20.09.2005 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zimní inspirace Dressing Up

Pocit bezpečí, tepla a soukromí nám pomáhá nejen přečkat zimu, ale i oprostit se od agresivity, se kterou se setkáváme v každodenním životě. U sváteční tabule se rádi scházíme s rodinou a přáteli, v jejich veselé a milé společnosti z nás opadnou všechny starosti. Máme radost z prostých věcí, ale potřebujeme i jakousi bezpečnostní pojistku, která nám pomáhá vypořádat se s obtížemi všedních dní.

Květinová aranžmá podle zimní inspirace Dressing Up vychází ze života, odráží v sobě jeho světlé i stinné stránky. V jedné chvíli z ní na nás dýchne pocit bezpečí a intimity, vzápětí překvapí nečekaným detailem. Ostré kontrasty na nás číhají téměř na každém kroku.
Svátečně se vystrojit... týká se to všech, ani květiny nejsou výjimkou.
Kytice pro tuto zimu jsou plné ohnivých barev. Během ponurých zimních dnů vnášejí do našich domovů světlo a teplo. Aranžmá s nádechem orientu v sobě mísí bohatě barevné květy v kontrastech s tmavými odstíny. Zvláštního luxusu dodávají zlaté a svěží pastelové odstíny. Vždy obsahují nějaký kontrast nebo náhlý překvapivý prvek, jako třeba piercing v listu nebo latexové tetování na listech.
Dressing Up přináší aranžmá mnoha základních tvarů, významné jsou zejména korsáže ve všech velikostech. Balení a zdobení kytic je v této inspiraci velmi důležité, vytváří se s velkým umem, s důrazem na detail, květiny se oblékají stejně slavnostně jako lidé. Používá se široká škála materiálů, včetně samotných listů.
V doplňkových materiálech se často objevují „barokní“ prvky – polštáře, přehozy a sametové tkaniny v kontrastních barvách a vzorech. Na scénu opět přicházejí romantické vázy tradičních tvarů, hojně se používají stuhy. Kombinujeme mnoho různých materiálů, struktur a vrstev.

květiny základní: Rosa, Lilium, Anthurium, Euphorbia, Dianthus, Zantedeschia

Květiny doplňkové: Ranunculus, Asclepias, Craspedia, Eustoma, Kniphofia, Leucadendron, Paphiopedilum, Gloriosa

Hrnkové rostliny a zeleň: Asparagus, Aspidistra, Anthurium, Cyclamen, Aechmea, Medinilla, Guzmania, Cordyline

euphorbia
Pryšec – Euphorbia pochází z Mexika. Původní barva květů je oranžová, šlechtěním však vznikla celá řada dalších barevných variant včetně smetanové, žluté, červené, růžové, bílé a lososové. Mléčně bílá šťáva, vytékající při poranění je pro člověka, zvířata i jiné rostliny jedovatá. Výtok lze zastavit ponořením uříznutého konce na několik sekund do vařící vody. Euphorbia je k dispozici především od září do ledna.

anthurium
Anturie, toulitka – Anthurium pochází z kolumbijských deštných pralesů. Kromě červených jsou na trhu k dispozici rovněž lososové, bílé, zelené a hnědé anturie. Existuje i několik dvoubarevných odrůd, která mají zelená ‘ouška’.
Název vychází z řeckého anthos (květina) a oura (ocas) – doslova znamená ocasatá květina. Její elegantní květ je často spojován s Havají a v anglosaských zemích se jí někdy říká „malířova paleta“.

dianthus
Karafiát -– Dianthus je na trhu po celý rok. Původně rostl podél pobřeží Středozemního moře. Dnešní sortiment nabízí jednokvěté i vícekvěté odrůdy v nepřeberném množství barev. Název je složeny z řeckého dios (bůh) a anthos (květina). Karafiát má různé symbolické významy a používá se různým způsobem a při různých příležitostech. Zvláště v Japonsku je velmi oblíbený a červenokvětý je nejžádanější květinou na Den matek. U nás v některých lidech karafiát stále vyvolává nelibé pocity v souvislosti s komunistickou érou, která s ním byla spjata. Jeho obliba však opět pozvolna roste – byla by přece škoda nevyužít tak nádherné květiny s unikátními květy a jemnou vůní.

lilium
Lilie bývaly stejně oblíbené a drahé jako holandské tulipány. V Číně se po staletí pěstovaly k lékařským a zemědělským účelům. Květy a květní pupeny byly chutné a výživné a navíc využitelné pro přípravu léků.
Po staletí je lilie rovněž symbolem čistoty, nevinnosti a plodnosti. Tento trend byl zvlášť silný ve středověku, kdy byli s lilií často vyobrazováni členové svaté rodiny. K nám se první cibule lilií dostaly na začátku 19. století.

zantedeschia
Název získala po italském biologovi. Jejím domovem je jižní Afrika. Je blízce příbuzná Anthurium. První exempláře byly do Evropy zaslány v 18. století.
Jihoafrický kmen Xhosa běžně používal zantedeschiii jako lék proti bolestem hlavy. Zpočátku se v Evropě pěstovala pouze bílá odrůda a často se proto používala do smutečních vazeb. Dnes existuje pestrá paleta odrůd této nádherné květiny, včetně bordó, oranžovohnědé, lososové, jasně žluté atd.

rosa
Vonná královna květin s námi zůstává po celé zimní období. Jakožto tradiční symbol lásky je spojována se svátkem Sv. Valentýna. Ve starém Řecku byla bílá růže symbolem bohyně lásky Afrodity. Podle pověsti poprvé rudá růže vykvetla, když Afroditina milovaného Adonise smrtelně poranil medvěd. Růže milovala i egyptská královna Kleopatra, stejně jako staří Římané. Napoleonova manželka nashromáždila ve své sbírce na 250 odrůd růží. Jednoznačně nejkrásnější zahradní růže na světě je Empress Josephine. Růže se k nám dostaly v období křižáckých výprav. Zpočátku se používaly jako základní surovina pro léky. I proto se později staly oblíbenou rostlinou klášterních zahrad.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down