04.09.2005 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Fóliovníky na postupu

Celé zahradnictví, zvláště pak zelinářské rychlírenství, je vystaveno stále se zvyšujícímu tlaku na snižování výrobních nákladů. Sleduje proto bedlivě vývoj trhu skleníků. Jestliže v nedávné době představovaly skleníky typu Venlo konkurenceschopnější alternativu ke klasických širokoloďovým konstrukcím, budí nyní zájem možnost nahrazovat i tyto typy skleníků fóliovníky.

Jejich konstrukce sice nemusí být nikterak levnější nežli skleníků, nicméně celkové náklady na jejich pořízení jsou podstatně nižší. Stále přibývá na trhu nabídek firem, snažících se novým řešením eliminovat nebo alespoň omezit známé nevýhody fóliovníků oproti tradičním skleníkům. Ukazuje se, že účelným využitím moderních řešení krycích materiálů a systémů větrání lze dosáhnout výrazného zlepšení konkurenceschopnosti fóliovníků.

Nový produkt z Japonska
Oproti nedávné novince, krycím plotnám Zig – Zag se dostává do popředí zcela nový produkt F – Clean japonské firmy Asahi Glass Green – Tech Company. Tato fólie je zhotovena z vysoce kvalitního plastu ETFE (fluoropolymer) a podle firemních informací má oproti sklu zvýšenou propustnost pro světlo o 4 %. Proti běžné krycí fólii z PE je její trvanlivost podstatně vyšší. Samozřejmě i v tomto případě závisí na zvolené tloušťce. Při tloušťce 60 μm může životnost činit deset, při 100 μm až 15 let. Během této doby se nemá měnit její propustnost pro světlo ani mechanická pevnost. Na rozdíl od skla propouští F – Clean ultrafialové záření, což nesporně přispívá k lepší kvalitě pěstovaných rostlin, lepší vybarvenosti a snížení náchylnosti vůči chorobám. V Německu se tato fólie již využívá v pěstírnách sadby a rychlírnách salátu. První zkušenosti s ní jsou velmi nadějné, sadba je kompaktnější, otužilejší a barevné saláty jsou probarvenější. Svůj název fólie získala podle samočisticího efektu – nečistoty na jejím velmi hladkém povrchu totiž ulpívají pouze v malé míře a při dešti se snadno spláchnou.
Nicméně upevnění této hladné fólie na konstrukci vyžaduje speciální techniku. Kromě transparentní fólie je v nabídce i fólie difusní. Ta je vhodná pro pěstování rostlin citlivých v létě na úžeh. Při zatažené obloze poskytuje lepší přístup světla do fóliovníku a jeho lepší rozptýlení. Na přání může být fólie dodávána v protirosném provedení, redukujícím tvorbu kapek, což přispívá k lepší světelné propustnosti a ke snížení rizika výskytu chorob. Protirosná úprava je volitelná na dobu tří nebo deseti let. Mezi hlavní nedostatky nové fólie patří jednak vysoká cena a za druhé jednak to, že je nabízena zatím v malé šířce, maximálně 2,30 m. Širší pásy se nákladné svařují přímo v Japonsku a do Evropy jsou dopravovány letecky. Gotický tvar konstrukce střechy přispívá ke zvýšení samočisticího efektu této fólie.

Nový krycí materiál od firmy Rovero
Třívrstevná polypropylenová fólie Solar-Air má světelnou propustnost 82 %, což představuje oproti dříve používané fólie se síťovinou zvýšení asi o 6 %. Tato fólie má protirosnou úpravu. Firma Rovero nabízí i dodávku fólie o tloušťce 300 mikronů, která je vhodná pro použití na svinovací systémy bočního větrání fóliovníků, neboť se vyznačuje velkou mechanickou pevností a dlouhou životností. Zatímco při použití síťové fólie činí garance tři roky, u fólie Solar-Air je prodloužena na pět roků. Má rovněž podstatně nižší koeficient protažlivosti a je vhodná i pro sváření za studena.
Mezi další novinky firmy Rovero náleží nová konstrukce střechy u fóliovníků Cabrio Roll-Air. Konstrukce se stává ze dvou střešních kápí o šířce 6,40 m, které jsou uchyceny na vazníku širokém 12,80 m. Táž firma přichází s alternativou krycích fólií a netkaných textilií k plošnému nakrývání porostů. Její síťovina Agrocover je velmi pevná, je zhotovena z transparentní umělovláknové síťoviny a může se používat bez rizika vícenásobně. Síťovina je propustná pro světlo, vzduch i vodu a zlepšuje významné mikroklima, jak během dne, tak v noci. Termický efekt umožňuje použití reflektorů infračerveného záření v plastu.

