09.11.2005 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ZD Dolany o desetinu klesla úroda jablek, ale zlepšila se kvalita

Největší pěstitel jablek v zemi, Zemědělské družstvo Dolany na Náchodsku, letos sklidil asi 5800 tun jablek, což bylo proti loňsku i předpokladu asi o desetinu méně. Kvalita ovoce je však letos výrazně vyšší.

Podíl nestandardních jablek letos tvoří jen asi pětinu, zatímco loni byl přes 55 procent. ČTK to dnes řekl vedoucí ovocnářského závodu družstva Jiří Fišer. V celé zemi by se podle odhadů sklizně mělo letos urodit řes 120.000 tun jablek. Meziročně to je asi o čtvrtinu méně, hlavně kvůli jarním mrazům.
"Kvalitních konzumních jablek pro zásobování trhu v průběhu
sezony budeme mít dostatek," řekl Fišer. Výrazné zlepšení kvality proti loňsku je dáno tím, že letos se dolanským sadům téměř vyhnulo krupobití. Mrazy, které některým ovocnářům v zemi téměř zdecimovaly úrodu, se Dolan dotkly jen okrajově. "Spolu s menší úrodou ve starších sadech však mohou za celkový pokles produkce," řekl Fišer.
Družstvo zatím není spokojeno s cenami jablek, které podle
druhu a kvality prodává za šest až deset korun za kilogram. "Z loňské sklizně jsme utrpěli ztrátu pět milionů korun a pokud by trend nynějších cen pokračoval, vyrovnat se nám ji nepodaří," řekl Fišer. Dolanští dodávají jablka hlavně do české obchodní sítě, letos poprvé prodali asi 300 tun do Itálie na výrobu dětské výživy.
Zemědělské družstvo Dolany hospodaří zhruba na 4800 hektarech půdy. Sady zabírají kolem 423 hektarů, z toho asi 270 hektarů připadá na plodné jabloně. Hlavními odrůdami jsou Idared, Golden Delicious, Šampion a Rubín. Dále podnik pěstuje višně, hrušky, třešně a broskve.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down