17.03.2004 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pěstujeme salát, špenát a další listové zeleniny

Konzumace zelených částí rostlin se datuje od pradávných dob, kdy převládal sběr nad vlastním pěstováním. Zelené části rostlin, zejména salátu, jsou oblíbenou součástí našeho jídelníčku. Jsou nejen zdravé, ale obohacují pokrmy po stránce chuťové a na talíři vypadají navíc dekorativně. Byla by však škoda zůstávat pouze u jmenovaného salátu, když je možné pěstovat i další druhy listové zeleniny, neméně zdravé a chutné, jako je například čekanka, mangold, endivie, polníček, fenykl, šrucha, špenát atd.

V rámci pěstování zelenin mají listové druhy spolu s košťálovinami jednu z nejdelších tradic a to díky jejich přizpůsobivosti našemu klimatu a také díky novým typům odrůd listových a ledových salátů nebo druhům dříve u nás nepěstovaných. Mnoho novinek k nám přichází i z dalekých východoasijských končin.
Mezi listové zeleniny řadíme všechny druhy, u nichž se konzumují celé listy nebo jejich části – čepele a řapíky. Mohou to být i mladé výhonky nebo celé klíční rostliny. Listy se vyznačují vysokým obsahem chlorofylu a vitaminů (A, C, B1, B2, B6, B7, E, H, K a P), ale i minerálních látek (draslík, železo, vápník, zinek). U mnohých je cenný i obsah hořčin.Velkou předností je nízká energetická hodnota, která se pohybuje mezi 50 – 150 kJ/kg čerstvé hmoty, 90% podíl vody, malý obsah sacharidů a zanedbatelný obsah bílkovin.
Listové druhy, které se konzumují v čerstvém stavu se zařazují do skupiny zelenin salátových, které se tepelně zpracovávají řadíme do skupiny špenátových.Naťové zeleniny se konzumují v čerstvém stavu. Vyznačují se drobnějším listem a sežínají se během celé vegetace. Používají se k ochucování teplých a studených jídel. Do skupiny kořeninových rostlin patří listové druhy se silně aromatickou chutí, využívané v čerstvém nebo sušeném stavu.
Listovým zeleninám se daří v různých oblastech a mnohé se dají pěstovat během celého roku. Jejich druhová pestrost je mimořádná a pěstuje se jich kolem 200, stejně tak široké je jsou jejich pěstitelské nároky.
Cílem publikace je seznámit čtenáře nejen se širokou škálou těchto druhů, ale také s možnostmi pěstování a následném využití během co nejdelšího období v roce.
Do publikace byly začleněny pouze ty druhy, u nichž jsou listy jedinou nebo převažující užitkovou částí.
Publikace je rozdělena do tří častí. První pojednává všeobecně o listových zeleninách, ve druhé jsou jednotlivé podkapitolky věnovány jednotlivým druhům, třetí tabulkové přehledy přinášejí informace o obsahových látkách, příslušnosti k botanickým čeledím, cizosprašných druzích a jejich křižitelnosti, přehledu odrůd, přehledu škodlivých činitelů, kuchyňském využití, ale také velmi důležitý přehled cizojazyčných názvů jednotlivých druhů. Nechybí ani minislovníček základních pojmů.
Přesto, že publikace nepatří mezi úplné novinky, neměla by chybět v základní knihovničce pěstitele.
Eva Pekárková: Pěstujeme salát, špenát a další listové zeleniny. Vydala Grada Publishing, spol. s r. o., Praha jako svou 1508. publikaci. Počet stran 96.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down