21.09.2005 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Listové skvrnitosti konvalinky

Konvalinky (Convallaria L.) patří mezi velmi oblíbené jarní květiny. Dnes již zapomenutý název údolní lilie je odvozen z latiského názvu convallis = údolí. V přírodě se vyskytují na celé severní polokouli. V zahradnictví se pěstuje několika odrůd a forem konvalinky vonné (Convallaria majalis L.), mj. plnokvěté i růžové. V posledních letech se objevují v květinářství během zimních měsíců také rychlené konvalinky. Konvalinky nebývají příliš poškozeny škůdci, ale choroby se jim nevyhýbají.

Šedá stonková hniloba a padání konvalinky (Botrytis convalariae, B. cinerea)
Ve volné přírodě, ale i u pěstovaných a rychlených konvalinek, se objevují na řapíku, těsně pod čepelí listu, nebo na stonku těsně nad povrchem země hnědé zahnívající skvrny, které se velmi rychle šíří oběma směry. Rostliny se lámou a padají, nadzemní části zahnívají a za vysoké vlhkosti se pokrývají šedivým porostem houby. Plíseň šedá přezimuje černými 0,5 – 1 mm velkými sklerocii v půdě a na napadených rostlinných zbytcích. Přesto, že houba nepřechází na podzemní části, rostliny značně oslabuje a ovlivňuje rašení i kvetení v následujícím roce.
Nezávisle na tomto onemocnění se občas objeví, především u rychlených konvalinek, na květních stvolech a květech drobné žlutohnědé skvrny plísně šedé (Botrytis cinerea). Stopečky květů zahnívají nebo zasychají, případně se láme celý květní stvol. Plíseň šedá se obvykle vyskytne v hustých porostech za vysoké vlhkosti.
Ochrana: v druhé polovině roku aplikace fungicidu například Rovral Flo. Důležité je důkladné pokrytí fungicidem, postřik musí proniknout do „kornoutu” listů.

Antraknóza konvalinky (Gloeosporium convalariae)
Na listech se objevují velmi nápadné oválné, méně často kulaté, žlutohnědé skvrny s tmavým červenohnědým lemem. Skvrny jsou často v horní polovině listu, především na špičkách listů a za příznivých podmínek se velmi rychle šíří, případně se slévají a tvoří velké nekrotické plochy. V pokročilém stadiu napadení je zasychající pletivo papírovité, bělavé, průsvitné a roztrhané do pruhů. Předčasné odumírání napadených listů rostliny oslabuje a negativně ovlivňuje rašení v příštím roce.
Ochrana: při prvních příznacích napadení opakovaná aplikace fungicidu v intervalu 8 – 10 dnů. Z povolených přípravků lze využít např. Dithane M 45 nebo triforine, tj. Saprol New. K přípravkům je vhodné přidat smáčedlo (několik kapek Jaru).

Rzivost konvalinky (Puccinia digraphidis)
Rez se na konvalinkách vyskytuje jen zřídka. Na rubu listů se objevují bledé skvrny s oranžovými sporami (= aecidia) rzi. Rez je dvoubytná a k dokončení vývoje potřebuje dalšího hostitele, chrastici rákosovitou (Phalaris arundinacea) na níž se tvoří letní a zimní spory. Ochrana proti rzi ve většině případů není potřebná. Pokud by napadení bylo silnější, lze použít stejné přípravky jako proti antraknóze.

Listové skvrnitosti konvalinky mohou způsobovat i další, ne příliš často se vyskytující houby, např. Septoria, Ramularia aj. Rozlišení na základě symptomů není možné a v případě nutnosti je nezbytné obrátit se na odborníky – rostlinolékaře. Při silném napadení lze aplikovat fungicidy určené k ochraně okrasných rostlin proti listovým skvrnitostem.

Černání puků konvalinky (Sclerotium sp.)
Onemocnění se vyskytuje zejména na půdách hojně zásobených organickými hnojivy či humózních. Prozradí se v porostu konvalinek výraznými hnízdy zahnívajících rostlin. Rašící puky konvalinek jsou černé a patogen se šíří i na vnitřní části. Hnědá zahnívající místa připomínající strupovitost se mohou objevit i na kořenech. Na napadeném pletivu se občas objevuje šedivý porost houby. Napadené puky buď vůbec nerostou, nebo pokud vyraší, báze stonků zahnívají a lámou se.
Ochranná opatření jsou založena na prevenci, tj. pečlivém odstranění rostlinných zbytků, před novou výsadbou je nezbytné moření puků (10 minut např. Rovral Flo).

Škůdci
Z případných škůdců se občas objeví kořenová háďátka (Pratylenchus sp.), proti nimž lze použít Basamid Granulát (40 – 50 g/m2). V teplém suchém létě bývají listy konvalinky silně posáty sviluškami (v závislosti na intenzitě napadení lze opakovaně aplikovat vhodný akaricid).

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down