Cibulová zelenina je nezbytnou součástí většiny jídel a nepodléhá sezónnímu používání a spotřeba je stálá po celý rok.Výhodou cibule je její dobrá skladovatelnost. Další předností jsou vhodné klimatické a půdní podmínky pro její pěstování na velké části našeho území.
Sortiment cibule je velmi pestrý a zahrnuje odrůdy s dužinou barevnou a to od bílých přes slámově žluté, žlutohnědé až červenofialové. Stejně bohatá je jejich tvarová variabilita – od kulovitých přes oválné až po ploché, velikostně drobné až po ty, které dosahují 500 až 700 gramů.
Podobné využití jako cibule má i česnek. Slouží k dochucení, zvýraznění chuti jak vařených, tak i čerstvých pokrmů.
Pór, díky dovozu, je dostupný po celý rok. Jeho spotřeba v posledních letech značně stoupá.
Luskoviny mají také široké uplatnění – pro přímý konzum hrachových zrn až po tepelné zpracování fazolových lusků. Jsou vhodnou zeleninou pro mrazírenské zpracování. Mají vysoký obsah bílkovin a minerálních látek. Nejen, že patří mezi zdravou zeleninu, ale navíc obohacují půdu o vzdušný dusík a tím zvyšují její úrodnost.
Autor popisuje nutriční a dietetickou hodnotu zelenin, jejich nároky na prostředí, způsob hnojení, zavlažování a postup při výsadbě, sklizni, skladování a možnosti zpracování. Zaměřuje se také na příznaky činnosti škodlivých činitelů a způsob obrany proti nim.
Text doprovázejí černobílé i barevné ilustrace. Závěr knihy tvoří přehledné tabulky věnované jednotlivým odrůdám cibulové a luskové zeleniny
Publikace volně navazuje na knihu Pěstujeme rajčata, papriky a další plodové zeleniny, Pěstujeme salát, špenát a další listové zeleniny a Pěstujeme květák, zelí a další košťálové zeleniny.
Ivan Malý: Pěstujeme cibuli, česnek, hrách a další cibulové a luskové zeleniny. Vydala Grada Publishing, a. s. jako svou 1719. publikaci. První vydání, Praha 2003. Počet stran 88.