14.04.2005 | 06:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zelená stuha 2004

V úterý 2. listopadu 2004 se ve Velkém sále Senátu ČR konalo slavnostní předání ocenění za celostátní Zelené stuhy udílené v rámci soutěže Vesnice roku. Cenu každoročně uděluje Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, o. s. Ocenění předával ministr životního prostředí RNDr. Libor Ambrozek, spolu s senátorem Josef Vaculíkem, místopředsedou Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova.

První místo získala obec Písečná z Pardubického kraje za systematickou, dlouhodobou a příkladnou péči o zeleň v zastavěném území obce i v okolní krajině.
Dále byla udělena dvě druhá místa bez rozlišení pořadí:
obec Dlouhá Loučka z Olomouckého kraje za dlouhodobý příkladný přístup k péči o zeleň, vzornou úpravu návsi a péči o krajinu a
obec Dražíč z Jihočeského kraje za systematický a citlivý přístup k obnovování typického rázu jihočeské vesnice.

Ostatní vesnice získaly diplomy:
Šabina za vhodnou krajinnou úpravu prostoru zřídla Šabinské kyselky, Přívětice za citlivý přístup k řešení krajiny v nejbližším okolí obce, Bratřice za ohleduplné využívání krajiny k rekreaci v přírodním prostředí Bantice za postupné obnovování návsi spojené s péčí o charakteristické výsadby vrb Mysločovice za kvalitně udržovanou zeleň v zastavěném území obce s využitím květinových výsadeb Holovousy za příkladné obnovení typické návsi s využitím výsadeb tradičních ovocných odrůd a Chorušice za vzornou péči občanů o zeleň v nejbližším okolí domů.
Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, o. s., udělila Fulínovy ceny za příkladné uplatnění květin v obcím: Postřekov, Kondrac, Třebeň, Siřejovice, Pěnčín, Šárovcova Lhota, Kozárov a Metylovice.

Entente Florale – Kvetoucí sídla
Entente Florale je evropský program pro zvelebování životního prostředí a zvyšování kvality života obyvatel měst a vesnic. Zastřešuje jej Evropská asociace pro zahradní a krajinářskou tvorbu – AEFP (Association Europeenne pour le Fleurissement et le Paysage) se sídlem v Bruselu, která sdružuje zastupující organizace jednotlivých zemí.
Cílem programu je podporovat vědomí odpovědnosti jednotlivce za své životní prostředí. Vyústěním je stejnojmenná soutěž, která probíhá od roku 1975. V roce 2004 se účastnilo programu 11 evropských států (Belgie, Česká republika, Francie, Holandsko, Chorvatsko, Irsko, Maďarsko, Německo, Rakousko, Slovinsko a Velká Británie).

Program podporuje a oceňuje zejména následující principy:
- schopnost vzájemné komunikace radnic s místními obyvateli,
- sledování jejich společných cílů v oblasti správy a rozvoje sídel s ohledem na životní prostředí,
- aktivní podíl radnic i místních obyvatel na realizaci uvedených cílů a záměrů.
To vše za respektování citlivého přístupu ke krajině a životnímu prostředí ve všech oblastech rozhodování.

Pro ČR je účast v evropské soutěži vyústěním národní soutěže Vesnice roku. Republiku reprezentuje vesnice, která se stala v minulém roce celostátním vítězem „zelené stuhy“, udělované za péči o zeleň a životní prostředí, a město vybrané v regionu vítězné vesnice. Zástupce ČR v evropském výboru Entente Florale je Ing. Drahomíra Kolmanová ze Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu, o. s.
Dosavadní umístění českých měst a obcí:
2002
Frýdek Místek - bronz
Telecí – stříbro
2003
Prachatice – stříbro
Svatý Jan nad Malší – stříbro
2004
Brno – stříbro a zvláštní cena za kvalitní provedení obnovy parků
Únanov – stříbro

Co soutěž přináší
 Formou pozitivního ocenění podněcuje obyvatele sídel k aktivnímu podílu na zvelebování životního prostředí svého bydliště.
 Pomáhá docenit vliv zeleně a kvality životního prostředí vůbec na kvalitu života místních obyvatel.
 Podporuje a oceňuje operativní přístupy k ochraně krajiny a k péči o ni, ekologické vzdělávání dětí i dospělých a ekologické způsoby rozhodování.
 Pomáhá obyvatelům sídel uvědomit si, jaké bohatství mají v zeleni sídel a okolní krajině.
 Podněcuje zdravý a citlivý způsob využití krajiny a její zúročení v otázce obživy venkovského obyvatelstva, zejména v závislosti na ústupu zemědělství.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down