Britská výzkumná organizace Horticulture Research International (HRI) realizuje ve spolupráci s jinými organizacemi výzkumný projekt, který má zjistit, zda lze pěstovat zeleninu, která má schopnost přirozeně odebírat selen a zvyšovat jeho obsah v produkci.
Nemusí být daleko den, kdy zelenina obohacená minerály bude součástí sortimentu britských supermarketů. V Itálii se to již stalo - italské odvětví pěstování brambor již nabízí obchodníkům produkt obohacený selenem. Britské výzkumné organizace Horticulture Research International (HRI) ve Wellesbourne a Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC) realizují ve spolupráci se společností Hydro Agri UK, součástí největší světové skupiny vyrábející hnojiva, tříletý výzkumný projekt, který má zhodnotit, zda minerál selen může být odebírán přirozeně řadou plodin.
Tento minerál je významnou součástí lidské potravy, ale je ho většinou nedostatek. Proces zvyšování obsahu selenu je již obvyklou praktikou v péči o pastviny v odvětví chovu dojnic na Novém Zélandě a Finsku. Selen je přirozeně dostupný v nejvyšším množství v ořeších para a je součástí řady evergreenů mezi potravními doplňky.
Vedoucí oddělení výživy rostlin společnosti Hydro Agri sdělil, že první otestované brambory, cibule, karotka a hlávková kapusta by měly být sklízeny již tento podzim.
Jestliže bude výzkumná práce úspěšná, britské plodiny obohacené minerály by mohly být dostupné za pět let. Je možné zvýšit obsah živin produktů prostřednictvím hnojení a HRI bude dodávat farmářům cenné informace. Takové techniky by mohly pomoci přidat hodnotu farmářské produkci.
Podle sdělení zástupce organizace Plant Mineral Nutrition může být celkový nedostatek selenu jen špičkou ledovce. Tato organizace začala prověřovat domněnku, že průměrné koncentrace minerálů mohou klesat a ovlivňovat tak lidské zdraví. Srovnává analýzy prováděné ve Velké Británii. Tyto výsledky kolísají, ale ukazuje se, že obsah hořčíku a mědi v zelenině a mědi a draslíku v ovoci mají pravděpodobně klesající tendenci.