22.07.2005 | 06:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nově registrované zimní odrůdy hrušní

Plody zimních odrůd hrušek mají zvláštní nároky na skladování oproti jablkům. Uskladnění plodů je náročnější. Aby efekt délky skladování měl zdárný průběh bez zbytečných ztrát, musí být ve skladových prostorách zajištěna stabilní nízká teplota bez výkyvů a vyšší vzdušná vlhkost.

V lepším případě chladírenský agregát, v nejlepším případě ještě doplněn řídící jednotkou na úpravu objemu plynů ve vzduchu obsaženého v prostoru skladu. Plody hrušek uskladněné již nad 8 oC mají velmi malou uchovatelnost, rychle dozrávají a přezrají. To je velké úskalí pro prodejce i nakupující.
Z odrůd, které popisuji, jsou všechny vyšlechtěné v ČR. Výhodou je, že jsou pro naše klimatické podmínky přizpůsobeny. Ve všech případech byly použity při křížení osvědčené původní odrůdy. Výsledkem jsou nové tvary plodů, barevnost, pevnější slupka i zlepšená možnost skladovaní plodů.
Odrůdy:
Odrůda ´Astra´ byla vyšlechtěna pod označením TE-46-7-50, křížením odrůd ´Holenická´ x ´Grosdemange´. Žadatelem o registraci byla firma Sempra Praha, a. s. Registrována byla v roce 2002.
Strom roste středně bujně, habitus koruny má polovzpřímený charakter. Koruna bývá dostatečně zahušťována dlouhým a středně tlustým nerovným obrostem, který je větvený, obrůstání plodonosným obrostem je střední. Plodnost je středně pozdní, plodí ve shlucích i jednotlivě na krátkých trnech. Stopka je dlouhá a tlustá, napojená v ose plodu. Plod je středně velký, rovného (kuželovitého) tvaru. Slupka je suchá, na povrchu nerovná, základní světle zelenou překrývá celoplošně tmavě červená barva s výraznými vnořenými lenticelami. Dužnina je nažloutlé barvy, křehké konzistence je středně šťavnatá, v chuti navinule sladká. Sklizňová zralost nastává začátkem října, konzumní zralost až od prosince, skladovatelnost do února. Afinita s kdouloňovými podnožemi je dobrá, semenných podnoží se užívá s mezikmenem. Vhodná do teplých, středních i chráněných vyšších poloh s dostatkem vláhy.

Odrůda ´Bodra´ byla vyšlechtěna pod označením TE-H-234/73, křížením odrůd ´Boskova lahvice´ x ´Drouardova´. Žadatelem o registraci byla Sempra Praha, a. s. Registrována byla v roce 2003.
Strom roste bujně v plodnosti pak středně bujně, habitus koruny má polovzpřímený charakter. Koruna bývá dostatečně zahušťována dlouhým a středně tlustým nerozvětveným obrostem. Plodnost je středně pozdní, plodí jednotlivě na dlouhém plodonosném obrostu. Stopka je středně dlouhá a tlustá, napojená šikmo k ose plodu. Plod je velký, silně nesouměrný, vydutého (lahvicovitého) tvaru, slupka tenká, na povrchu drsná, základní žlutozelená barva je překrytá vrstvou rzivosti, která na skládce zežloutne. Dužnina bílé barvy je středně šťavnatá, hrubé a měkké konzistence, v chuti nasládlá.
Sklizňová zralost nastává v polovině října, konzumní zralost v polovině listopadu, skladovatelnost do ledna. Afinita s kdouloňovými podnožemi je dobrá, semenných podnoží se neužívá. Vhodná do teplých a chráněných středních poloh a úrodných, hlubokých půd s dostatkem vláhy.

Odrůda ´Gracie´ byla vyšlechtěna pod označením TE-2153, křížením odrůd ´Holenická´ x ´Boskova lahvice´. Žadatelem o registraci byla firma Sempra Praha, a. s. Registrována byla v roce 2005.
Strom roste středně bujně, habitus koruny má rozložitý charakter. Koruna bývá dostatečně zahušťována dlouhým a středně tlustým rovným obrostem, který je větvený, obrůstání plodonosným obrostem je vysoké. Pro kvalitní oslunění plodů je nutný letní řez. Plodnost je brzká, plodí ve shlucích převážně na krátkém plodonosném obrostu. Plody vyžadují probírku, bez ní se objevuje rozdílná velikost plodů. Stopka je středně tlustá, středně dlouhá je napojená v ose plodu. Plod je velký, slabě nesouměrný, tvar z profilu vydutý (lahvicovitý), rozšiřuje se ke kalichu. Základní barva slupky je žlutozelená, krycí barva tmavě červená, rozmytá na 2/3 plodu. Slupka středně tlustá, na povrchu hladká, plocha rzivosti velmi nízká. Dužnina krémové barvy, středně pevná, šťavnatá, jemné, máslovité konzistence, v chuti navinule sladká a aromatická.
Sklizňová zralost nastává koncem září, konzumní zralost v listopadu, skladovatelnost do ledna. Afinita s kdouloňovými podnožemi je výborná, semenných podnoží se neužívá. Vhodná do teplých a středních poloh s dostatkem vláhy.

