Produkce a odbyt venkovní zeleniny se stala již trvalou mezinárodní záležitostí. Na stále větším významu nabývají pěstitelské oblasti s nejvýhodnějšími stanovišti, z nichž je čerstvá zelenina přepravována po celé Evropě.
Platí to především o květáku a brokolici, jejichž pěstování je soustředěno do významných oblastí severozápadní a jižní Evropy, odkud toto zboží putuje do obchodní sítě, schopné je mít v celoroční nabídce. Statistika FAO bohužel nerozlišuje mezi květákem a brokolicí, obě plodiny jsou vykazovány společně. Odborníci začínají zcela vážně pochybovat o věrohodnosti předpokládaných údajů, neboť setrvačností se stále vykazuje největší evropská produkce květáku a brokolice v Itálii 650 000 t, ve Francii 524 000 t a ve Španělsku jen 334 000 t. Podle odhadů firmy Bejo činí však soudobá produkce květáku a brokolice ve Španělsku již 610 000 tun a nadále znatelně narůstá, což statistiky nezohledňují.
Důležitější nežli dohadování o spolehlivost statistiky je sledování trendu produkce obou plodin. Z toho vyplývá stagnace a pokles produkce v Itálii a zejména ve Velké Británii a prudký vzestup ve Španělsku a po výrazném poklesu v letech 1997 - 1999 stabilizace produkce ve Francii. Vzdor všem pochybnostem zůstává nejdůležitějším evropským producentem Francie, následována Itálií a Španělskem. Tato země je naproti tomu již s velkým předstihem nejdůležitějším producentem brokolice, jejíž objem již přesáhl produkci květáku, což je oproti jiným evropským zemím jedinou výjimkou.
Na základě vyhodnocení údajů získaných z FAO, národních statistických zdrojů a vlastních zjištění udává firma Bejo, že největší evropský producent brokolice - Španělsko, dosahlo (2001) výroby 426 000 tun, z čehož připadadlo na provincii Murcia 70 % a na údolí řeky Ebro 20 % produkce. Velké oblibě se těší produkce i spotřeba brokolice ve Velké Británii. Výroba zde podle odhadů dosahuje 66 000 t, přičemž největšími pěstitelskými oblastmi zůstávají hrabství Lincolnshire a Nottinghamshire (61 %), zatímco ve Skotsku se produkuje asi 17 % brokolice. Velmi koncentrovanou výrobu vykazuje Itálie, kde se 90 % produkuje v provincii Puglia (celková produkce 27 000 t.). Pěstování brokolice se rozšiřuje i v tradiční květákářské velmoci Francii (31 000 tun), přičemž 52 % produkce připadá na oblast Finistére v Bretani.Vzestup produkce brokolice vykazuje i Německo (21 000 t), kde je její pěstování soustředěno především do teplejších poloh Porýní-Falce ( 40 % ), nověji se rozšiřuje v Meklenbursku (22 %) a Dolním Sasku (18 %). V Nizozemsku se brokolice pěstuje především v oblasti Severního Holandu, Severního Brabantska, Friska a Zeelandu. Celková produkce je odhadována na 10 000 t.
Rozložení pěstitelských oblastí dovoluje zachování celoroční nabídky: výrazně pozdně podzimní a zimní dominuje v Itálii (oblast Puglia) i ve Španělsku (Murcia, Almeria). Klimatické podmínky dovolují celoroční pěstování brokolice v údolí řeky Ebro na severovýchodě Španělska. Nabídka brokolice z Bretaně a Porýní je vymezena měsíci květen - listopad, nizozemská, britská a většina německé na červenec - polovinu listopadu.
Největšími evropskými exportéry květáku a brokolice jsou Francie (kolem 200 000 t)
a Španělsko. Francouzský export v uplynulých deseti letech stagnuje, zatímco španělský značně roste. Itálie produkuje především pro domácí spotřebu, v porovnání s předchozími zeměmi je její vývoz nevýznamný . Hlavní sezóna exportu spadá do měsíců září - květen, v letních měsících se zejména do severozápadní Evropy z jihu téměř žádný květák a brokolice nevyváží. Naproti tomu se v letních měsících uplatňuje vývoz květáku z Německa. Největšími dovozními zeměmi pro květák a brokolici zůstávají Velká Británie a Německo, kam ze Španělska směřuje 43 %, resp. 15 % celkového vývozu. Naproti tomu je Francie orientována především na Německo (42 % celkového vývozu) a méně na Velkou Británii (20 %). Dovoz ze Španělska do Velké Británie narůstá rychlým tempem především díky brokolici.