07.12.2005 | 10:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Současný sortiment vegetativně množených záhonových a balkónových květin - Glechoma hederacea

Popenec břečťanolistý – Glechoma hederacea (syn. Nepeta h.) je domácí vytrvalá bylina s plazivou lodyhou, kořenící z nodů. Listy jsou řapíkaté, ledvinité, na okraji vroubkované, květy pyskaté, bílé až nafialovělé, uspořádané v úžlabních lichopřeslenech. Celá rostlina je více méně chlupatá.

V kultuře je pouze odrůda ‘Variegata’, která je ozdobná zelenobíle panašovanými listy s šedým až načervenalým nádechem a převislými, až 2 m dlouhými výhony.

Nároky na pěstování
Stonkové řízky bez vrcholu s jedním až 2 očky zakořeňují bez problémů během 2 až 3 týdnů pod mikroténovou fólií nebo s mlžicím zařízením při teplotě kolem 18 °C. Poté se mladé rostliny vysazují jednotlivě do květináčů o průměru 9 až 11 cm nebo po 3 až 5 kusech do závěsných nádob o průměru 18 až 27 cm. K sázení vyhovuje běžný, dobře propustný a středně vyhnojený substrát s pH 6,0.
Ve skleníku se rostliny pěstují na světle při počáteční teplotě kolem 16 °C, později při snížené teplotě 14/12 °C až 10 °C. Po ujmutí v pěstebních nádobách vyžadují rostliny rovnoměrnou zálivku a pravidelné hnojení 0,2% roztoky plných hnojiv s vyrovnaným obsahem základních živin v týdenních intervalech.
Během pěstování se glechomy 1 až 2 x mělce zaštipují, aby dobře rozvětvily. Použití retardantů ke zkrácení výhonů není nutné.
Při kontrole porostu se mohou na popenci vyskytnout mšice, molice, třásněnky a svilušky, z houbových chorob pravé padlí, které napadá rostliny častěji až v pozdním létě.
Venku se květinám nejlépe daří ve stínu až polostínu, při dostatečném zásobení vodou prospívají i na plném slunci a výhony pak získávají načervenalý nádech.
Příklady pěstebních postupů
Z výsadby začátkem března až dubna se dopěstují hotové rostliny v květináčích 10/11 cm za 2 až 2,5 měsíce. Pěstování dekorativních rostlin ve větších závěsných nádobách z výsadby v prosinci až lednu trvá 4 až 5 měsíců.

Použití
Glechoma hederacea se obvykle používá do truhlíků, květinových mís, závěsných nádob, kde plní funkci doplňkové květiny, ale může se použít i na záhony jako pokryvná rostlina. Lze ji kombinovat se všemi letničkami. Pěkné jsou např. společné výsadby s následujícími druhy: Argyranthemum frutescens, Asteriscus maritimus, Brachyscome multifida, Calceolaria integrifolia, Convolvulus sabatius, Cuphea ignea, Cuphea llavea, Diascia hybridy, Euryops chrysamthemoides, Gazania rigens, Impatiens hybridy Nová Guinea, Lamium maculatum, Lantana camara, Lobelia valida, Lysimachia congestiflora, Lysimachia nummularia, Mimulus aurantiacus, Monopsis lutea, Nemesia fruticans, Origanum vulgare, Osteospermum ecklonis, Pelargonium×hortorum, Petunia×atkinsiana, Plumbago auriculata, Sanvitalia speciosa, Scaevola saligna, Solanum jasminoides, Sutera cordata a Verbena hybridy.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down