29.04.2005 | 08:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Growing dreams – rostoucí sny

O výstavě Hortifair v Amsterdamu jsme již psali. Dnes se k ní vracíme pohledem na jedinečný projekt, který se v rámci ní uskutečnil. O co šlo? Bylo osloveno několik významných evropských floristů a designérů, aby prostřednictvím rostlin přetavili své „sny“ a představy o vnímání současného světa do jednotlivých expozic.

Aby vyjádřili, co všechno lze vyjádřit pomocí květin a rostlin. Výsledek byl velmi zajímavý a v mnohém také inspirativní. Vzniklo uskupení devíti místností, kterými bylo možné procházet a člověk jakoby pokaždé vstupoval do jiného světa. Vnitřek tvořilo atrium – místnost č. 5 – a neslo název Strom přání. Návštěvníci mohli napsat na pohledy svá přání a zavěsit je na strom. Inspirace pochází z daleké Asie, kde v centru Hong Kongu roste starý magický strom, známý coby strom přání. Stará čínská legenda praví, že před mnoha lety zoufalý otec toužil po lepších studijních výkonech svého hloupého syna. Jeho přání se stala skutečností a syn začal ve škole vynikat, až se stal inteligentním mužem, který žil šťastně a dlouho. Od té doby celé rody přicházejí ke stromu přání a prosí, aby se jejich sny staly skutečností.

Na světě je mnoho protikladů. Nenávist versus láska, válka versus mír, zbraň versus medvídek. Květiny mohou být v rozporu se svým pozitivním vzezřením a mohou zobrazovat negativní jevy. Autory této expozice byli Niels van Eijk a Miriam van der Lubbe z Holandska. V roce 1998 vytvořili vlastní studio, avšak pracují jednotlivě. Zaměřují se na užitý, interiérový a výstavní design.
rodinné záležitosti
Autorem místnosti č.1 byl Gary Loen, který mimoto, že je aranžér, je rovněž florista a kuchař. Vprostřed instaloval „rodinný strom“ v barvě lila a nachové. MILUJEME TO, NEBO TO NENÁVIDÍME. Garry klade důraz na rodinné záležitosti. Čerpá inspiraci z módy, která se rovněž odráží v šatech visících na stromě. Použitím lahví od avivážních prostředků podél zdí chce ukázat použití květin v průmyslu ve vztahu k rodinným záležitostem.

barevné příběhy
Podle Sandry Könings, autorky místnosti č. 2, touží spotřebitelé po příbězích a naplnění představ. P takových příbězích, ve kterých mohou rozpoznat sami sebe nebo které vyhovují jejich osobnosti. Barva je velmi výrazným způsobem vyjádření. V její místnosti jsou zdrojem inspirace barvy a prosté rostliny.

srdce vládne hlavě
Na místnosti 3 se podíleli hned tři autoři – Per Benjamin ze Švédska, Max van de Sluis z Nizozemí a Tomas De Bruyne z Belgie. Coby děti byli fascinování květinami. Vztahy mezi květinami a lidmi jsou jejich hnací silou. Soustavně hledají nové nápady a jsou inspirování okolním světem. Květinový design je podle nich uměním přenosu pocitů do uspořádání. Je to kombinace dovednosti, znalosti materiálu a provedení tak, že výsledek umělecké práce působí na představivost. Vyvolává pocity obdivu, úžasu a štěstí. Společně chtějí pozvednout květinový design na vyšší celosvětovou úroveň. Zde představili působivost květinových uspořádání, každý vlastním rozpoznatelným stylem.

setkání dvou světů
Expozice č. 6 – VBA (Bloemenveiling Aalsmeer) a holandští květinoví mistři. Podle nich jsou k rozšíření trhu a poskytnutí přidané hodnoty nezbytné inovace. Spolu s Horti Fair chtějí vést experimenty nového komerčního využití. Soustavně jsou aranžéry, floristy a pěstiteli vytvářeny nové květinové aplikace. Spotřebitelé sledují tyto inovace a vybírají si rostliny, které jsou vhodné pro interiér či událost.
Studenti Dutch Floral Master jsou velmi tvořiví, zkušení v práci s květinami a rostlinami a jsou velmi nezkažení ve svých myšlenkách a nápadech. Navíc jsou v blízkém kontaktu s koncovými zákazníky, neboť většinu času pracují v květinářstvích. Společně s pěstiteli vypracovali koncepty k nalezení kombinace experimentu a komerčního využití. V průběhu posledních let bylo mnoho z těchto konceptů uvedeno na trh.

plané naděje
Místnost č. 7 dekorovala Moniek van den Berghe z Belgie. Studovala malbu, keramiku a sochařství. Nyní pracuje coby floristka. Zeleň rostlin ukazuje rovnováhu a hledisko. V místnosti navozuje atmosféru přírody a zvyšuje kvalitu vzduchu, který dýcháme. Její stylová místnost má modré pozadí navozující atmosféru jasnozřivosti, komunikace a stability. Pro její práci je nezbytná harmonie. Kombinuje různé kultury tak, aby vytvořila jeden harmonický celek. Spatyphillum je velmi důležité coby lilie míru.

slunná strana života
Poselství autora expozice č. 8 Menno Krona je: Tvorba obyčejného a neobyčejného vzhledu za účelem stálého a fascinujícího prolnutí života a přírody.
Expozice byla vytvořena ve spolupráci s Ueli Signer z týmu Menno Krona a Evou Annou Hekking. Eva je čerstvou absolventkou designu. Všichni společně a s velkým nadšením vytvářejí radostný svět. Inspirace pozitivními myšlenkami.

setkání v krajině zítřků
Autorem poslední deváté místnosti je florista Marcel van Dijk. Svou kariéru započal otevřením květinářství, které se přetvořilo časem ve studio. V současné době zaměstnává ve své společnosti Oogenlust 20 lidí. Zaměřují se především na práci s rostlinným materiálem.
Marcel vytvořil místnost podle filozofie či principu Rostliny pro lidi iniciované holandskou květinářskou kanceláří. Stylová místnost ukazuje měsíční kápi, v které je tvořivá pracovní stanice. Malé květiny odnímají studený kancelářský pocit. Zde se všichni mohou cítit šťastně a mohou podávat maximální výkon. K dosažení tohoto stavu má každý zaměstnanec vlastní květiny. Pro tento návrh bylo využito mnoha přírodních barev.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down