Odrůda ´Luna´ byla vyšlechtěna pod označením TE-17/52,53. Vznikla křížením odrůd ´Lucasova´ x ´Holenická´. Žadatelem o registraci byla firma Sempra Praha, a. s. Registrována byla v roce 2005.
Strom roste bujně, v plodnosti středně, habitus koruny má polovzpřímený charakter. Koruna bývá částečně a nepravidelně zahušťována dlouhými a středně tlustými výhony s četným krátkým plodonosným obrostem. Plodnost je středně pozdní, plodí jednotlivě. Stopka je tenká až středně tlustá, středně dlouhá, napojená šikmo k ose plodu. Plod velký až velmi velký, slabě nesouměrný, tvar z profilu vypuklý (baňatý), s nejširším místem ve středu plodu. Základní barva slupky je žlutozelená, krycí barva oranžovočervená ve formě líčka. Slupka je tenká, na povrchu hladká, s nepravidelnými plochami rzivosti. Dužnina je bílé barvy, středně pevná, středně šťavnatá, máslovité konzistence, v chuti sladká a aromatická.
Sklizňová zralost začíná začátkem října, konzumní zralost v prosinci, skladovatelnost do ledna. Afinita s kdouloňovými podnožemi je výborná, semenných podnoží se neužívá. Vhodná do teplých a chráněných středních poloh na úrodných, hlubokých půdách s dostatkem vláhy.

Odrůda ´Milka´ vyšlechtěna pod označením TE-0501. Vznikla křížením odrůd ´Pařížanka´ x ´Holenická´. Žadatelem o registraci byla firma Sempra Praha, a. s. Registrována byla v roce 2002. Odrůda je právně chráněná.
Strom roste bujně, habitus koruny má polovzpřímený charakter. Koruna bývá volná a vzdušná, nedostatečně zahuštěná obrostem. Větve však hustě obrůstají krátkým plodonosným obrostem. Plodnost je středně pozdní, plodí ve shlucích, vyžaduje probírku, bez ní se objevuje střídavá plodnost a také velikostní nevyrovnanost plodů. Stopka je středně tlustá, středně dlouhá, napojená v ose plodu, plod středně velký, slabě nesouměrný, vypuklého (baňkovitého) tvaru. Slupka je tenká, hladká, lesklá. Základní barva slupky je žlutozelená, krycí růžovočervená ve formě líčka a bílá dužnina je středně šťavnatá, křehké konzistence, v chuti navinule sladká a aromatická.
Sklizňová zralost bývá od poloviny října, konzumně dozrává v listopadu, skladovatelnost do poloviny ledna. Afinita s kdouloňovými podnožemi je dobrá, semenných podnoží se užívá jen s mezištěpováním. Vhodná do teplých a středních poloh s dostatkem vláhy.

Odrůda ´Petra´ byla vyšlechtěna pod označením TE-430, křížením odrůd ´Williamsova máslovka´ x ´Holenická´. Žadatelem o registraci byla firma Sempra Praha, a. s. Registrována byla v roce 2005.
Strom roste středně bujně později slabě, habitus koruny má rozložitý, v plodnosti převislý charakter. Koruna bývá dostatečně zahušťována středně dlouhým a středně tlustým větveným obrostem. Pro kvalitní oslunění plodů je nutný letní řez. Plodnost je raná, plodí ve shlucích převážně na krátkém plodonosném obrostu. Plody vyžadují probírku, jinak střídá v plodnosti.
Stopka středně tlustá, dlouhá, napojená šikmo k ose plodu. Plod je velký, slabě nesouměrný, tvar z profilu vydutý (lahvicovitý), s nejširším místem blíže kalicha. Základní barva slupky je žlutozelená, krycí barva růžovočervená, objevuje se jen někdy na osluněné straně. Slupka je středně tlustá, na povrchu rovná, suchá, plocha rzivosti po celém povrchu střední. Dužnina je bílé barvy, pevná, středně šťavnatá, měkké konzistence, v chuti navinulá a aromatická. Sklizňová zralost nastává od poloviny října, konzumní zralost v prosinci, skladovatelnost do února. Afinita s kdouloňovými podnožemi je dobrá, semenných podnoží se užívá jen s mezištěpováním. Vhodná do teplých a středních poloh s dostatkem vláhy.

Odrůda ´Vladka´ byla vyšlechtěna pod označením TE-H-91/73, křížením odrůd ´Boskova lahvice´ x ´Drouardova´. Žadatelem o registraci byla Sempra Praha, a. s. Registrována byla v roce 2003.
Strom roste bujně, habitus koruny má polovzpřímený charakter. Koruna bývá dostatečně zahušťována středně dlouhým a středně tlustým rovným obrostem, který je větvený, obrůstání plodonosným obrostem je vysoké. Pro kvalitní oslunění plodů je nutný letní řez. Plodnost je brzká, vysoká, nutná je však probírka plodů, jinak se projevuje v dalších letech střídavá plodnost. Stopka je středně tlustá, dlouhá a napojená v ose plodu. Plod je střední až velký, slabě nesouměrný, vydutého (lahvicovitého) tvaru, slupka tenká, středně rzivá a drsná. Více rzivosti se objevuje okolo kališní jamky. Základní barva je zelenožlutá, na skládce žlutá, krycí barva jen na osluněné straně jako nevýrazně růžovočervené rozmyté zabarvení. Dužnina je žlutobílé barvy, středně šťavnatá, jemné, máslovité konzistence, v chuti nasládlá.
Sklizňová zralost nastává koncem října, konzumní zralost v prosinci, skladovatelnost do února. Afinita s kdouloňovými podnožemi je dobrá, semenných podnoží se neužívá. Vhodná pro pěstování v teplých a v chráněných středních oblastech na úrodných půdách s dostatečnou vláhovou bilancí.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down