07.09.2005 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vědci a školy čekají na zadání od vinařů v budoucím klastru

Jihomoravští vědci a odborné vysoké školy čekají na zadání úkolů od domácích vinařů, aby mohli posílit konkurenceschopnost oboru. Obdobné účelové sdružení, neboli klastr, doporučují odborníci pro další rozvoj oboru v rozšířené EU. Projekt průzkumu zájmu přišel na více než jeden milion korun, 888 000 Kč hradil Brusel a český stát.

Domácí produkce je kvůli severnímu umístění zajímavá například vyšším obsahem kyselin, které se ale mohou vhodnou technologií vyhladit. Velký ohlas také slaví mimo jiné na Moravě vyšlechtěná odrůda Pálava. O vzniku budoucího klastru diskutovali odborníci na semináři ve Valticích. Hovořili i o podpoře vědy a výzkumu z národních zdrojů a také penězích z Vinařského fondu na podporu marketingu. Vinařský fond odhadl již dříve vklad do marketingové kampaně na tuzemská vína na 50 milionů až 60 milionů Kč ročně. Vinařský fond se stal nedávno i držitelem ochranné známky Svatomartinské víno, které budou moci nyní využívat všichni v ČR registrovaní vinaři. Svatomartinské se bude prodávat v jednotný termín 11. listopadu a ještě před tím podléhá posouzení komise.
Zlepšit systém dotací pro tuzemské vinaře se rozhodla nyní i vláda. Kabinet ve středu schválil novelu zákona o vinohradnictví a vinařství, která by měla začít platit od 1. července 2006.
red.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down