19.09.2005 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Současný sortiment vegetativně množených záhonových a balkónových květin - Gazania rigens

Gazania rigens, česky gazánie, je vytrvalá rostlina domovem v Jižní Africe. Z přízemní růžice jednoduchých až zpeřených, stříbřitě plstnatých listů vyrůstají na dlouhých stoncích zářivě žluté nebo oranžové úbory, které se podobají květům gerber.

V dnešním sortimentu je zastoupeno několik odrůd s velkými květy, které jsou oproti semenným odrůdám ranější, kompaktnější a barevně stálejší. Jsou to např. ´Sonnengold´, ´Sonnenschein´, ´Goldgelb´, ´Mondstrahl´, ´Beda´, ´Zitronennebel´, ´Gelbe Jupiter´, ´New Magic´, ´Orange Magic´(obě licenčně chráněné), ´Adonis´, ´Franzis Orange´, ´Jupiter Orange´ a ´Kupferglut´.

Nároky na pěstování
Vrcholové řízky o velikosti kolem 10 cm zakořeňují v sadbovačích s otvory o průměru do 4 cm při teplotě 18 až 20 °C pod mlžícím zařízením během 2 až 3 týdnů. Zakořeňování pod mikroténovou fólií je méně vhodné, protože často dochází k napadení řízků plísní šedou.
Podle požadované velikosti rostlin se sazenice vysazují do květináčů o průměru 9/10 nebo 11/12 cm. K výsadbě je vhodný vzdušný, dobře propustný a mírně vyhnojený substrát s hodnotou pH 5,5 až 6,5.
Do zakořenění rostlin je optimální teplota ve skleníku kolem 18 °C, pak se postupně snižuje na 16/14 až 12/10 °C. K uspíšení a podpoře kvetení se gazánie z podzimní výsadby (na přelomu října a listopadu) chladí při 5 až 6 °C po dobu 5 až 6 týdnů. Poté se teplota postupně zvyšuje na 10 až 12 °C až do začátku kvetení v polovině dubna. Během chlazení se rostliny nehnojí, jen omezeně zalévají. V zahraničí se někdy používá k urychlení kvetení i asimilační přisvětlování mladých rostlin (4000 luxů, 16 hodin denně).
Ve skleníku vyžadují květiny plné světlo, mírnou zálivku a pravidelné přihnojování. V období silného růstu a vývoje se přihnojují v týdenních intervalech 0,2 až 0,3% roztoky plných hnojiv s vyrovnaným obsahem základních živin.
Zaštipování a ošetření retardanty není nutné, pokud se dodržují výše uvedené teploty a rostliny se pěstují při dostatku světla a vzduchu. Ke snížení výšky lze použít jak přípravky na bázi CCC – 0,15% Stabilan a 0,15 až 0,2% Retacel, tak i přípravek Alar 85 (0,3%) ve formě postřiku. Rostliny se musí ošetřit ještě před vytvořením poupat. Ta se jinak nevyvíjejí a zůstávají dlouho v srdíčku.
Nejčastější houbové choroby jsou způsobené plísní šedou a pravým padlím, občasnými škůdci jsou mšice, vrtalky a třásněnky. Napadené rostliny se pak ošetřují účinnými chemickými přípravky.
Venku se květinám nejlépe daří na plném slunci. Dobře snášejí vítr a při rovnoměrné zálivce a pravidelném hnojení bohatě kvetou až do příchodu prvních mrazů. Pravidelné odstraňování suchých již odkvetlých úborů podporuje tvorbu nových poupat. Za podmračného, deštivého a chladného počasí se květy zavírají a kvetení ustává.

Příklady pěstebních postupů
Menší rostliny v květináčích 9/10 cm se dopěstují z výsadby v polovině února za tři měsíce tj. na polovinu května. Větší, dobře urostlé rostliny v květináčích 11/12 cm se vysazují do květináčů na přelomu ledna a února a vykvétají za 3 až 3,5 měsíce, tj. koncem dubna, až v polovině května. Pěstování chlazených rostlin z podzimní výsadby trvá 5,5 měsíce.

Použití
Gazania rigens se nejčastěji vysazuje na záhony, do květinových mís a uplatňuje se dobře i ve velkých květináčích spolu s kbelíkovými rostlinami nebo v truhlících a závěsných nádobách v kombinaci s ostatními letničkami. K zářivým žlutým a oranžovým květům tohoto druhu se hodí především květiny v barvě světle i tmavě modré, žluté, bílé, stříbrné, červené, lososové i karmínově růžové. Společně lze vysazovat gazánie např. s druhy: Acalypha hispaniolae, Ageratum houstonianum, Anagallis monellii, Antirrhinum pendula, Argyranthemum frutescens, Brachyscome multifida, Convolvulus sabatius, Cuphea ignea, Cuphea llavea, Dahlia variabilis, Diascia hybridy, Euryops chrysamthemoides, Felicia amelloides, Helichrysum apiculatum, Helichrysum microphyllum, Heliotropium arborescens, Heterocentron elegans, Impatiens hybridy Nová Guinea, Lamium maculatum, Lantana camara, Lobelia erinus, Lobelia valida, Lobularia maritima, Lotus berthelotii, Lotus maculatus, Lysimachia congestiflora, Lysimachia nummularia, Mimulus aurantiacus, Nemesia fruticans, Origanum vulgare, Osteospermum ecklonis, Oxalis vulcanicola, Pelargonium x hortorum, Pelargonium peltatum, Petunia x atkinsiana, Plectranthus forsteri, Russelia equisetiformis, Sanvitalia speciosa, Scaevola saligna, Solanum jasminoides, Solanum rantonnetii, Sutera cordata, Torenia a Verbena hybridy.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down