18.07.2005 | 06:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ještě jednou veletrh Flora Profi

První odborný zahradnický veletrh, který se uskutečnil v pavilonu A na Výstavišti Flora Olomouc v červnu, máme za sebou. Tuzemští a zahraniční vystavovatelé i návštěvníci byli spokojeni. Počet obchodních schůzek byl překvapivě vysoký a dokonce se první kontrakty uskutečnily přímo na výstavišti.

Ještě jednou se chceme ohlédnout za veletrhem, který přinesl několik novinek a zajímavostí. Výstaviště Flora Olomouc poskytlo veletrhu Flora Profi důstojné podmínky a prostředí pro prezentaci, obchodní a odborná jednání, místo k navázání nových kontraktů a získání, zajímavých informací..
Vedle vysoké odborné úrovně veletrhu se neopomenula ani estetická stránka pavilonu. Již vstupní prostor s jedinečnou přehlídkou 240 odrůd hybridních velkokvětých kosatců od firmy Horák Květoslav – Okrasné školky Bystřice pod Hostýnem naznačoval, že akci byla věnována velká pozornost.
Tuzemské výrobky versus zahraniční
Převážná část našich velkoobchodů se zahradnickým a doplňkovým zbožím nabízí většinu výrobků-výpěstků z dovozu, a to i tehdy, kdy domácí výrobci nabízejí podobné zboží ve srovnatelné kvalitě, množství a dokonce v příznivější cenové relaci. Možná by stálo za úvahu přehodnotit situaci a zařadit tuzemské výrobky ve zvýšeném množství do nabídky nebo alespoň těmito výrobky obohatit současný sortiment.
Jiná situace byla před patnácti roky, kdy na trhu chybělo vše a jediným zdrojem byl dovoz. Nyní se situace mění a pomalu se rozšiřuje i tuzemská výroba. Neměla by zapadnou skupina našich drobnějších výrobců, jejichž výrobky mohou obohatit současnou nabídku. V Olomouci mezi ně například patřily i Keramika Hořice a Stuha Dobruška.
Keramika Hořice představila kolekci glazovaných květináčů vypalovaných při teplotě 1040 až 1100 0C (zvonivý střep) s podložními miskami v různém designu a velikosti pro konečného spotřebitele. Pestré, barevné květináče, jak hliněné, tak i plastové, jsou právě „in“ a výrobky Keramiky Hořice plně zapadají do módních trendů.
Stuha Dobruška nabízí širokou škálu stuh pro floristické účely a v nabídce najdete všechny typy stuh a šňůrek. Chcete-li opravdový originál, třeba i s logem firmy, který nikdo jiný nebude mít, můžete si nechat vyvzorovat stuhy podle vlastních návrhů nebo ve spolupráci s firemní technoložkou. Jedinou podmínkou je výroba 6000 běžných metrů stuhy, která může být v různé šíři. Velmi zajímavá byla nejen nabídka, ale především cena, která je podstatně nižší než u dovozových materiálů.
Malý veletrh – hodně informací
Profesionálním návštěvníkům 1. zahradnického veletrhu Flora Profi 2005 jistě neunikla žhavá novinka – plnokvětá růžová kalanchoe ’Calandiva Pink’ od firmy Fides Potplants, která na jarní výstavě Flora Olomouc získala nejvyšší ocenění Novitas Olomucensis (Pěstitel Sempra Praha). Díky obchodním dodávkám o ní projevil zájem i konečný zákazník.
Skupina nových OT hybridních lilií představena firmou Jošt Import byla poprvé vystavena letos na jarní výstavě cibulovin v holandském Keukenhofu. Nové OT hybridy vznikly křížením orientálních a trubkovitých hybridních lilií v rámci nových-orientálních trendů konce druhého tisíciletí. Snahou šlechtitelů byla vnést do lilií žlutou barvu, která doposud v barevné škále chyběla. Nositelkou žluté barvy se stala odrůda ’Manissa’. Neobvyklá velikost a tvar květů (průměr kolem 30 cm), počet květů na stvolu (6 až 12 ) a jejich vonnost, u některých odrůd i krátká doba rychlení (90 až 120 dnů) během celého roku je na druhé straně vykoupen zvýšenou citlivostí na Fusarium a větší náchylností na houbové choroby. Impozantní květy jsou určeny pro výzdobu velkých prostor (chrámová a reprezentační místa).
Rozšíření nabídky trávních koberců přineslo Agro CS. Vlastní pěstování trávních koberců na volné půdě zahrnuje dvě skupiny nejžádanějších trávníků - parkový a sportovní. Role se budou dodávat v síle 2,5 cm, šířce 40 cm a délce 2,5 m. Menší balení umožní snadnější manipulaci a rychlejší položení.
