13.05.2005 | 11:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Líska obecná ´Contorta´ – Corylus avellana ´Contorta´

Lísky jsou keře a vzácněji stromy rostoucí v severním mírném pásmu. Známe asi 15 druhů. Vesměs jsou nenáročnými dřevinami. Dobře se přizpůsobují okolí a stanovišti.

Charakteristika rostliny
Líska obecná roste u nás převážně planě. Plodem jsou oříšky, kvůli kterým se často zařazují do výsadeb. Významně se uplatňuje také jako pionýrská dřevina při osazování problematických půd. Významná je její estetická hodnota a použití v okrasných zahradách. Ze sadovnicky významných odrůd je zajímavá líska obecná ´Contorta´. Základním estetickým prvkem této odrůdy jsou výrazně zkroucené větve, které vnášejí do zahrad neobvyklý a tajemný prvek. Nepravidelně průhledná koruna a vytvarované větve dávají pohledům nový rozměr. Kůra je šedohnědá.
Keř dosahuje výšky 2 – 4 m. Listy jsou světle zelené, střídavé, vejčité, dvojnásobně zubaté. Na podzim se vybarvují žlutě až hnědožlutě. Kvete velmi časně zjara. Keře jsou nápadné především žlutými svazečky jehněd. Koncem léta dozrávají drobné oříšky, které jsou jedlé.

Nároky na pěstování
Líska roste poměrně rychle. Hodí se i do znečištěného městského ovzduší. Kořenový systém je bohatý a houževnatý. Na stanoviště není náročná, nesnese pouze chudé písčité a zamokřené půdy. Ideální je hlinitá půda s dostatečným obsahem vápníku. Daří se jí na slunci i v polostínu. Předností je její otužilost, netrpí ani okusem zvěří.
Lísku vysazujeme na jaře nebo na podzim. V případě potřeby z kontejnerů i celoročně. Následné ošetření lísky není náročné. Prořezávají se pouze starší přehoustlé exempláře, které potřebují prosvětlit a odstranit překřížené větve. Přesazovat lze i vzrostlé jedince. Po přesazení může dočasně stagnovat růst.

Použití
Líska obecná ´Concorta´se používá zásadně jednotlivě. V zahradě působí výrazně, při nesprávném umístění až hrubě. Výborně vynikne i v bezlistém stavu. S popraškem sněhu nebo jinovatky bývá ozdobou zimní zahrady. V předjaří oživují holý keř s tvarovanými větvemi zase žluté jehnědy. Líska ´Concorta´ se uplatní na stanovišti, kde ji lze pozorovat zblízka. Vysazuje se také v japonských zahradách. Pro svůj menší vzrůst je oblíbeným prvkem předzahrádek. Povznese i malou plochu. Vysazuje se i na dvorečky a uzavřené plochy u domu. V dostatečně velké nádobě ji se dá pěstovat na balkoně nebo terase. Vynikne i na pozadí jehličnanů anebo v doprovodu červenolistých keřů.
Roste od nížin až do podhůří. Pokroucené větve jsou oblíbené také v aranžérství, mohou se vkládat i bez další úpravy do váz.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down