05.11.2003 | 07:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Podzimní účtování zelinářů

Podzimní zelinářské přehlídky - Dny otevřených dveří - jsou spojeny i s jakýmsi malým kalkulováním - co se povedlo, nepovedlo a co je možné zlepšit. Jako tradičně se i letos setkali zelináři v Semicích, v podniku Montano Valtr, s. r. o., který letos oslavil i čtvrtstoletí výroby sadby zelenin.

Stovky milionů sazenic
Neuvěřitelných dvacet pět let uběhlo od zavedení zeleninové sadby ve velkém mezi naše zahradníky. Kolik pochybností, nedostatku techniky a neznámých pěstitelských technologií provázelo tuto novinku, která dnes patří mezi běžné postupy. Při letmém ohlédnutí nazpět se vedle sebe řadí čísla, která mají vysokou vypovídací hodnotu. Za prvních deset let zde vypěstovali 600 – 700 mil. kusů sadby, za posledních 15 let to bylo „pouze“ 500 milionů sazenic. Výroba sadby byla a do současné doby je i nadále zaměřena na produkci košťálovin (květák, zelí, pekingské zelí, kedlubny), celer (rok 2003 představoval 4 – 5 mil. kusů, celkem se vypěstovalo kolem 100 milionů celerových sazenic), pór, paprika, která se připravuje v objemu 2,5 mil. kusů pro moravské podniky. Průměrně se v posledních letech produkce ustálila na 30 – 35 milionech sazenic za rok.
Mladá sadba nemíří pouze do českých podniků, ale pravidelně se kolem 10 % vyveze do SRN a na Slovensko. Kromě sadby dělají ještě například výsevy pro Severofrukt, a to v objemu 5 milionů buněk.
Lepší využití pěstebních ploch
Původně se zelinářská sekce firmy zaměřovala především na výrobu zeleninové sadby, která v převážné míře uvolňuje plochy na začátku léta a tak se začalo uvažovat o efektivnějším využití prostor. Přes původní váhání, zda a jak uvolněné plochy využít, se pomalu přešlo na výrobu květin s krátkou vegetační dobou, která dosahuje v poslední době obratu 20 mil. Kč. Prim mezi květinami mají chryzantémy Multiflora, které nabízejí v několika běžných velikostech, ale i „luxusní“ vysoce dekorativní výpěstky obřích rozměrů. Ovšem vedle chryzantém zde najdete bramboříky, bylinky a další květiny.
Kryté plochy se rozšiřují
Při vstupu do podniku každého upoutá nový fóliovník, který stavěla polská firma Agro-sur, ale jde o španělskou konstrukci od firmy Inverca. Moderní pěstební prostředí s možností zavěšení techniky na konstrukci, závlahou, automatickou řídicí jednotou, dělicími stěnami, které umožňují vytvořit tak samostatné sekce s různou teplotou se rozkládá na ploše 3200 m2.Tato stavba vznikla po modernizaci areálu – plynofikaci, nákupu linky na výrobu lisovaných balíčků sadby zeleniny a vybudování nakličovny.
Plášť fóliovníku tvoří dvojitá fólie, mezi něž je vháněn vzduch. Pozinkovaná konstrukce je ukotvena v betonových patkách.
Stavba je vhodná pro pěstování zeleninové sadby i pro pěstování květin. Potěšitelné je i to, že na přelomu roku se chystá firma k zahájení výstavby dalšího podobného objektu o rozloze 5000 m2.
Novinky, které zaujaly
Polní srovnávací plochy byly osázeny 51 odrůdami květáků, 21 odrůdami brokolice a 30 odrůdami pekingského zelí. Na kryté ploše se předháněli firemníci s nabídkou posledních novinek, mezi nimiž některé byly velmi zajímavé.
Řadu secích strojů s přesným výsevem rozšiřuje nový stroj (spolu se sázečem Florida), který je vybaven ekvalizérem, který zaručuje přesnou práci s každým materiálem na všech druzích půd, od italské firmy Sfoggia, vyrábějící zelinářskou techniku.
Květákové růžice jako kola od vozu, tak by se mohly charakterizovat nové, zatím u nás nepovolené odrůdy firmy Royal Sluis, které ale budou dostupné od 1. 5. 2004 po vstupu do EU. Pro podzimní pěstování z dosud nepovolených odrůd jsou vhodné Elbert F1 a Majella F1, pro výsadbu červenec až září Planita F1 a Cornell F1. Velkou předností je jejich odolnost vysokým teplotám - růžice zakládají i při vysokých nočních teplotách.
Stále více se do povědomí zákazníků dostávají barevné květáky se stálým zabarvením. U této skupiny je přítomnost anthokyanů žádoucí. Sytě fialovou stálou barvou vyniká ’Graffiti’ F1 (Daehnfeldt), který patří mezi středně rané odrůdy s vegetační dobou 85 – 90 dnů s velkým vzrůstem a dobrým krytím růžice. Tato odrůda je vhodná pro přímý konzum, výrobu čerstvých zeleninových salátů, kterým dodává zajímavé stálé barevnosti, i pro průmyslové zpracování.
Nabídka raných brambor se každoročně rozšiřuje, takže vybrat si může každý.
Je libo si pochutnat na červených velmi raných rohlíčkách, tak sáhněte po ’Indiana’ (RZ 94-83, Solana Agrar Produkte GmbH, SRN). Z novinek stejné firmy můžeme jmenovat ’Astoria’ pro letní i celoroční spotřebu s hlízami oválnými, sytě žlutou dužinou a žlutou lesklou slupko, ’Baltica’, která je určena pro celoroční spotřebu. ’Belladonna’ má velmi atraktivní hlízy. Je vhodná pro mytí a balení do spotřebitelských obalů.
Odrůdy brambor českého původu má ve své nabídce Agra HB, s. r. o.
Saláty, jak je neznáme
Kvalitní saláty bývají automaticky spojovány s firmou Rijk Zwaan. Letos přináší tato firma na trh salát ze skupiny Lolo salátů. … jeden řez a hotovo (nejde o morbidní vraždu), ale pouze o nové motto salátů Salanova RZ. Patentovaný výpěstek - salát Lolo typu (červený a zelený) má krátký centrální košťál, ze kterého vyrůstají krátké listy o stejné délce. Jedním řezem se celá hlávka rozpadne na jednotlivé listy a potom stačí pouze použít vhodný dresing a konzumovat. Do všech obchodních sítí v Evropě se bude dodávat v jednotném prodejním balení s návodem a piktogramem v odpovídajícím jazyce. Osivo tohoto nového šlechtění bude sice dvakrát tak drahé jako běžné a pultová cena se zvýší o 20 až 40 %. Jistě však přinese prospěch i pěstiteli – předpokládá se, že se zvýší prodej (obchodní řetězce, minimalizace odpadu), zákazník ocení zlepšení chutě a především prodlouženou dobu skladovatelnosti na osm dní. Využití najde nejen v obchodní síti, ale i v gastronomii.
Saláty typu Lolo ze šlechtitelské dílny RZ, které budou volně k dispozici od 1. 5. 2004 - ’Levistro’ (zelený), ’Versai’ (červený) a ’Bastille’(červený), se vyznačují rezistencí 1 až 24 proti plísni salátové (Bremia lactucae).
Na balení můžete použít české obaly, které zaručují kvalitu. Odběratel nemusí řešit problém s odpadem, protože balicí materiály od firmy Agrokop HB jsou zpoplatněny u společnosti EKO-KOM, a. s., pod klientským číslem EK-P03020040.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down