05.09.2005 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Evropská unie navrhla clo na dovoz banánů

Evropská komise navrhla, aby clo za dovoz banánů na unijní trh činilo 199 eur za tunu. Znamená to snížení proti původnímu návrhu, který počítal s částkou 230 eur. I tak ale nová úprava dovoz banánů značně prodraží, protože dosud se za tunu platilo 75 eur.

Nový režim dovozu banánů do Evropy by měl platit od příštího roku a nahradí dosavadní systém, který je zastaralý a nevyhovuje požadavkům Světové obchodní organizace (WTO). Unie ale zřejmě bude nadále zvýhodňovat producenty z bývalých kolonií a možná jim zajistí bezcelní přístup na trh.
V současné době platí všichni dovozci banánů do EU jednotné clo 75 eur za tunu, avšak unie omezuje dovoz z Latinské Ameriky systémem kvót. Latinskoameričtí pěstitelé tak nemohou dovést více než 2,7 milionu tun banánů ročně. V celé unii se každý rok prodá 4,5 milionu tun tohoto ovoce. Bývalé evropské kolonie v Africe, Karibiku a Tichomoří mohou v současné době v rámci exkluzivní kvóty bezcelně dovést do unie 750 000 tun banánů ročně. U nadlimitního dovozu platí základní sazbu 75 eur za tunu. Avšak pokud kvótu překročí firmy z Latinské Ameriky, poplatek za tunu jim vzroste až na 680 eur. Latinskoamerické země si na původní návrh Bruselu zvýšit clo na 230 eur za tunu stěžovaly před WTO a ta jim v srpnu dala za pravdu. Spor o režim dovozu banánů do Evropy existoval už v 90. letech, kdy takzvanou banánovou válku vyhráli za podpory firem z USA pěstitelé z Latinské Ameriky. V USA s banány obchodují hlavně firmy Chiquita Brands International a Dole Food. Latinskoamerické země si na návrh EU stěžovaly přesto, že mají na unijním trhu tradičně dominantní postavení. Až 60 procent banánů, které se v EU prodají, pochází právě z Latinské Ameriky. Brusel chce své bývalé kolonie podporovat navzdory tomu, že jsou v nich náklady na pěstování banánů vyšší.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down