Clony izraelské firmy Polysack
V nabídce stínicích clon izraelské firmy Polysack se vyskytuje jako novinka tkanina ChromatiNet, schopná měnit procházející světelné spektrum. Regulace růstu rostlin ovlivňuje různé zbarvení tkaniny: modré, červené nebo šedé. Šedá síť podporuje větvení rostlin, napomáhá kompaktnímu, keříčkovitému růstu s četnými krátkými výhonky. Modrá obecně brzdí vegetativní růst, červená působí na rostliny stimulačně. K dispozici jsou sítě se stínícím efektem od 30 do 80 %.

Optimální boční větrání
Ocenění za systém bočního větrání IPM 2004 získala německá firma Lock. Její systém VariVent je použitelný pro fóliovníky s výškou boční stěny až 4 m. Podle okolností lze volit svinování boční fólie zdola nahoru nebo opačně a pro úplném svinutí zvednout svinutou fólii zcela nahoru. Optimální průběh svinování fólie zabezpečuje řetězový pohon s vyrovnávacím mechanismem navíjecí trubky. Hnací jednotka může být umístěna uprostřed nebo na konci fóliovníku o délce až 80 m, aniž by toto bylo spojeno s torzem navíjecí trubky. Plně automatický provoz je možný i za podmínek velmi pomalého chodu svinování. Předností systému je možnost plného otevření boční stěny, umožňující zejména při letním využívání fóliovníků boční přístup mechanismů do kultur, což zejména při pěstování zeleniny usnadňuje kultivaci a sklizeň.
Po několika roků vyvíjejí tři spojené nizozemské firmy systém moderních, plně větratelných, pro světlo propustných a energeticky úsporných skleníků řady Excelent. Přitom v rámci této řady vznikl i fóliovních XLR – Cabrio, u něhož je prioritou téměř úplné odvětrání. Autonomní větrací mechanismus ovládá ve žlabové části konstrukce pomocí ozubených tyčí otvírací páky poloviny střešních dílů. Řešení dovoluje větrání fóliovníků i za deště.

Větrání a úspora energie
Pro konstruktéry není snadné nalézt taková řešení, která by umožnila při zachování předností klasických skleníků používat levnějších fóliovníků. Zásadním problémem je jak dořešení účinného větrání, tak tepelné izolace fóliovníků i v podmínkách zlepšení technických a ekonomických vlastností krycích materiálů. Zlepšení mikroklimatu fóliovníků přispívá zvětšení jejich vnitřních objemů zvýšením konstrukční výšky, což ale souběžně zvyšuje náročnost na spotřebu tepelné energie v zimě a v předjaří. Tento problém se překonává u předních firem nabídkou zdvojených fólií, naplněných vzduchem. Systém se osvědčuje zejména v pěstírnách sadby, kde přístup světla a současně i možnost aktivního větrání jsou klíčovými faktory získání kompaktní a otužené sadby bez potřeby jejího riskantního přemísťování k otužování do venkovních prostor. Konstrukční výška 4,50 m v rozponu 2 x 6,40 m (šířka lodi 12,80 m) ve spojení s dvojitou nafukovací fólií a kápovitým profilem střechy podle praktických zkušeností vyhovuje i sněhové zátěži 40 kg/ m2 a může být levnější alternativou tradičních skleníků. Podle zjištění nizozemských výzkumníků použití fólie ETFE (F – Clean) může zvyšovat výnos rajčat asi o 5%. Vlivem lepší přístupnosti ultrafialového záření se významně zlepšuje probarvenost salátu lollo rosao, což je v zimě problémem v běžných sklenících.
Někteří výrobci skleníků používají namísto skla různých druhů fólií i na běžné skleníkové konstrukce. Proti jednoduchému zasklení je možné použitím zdvojené vzduchem plněné fólie dosáhnout úspory tepelné energie až 30 %.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down