14.04.2005 | 06:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Moskvě se nesprávně vysazuje zeleň

Ruská metropole přichází podle místních ekologů každé jaro o tisíce stromů a keřů, které nepřežijí zimní období. Městská zeleň podle nich doplácí nejen na tvrdé klimatické podmínky, ale i na špatnou péči odpovědných lidí. Ekologům se nelíbí především to, že většina nové výsadby se dováží ze zahraničí, a tudíž není zvyklá na severské kontinentální klima.

Podle vedoucí katedry ekologie Ruské akademie přírodních věd Jekatěrina Mozolevské je výsadba navíc nesystematická.
Podle zástupce ekologické organizace Harise Jakubova nelze rostliny převážet ze západu na východ, z jihu na sever. Nedoporučuje se ani převážet dřeviny více než 200 kilometrů.
Už několik let mají v Moskvě problémy například s alejí u jednoho z největších bulvárů - Kutuzovského prospektu. Před čtyřmi lety zde vysadili jasany, ty přes zimu ale zmrzly. V roce 2003 se dovezla ze zahraničí vrba bílá, evropská lípa, berlínský topol a ostrolistý javor. Následujícím létě byly vrby a lípy slabé, některé úplně uschly. Kromě toho se na kůře většiny dovezených dřevin projevily nemoci. Importované stromy pak nakazily i dřeviny rostoucí v oblasti.
Podle specialistů mají problémy s adaptací ale i dřeviny dovezené z lesů z okolí Moskvy. Problémem bývá jejich přesazování, které většinou naruší kořenový systém.
Vloni vysadili v ruské metropoli na 120 000 nových stromků a více než 380 000 keřů. Letos plánují zasadit asi o polovinu stromků a keřů méně. Radní odpovědní za městskou zeleň totiž tvrdí, že až 98 procent rostlin se na městské prostředí bez problémů adaptuje. Ekologové nesouhlasí a uvádějí, že číslo je navýšené. Způsoby, jaké se používají při výsadbě nových dřevin v metropoli, prý nemohou dát přežít většině z nich.
Do roku 2001 museli v Moskvě vždy na jaře vykácet asi 102 000 stromů a keřů; polovina z nich byla nemocná či zcela uschla. Odborníci přišli na to, že rostliny umírají kvůli silným chemickým směsím, s jejichž pomocí se v zimě odstraňoval sníh. Technická sůl je schopná proniknout až deset metrů pod povrch a rostliny tak nemají šanci získávat živiny.
Radnice upustila od používání silných chemických preparátů před čtyřmi lety a - počet poražených stromů a keřů se tak snížil na 24 000. Ve stejné době také začali zahradníci sázet více zeleně (až 120.000 kusů za rok).

Moskva má asi 30 – 36 milionů vysazených dřevin. Radnice chce ale ve výsadbě pokračovat a do roku 2020 zvětšit zalesněný prostor města z 35 000 hektarů na 45 000. Podle ruského tisku utratí moskevská radnice každý rok asi miliardu rublů (přibližně stejné množství Kč) na výsadbu a údržbu městské zeleně.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down