23.10.2005 | 10:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zákonodárci osvobodili drobné vinaře od evidence spotřební daně

Drobní pěstitelé vinné révy se již nemusejí obávat představovat své výrobky na výstavách a soutěžích. Vinaři s výrobou vína do 2000 litrů ročně jsou totiž nově osvobozeni od povinnosti evidovat se jako plátci spotřební daně. V minulosti se kvůli této povinnosti báli výstav účastnit, protože měli strach, že tak na sebe upozorní kontrolní úřady. Parlament příslušnou změnu schválil v říjnu v rámci úpravy zákona o spotřebních daních, řekl dnes ČTK poslanec Zdeněk Koudelka (ČSSD).

Podle vinařů by tato změna mohla přispět k zachování tradičních regionálních vinařských výstav a soutěží vín. "Na druhé straně to nepomůže těm, kteří chtějí své produkty nejen vystavovat, ale také prodávat," řekl dnes ČTK ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. Při prodeji byť malého množství vína se vinaři musejí řídit živnostenským zákonem, a ten pro ně žádné úlevy nezná. "Není to tak jednoduché, výjimky by pak mohli chtít i drobní výrobci jiných komodit," připustil Machovec.
Další novinkou z dílny poslanců, která by měla přispět rozvoji vinařství, je možnost nově si od daňového základu odečíst reklamní dárek v podobě vína do 500 korun. Dosud mohly firmy jako daňově zvýhodněné dávat různé dárky, nikoliv však víno, které podléhá spotřební dani. "Toto opatření by mělo pomoci vinařům s prodejem vína hlavně v předvánočním čase," míní poslanec.
Tuto úpravu zákonodárci schválili při změně zákona o zemědělství minulý týden v pátek, kdy poslanci přehlasovali prezidentské veto. Novela začne platit v listopadu.
Jihomoravští politici v poslední době představili několik aktivit na podporu drobných vinařů. Jihomoravští lidovci například nedávno zveřejnili záměr založit na jihu Moravy novou organizaci, která by měla hájit zájmy drobných pěstitelů vinné révy při prodeji hroznů. "Jen kdyby byly tak aktivní pořád, a ne jen před koncem volebního období," posteskl si Machovec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down