09.03.2004 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kouzelný koleus

Koleus alias kopřiva, to jsou synonyma pro tropickou rostlinu Coleus blumei (syn. Solenostemon scuttelarioides) pocházející z Afriky a Asie. Rostlina, která je notoricky známa jako tzv. okrasná nebo africká kopřiva i našim babičkám, se stala tak trochu „okoukanou či obnošenou“ jak pro naše truhlíky a nádoby, tak pro venkovní výsadby.

Přesto nastal čas k znovuobjevení jejích předností a nových kultivarů hýřících všemi barvami. Ne, že by nám snad nějak učaroval její nenápadný hluchavkovitý květ. Jsou to listy, které zaslouženě budí naši pozornost svými nepředstavitelnými barevnými kombinacemi. Tato barevná paleta začíná žlutou, oranžovou, červenou všech odstínů, růžovou, fialovou a končí zelenými odstíny. Díky této jedinečné barevné přednosti se jí jen těžko najde jiný rostlinný konkurent. Rostliny jsou schopny dorůstat výšky okolo 50 cm.
Koleus můžeme pěstovat jednak jako pokojovou rostlinu, ideální je však i jako rostlina pro venkovní záhony a přenosné nádoby. K dobru se mu přičítá jeho světlomilnost, takže snáší velmi dobře i přímé sluneční záření. Důležitá je ale bohatá zálivka a kyselá půdní reakce.
V přenosných venkovních nádobách můžeme koleus použít do kombinovaných výsadeb, avšak jeho barevná rozmanitost vynikne i v monodruhové sestavě. Jediné problémy mohou nastat, chceme-li tuto rostlinu v pořádku přezimovat. Dost často dochází v zimním období k nežádoucímu prodlužování výhonů z nedostatku světla. Pokud nejsme schopni zabezpečit rostlině dobré přezimovací podmínky, vyvstává otázka zda nebrat koleus jako sezónní letničku.
Na trhu je mnoho tvarově i barevně zajímavých hybridů. Mezi ty nejstarší patří kultivary ’Lord Falmouth’ s růžovým a rudým listem, ’Trailing Queen’ s listem červeným, žlutým a purpurovým a ’Red Trailing Qeen’ s čepelí zbarvenou rudě, purpurově a zeleně. Naopak naprostými novinkami jsou kultivary, které představila ve své letní kolekci 2003 firma Kientzler . Jde o ’Juliet Quartermain’“ s čokoládovými tmavě růžovo-hnědými listy, ’Pineapple’ s dlouhými listy s ananasově žlutými čepelemi na bázi s hnědými skvrnami, ’Sedona’ v kombinaci oranžové s purpurovou barvou listů a ’ Sky Fire’ má malé listy se žlutým okrajem, vnitřek listu je pak červeno oranžový.
Koleus se může stát vhodným společníkem našich balkonů, teras a zahrádek. Svou barevností se přímo trefuje do standardních trendů podzimu. Nezapomeňme však na to, že i jeho krása je jen dočasná a může být zničena prvními mrazíky.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down