27.11.2003 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přehlídka nakladaček v Lednici

V rámci přehlídky a vizuálního porovnání třiceti vlastních i konkurenčních odrůd okurek (nakladaček), představila firma MoravoSeed, spol. s r. o., na pokusných plochách, své nově vyšlechtěné a uznané odrůdy se kterými chce uspět na našem trhu.

Do pokusu je zařazeno i několik novošlechtění. Zastoupený sortiment prezentoval jak okurky pro zahrádkou obec, tak i pro velkopěstitele dodávající svou produkci do konzerváren. Předposlední červencový den přivítal šlechtitele i obchodní partnery deštěm, který ale nebránil úspěšnému průběhu celé akce.
Krátkou informaci o pokusech přednesla Ing. Vaňatovičová ze Združené stredné školy záhradnícké ze slovenského Malinova. Hodnotícími kritérii byla barva porostu, vzrůst (po sedmé sklizni), výnosy (sběr probíhal třikrát týdně ve dnech pondělí, středa, pátek). Dále byla hodnocena ranost a zdravotní stav plodů. Získaná data jsou doplněna údaji z kvalitativních rozborů. Nutno podotknout, že letos pokus částečně negativně ovlivnila špatná vzcházivost semen.
Které odrůdy jsou letos do sledování zařazeny? Raná až poloraná hybridní partenokarpická odrůda ´Partner´, poloraná hybridní nepartenokarpická ´Twigy´, raný až poloraný hybridní nepartenokarpický ´Altaj´, poloraná hybridní nepartenokarpická odrůda ´Everest´, odrůdy ´Dalila´, ´Desdemona´, ´Ela´ a ´Mira´, partenokarpický Orfeus (dosud v uznávacích zkouškách) a několik novošlechtění od firmy MoravoSeed, rané až polorané hybridní partenokarpické odrůdy ´Adam´ a ´Amour´ od Bejo Bohemia, s. r. o. Firma Rijk Zwaan B.V. je prezentovaná odrůdami ´Musica´ a ´Opera´. Semo, s. r. o. zastupuje ´Ornello´, ´Charlotte´ a ´Regina´ a Syngentu Seeds B.V. ´Salinas´ a ´Santana´. Kromě těchto odrůd je zde zařazen i polský ´Krak´ a ´Aladin´, které se vyznačovaly zvýšenou odolností proti peronospoře a náchylnější ´Blatko´ a ´Polonez´.
Data, která se budou teprve vyhodnocovat, jsou porovnávána s údaji z pokusných ploch ve Svijankém Újezdě. Pro profesionální pěstitele doporučuje MoravoSeed především partenokarpický ´Partner´ a ´Orfeus´ a nepartenokarpický Everest a Twigi.
Oficiální závěr sezóny v areálu lednického Mendelea se vydařil, na vyhodnocení sledování si musíme ještě počkat.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down