Slovensko a Maďarsko urovnaly i na evropské úrovni letitý spor o tokajské víno. Otevřely si tak cestu k tomu, aby mohl být za pár let tento nápoj ze společné vinařské oblasti vyráběný podle shodných receptur chráněn stejně přísně a možná i výnosně jako třeba francouzské šampaňské.
Trojstrannou úmluvu podepsali ministři zemědělství obou zemí Imre Németh a Zsolt Simon a představitel Evropské komise v pondělí. Dnes ji schválili i zástupci 25 členských zemí z výboru EK pro víno. Evropská komise je velmi spokojena, že se oběma novým členským zemím podařilo urovnat sporl. Zapotřebí bude přijmout i změny v národní legislativě, aby dohoda o vymezení tokajské oblasti a výrobních postupech opravdu platila. Na Slovensku totiž platí vinařský zákon, který určuje výměru slovenské tokajské oblasti na 908 hektarů. Dohoda však vymezila slovenské vinice tokajského na 565 hektarů. Slovenská strana se zavázala podniknout příslušné úpravy ve svém právu do 1. srpna letošního roku. Vinařský zákon bude třeba změnit. Cílem je, aby vznikla jednotná tokajská vinařská oblast a sjednotily se pravidla výroby tokajského, abychom se mohli ucházet o chráněné zeměpisné označení pro Tokaj. Simon dohodu s Budapeští obhajuje tím, že Slovensko o 908 hektarů bojovalo 40 let, ale kvůli právní nejistotě se tokaj nyní rodí jen na 375 hektarech. Od urovnání sporu si slibuje, že od roku 2007 by slovenské a maďarské tokajské bylo v Evropské unii chráněno stejně přísně a výnosně jako třeba francouzské šampaňské; až dosud totiž smějí používat výraz "tokajské" pro označení odrůdy vína i vinaři z Francie, Itálie a Slovinska. Vinaři ze sedmi východoslovenských obcí, jež patří do tokajské oblasti, momentálně produkují asi 2000 hektolitrů tohoto vína ročně.