26.09.2005 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Straubing přinesl nové nápady

Jen zdánlivě poněkud nepoetické místo zvolili organizátoři letošní výstavy mistrovských prací studentů Odborné floristické školy ve Straubingu. Dvanáctý ročník této hojně navštěvované akce umístili totiž do areálu bývalých jatek. Potvrdili tak, že prostory industriálních staveb, jako jsou cihelna či jatka, květinám sluší.

Předposlední červencový víkend a následující pondělí bylo možno za vstupné ve výši 5 eur prohlédnout si ve Straubingu v několika objektech rozlehlého areálu jatek tvorbu mladých bavorských floristů. Dvoupodlažní naprosto vybydlený podsklepený dům schovával uvnitř expozici věnců a svatebních kytic. Věnce zhotovené nejrůznější technikou byly často velmi rozměrné, takže místnůstky, které dotvářely nejen barvou zdí, ale i pojetím instalace každému věnci zvlášť atmosféru, byly mnohdy velmi těsné. Některé věnce by si rozhodně zasloužily větší prostor a daleko více by vyniklo také doladění barevného okolí. Přesto ale věnce nabízely nejednu inspiraci. Například u věnce plovoucího ve vodě ani zkušení floristé neodhalili, jakým způsobem je aranžmá připevněno.
Zato svatební kytice podle ohlasu přítomných českých floristů až na pár drobných nápadů zklamaly. Pozadí jejich instalace v syrovém prostředí sklepa dotvářely fotografie nebo kresba nevěsty, které byly promítány na plátno umístěné za každou kyticí.

Ve vedlejší rozlehlé hale, která kdysi sloužila pro porážku zvířat, dominovaly rozměrné, často několikametrové aranžmá, symbolizující jednotlivé státy světa. Například Maroko představovala velká zlatem zdobená brána coby vchod do paláce jehož stěnu tvořily květy. Instalace pojmenovaná Brazílie přesně evokovala naprostou živelnost přírody této země. Z aranžmá na vrcholu dokonce chvílemi stoupala mlha, kterou ukryté žárovičky zbarvovaly do modra, fialova, zelena, žluta…Tento efekt zůstal ale méně pozorným návštěvníkům skryt.
Květy i další rostlinný materiál symbolizovaly vždy danou zemi. A tak v případě Francie jakoby najednou rozkvetla louka podobná té v Provence. U Maďarska samozřejmě nechyběly papričky, které spolu s muškáty a odlistěným svlačcem zdobily dřevěnou stěnu s malými bedýnkami.
V expozici bylo možno najít snad všechny rostliny, které existují. Exotické, luční, hrnkové, řezané, čerstvé, sušené, preparované. Citlivě použité a perfektně zpracované.
Vystavená mistrovská díla doplňovala vždy dokumentace, ve které autor popsal svůj nápad i jeho realizaci, včetně nákresu, soupisu rostlin, pracovního postupu i ceny jednotlivých položek.
Dvanácté výstavě mistrovských prací studentů chyběla jen expozice s výzdobou stolů a aut. A nám, Čechům, snad více času na detailnější pročtení 15ti obsáhlých dokumentací.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down