Floristy jistě potěší rozšíření sortimentu barevných hmot Oasis, stejně tak i nové pěnové polštáře a desky s přísavkami nebo exkluzivní plastové misky bez aranžovací hmoty v šesti barvách. Pro „floristické labužníky“ jsou určeny trojrozměrné třípatrové stromečky ve třech velikostech. Novým doplňkovým zbožím jsou ostré nože a nůžky od 13 do 300 Kč.
Luxusní nádoby-obaly na rostliny od firmy Fleur Ami z nerezové oceli, leštěného hliníku a tvrzeného plastu doplněné tvarovatelnou plastovou vložkou (květináč v květináči) představují vysokou kvalitu, ale za vyšší cenu. Obaly se nevyrábějí ve velkých sériích, ale na zakázku. Cena se odvíjí od počtu kusů, materiálu a objemu a pohybuje se od 1000 do 8000 Kč (100 l nádoba). Vložka umožňuje i snadnější manipulaci při přesazování. Firma nabízí kompletní péči o rostliny i řezané květiny.
Floralife - to je dlouhý život pro řezané květiny. Jde o ucelenou řadu amerických výrobků pro řezané květiny používanou v distribučním a prodejním řetězci. Základem úspěchu při práci s řezanou květinou je čistá nádoba a pracovní prostředí. Tomu napomáhá Cleaner – čisticí prostředek. Po sklizni najde uplatnění Hydraflor 100 Clear, který zabraňuje předčasnému otevření poupat a ucpání stonků. Transportní roztok Hydraflor 200 Clear zabraňuje nakvétání během dopravy. Preparát Hydraflor 300 Clear prodlužuje životnost květin ve váze a naopak podporuje jejich správné nakvétání. Leafshine - lesk na listy dodává listům přirozený a zdravý lesk.
Pilotní programy
Nejlepší vizitkou firmy je uskutečněná kvalitní stavba, zavedená technologie, dodaný rostlinný materiál … Pilotním programem firmy A&N Luiten BV v České republice, která se specializuje na výstavbu zahradních center v Nizozemsku a v zahraničí, jistě bude nové prodejní centrum Tonja, s. r. o. v Uherském Hradišti, které vyroste nad městem na ploše 4000 m2, z čehož bude 1000 m2 pod sklem a bude představovat dvojitý tříloďní skleník 4 m vysoký s centrální 8 m vysokou částí procházejí napříč zaskleným areálem. Skleník bude zasklen dvojitým sklem a vybaven moderní technikou a technologií od posuvných stolů, stínovkami, klimatizací, závlahou, chladícím boxem pro řezané květiny systémem shop-in-shop z čistých skleněných panelů a speciálním osvětlením ... Pracovníci firmy vždy pracují na přání zákazníků a tak nenajdete dvě stejná zahradnická centra. Každé je konstruováno na míru, je jiné.
Veletrh očima Ronalda Branda
Ronald Brand patří dnes mezi přední mladé, progresivní nizozemské školkaře s velkou budoucností, ale především obchodníky, kteří se zaměřují na střední a východní Evropu. Zajímal nás jeho pohled na první ročník Flora Profi.
„Veletrh je malý a odpovídá vašim možnostem. Je velmi příjemné vidět průřez českou nabídkou, zjistil jsem, co na zdejším trhu je a co naopak chybí. Rád bych se sem vrátil ne jako návštěvník, ale jako obchodník a úspěšný prodejce. Velmi mile mě překvapila úprava celého pavilonu, ani naše veletrhy nedosahovaly v prvním roce až tak vysoké estetické úrovně. O úspěchu nebo neúspěchu se bude moci hovořit až po delší době. Nezapomeňte, že i Plantarium v Boskoopu začínalo ve stanu na zelené louce a dnes patří mezi přední mezinárodní školkařské veletrhy“.
Postavení našich zahradníků
Jaká je skutečná situace našich zahradníků? Je opravdu tak špatná, jak se často uvádí? Nelze hovořit se všemi, ale některé odpovědi, které jsme dostali, jsou pozitivní a ukazují na stálý rozvoj firem. Malé rodinné firmy, které zásobují pouze svoje okolí, se těší ze zvyšující se návštěvnosti svých zahradnictví, jiní, zejména větší, expandují. Výstižné heslo má firma Holflor – Když se krása stává radostí. Jak se to projevuje ve skutečnosti? V posledních několika letech rozšířila skleníkový areál o 3000 m2 a aktivitu o velkoobchod s hrnkovými rostlinami, které dováží dvakrát týdně z aalsmeerské burzy. Vybudovala 2500 m2 pěstitelské plochy s kapkovou závlahou pro chryzantémy Multiflora, které bude dodávat v 19 cm květináčích. Rozvoz uskutečňuje vlastní dopravou pomocí tří aut. Zdá se vám to málo? Každý dílčí úspěch napomáhá celému oboru. I proto bylo možné uskutečnit první odborný veletrh Flora Profi.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down