11.01.2006 | 10:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přehled nově registrovaných odrůd košťálovin

Následující text podává stručnou informaci o nově registrovaných odrůdách košťálovin, u nichž bylo ukončeno registrační řízení v období mezi 1. dubnem 2004 a 30. říjnem 2005. Tyto odrůdy jsou zapsány ve Státní odrůdové knize.

Za výše uvedené období bylo celkem registrováno 59 nových odrůd zelenin, z toho odrůdy košťálovin tvoří 22 %. Nejvíce nově registrovaných odrůd bylo zaznamenáno u hlávkového zelí (celkem 7 odrůd) a květáku (5 odrůd). Jde o poměrně výrazné snížení v počtu registrovaných odrůd v posledních letech. Ve srovnání s předchozími roky poměrně velkou část z celkového počtu nově registrovaných odrůd zaujímají odrůdy domácí (48 %). To je způsobeno tím, že vstupem ČR do Evropské unie byla již jen dokončována registrace zahraničních odrůd a do budoucna se bude registrace týkat převážně odrůd vyšlechtěných českými firmami. Po notifikaci (úředním oznámení odrůd) se tyto stanou součástí evropského Společného katalogu odrůd druhů zeleniny. Počet nově registrovaných odrůd košťálovin za vegetační rok 2004  2005 podle jednotlivých druhů zelenin udává graf č. 2.

vložit graf č.1 a 2 ze souboru MS Excel (grafy 3 a 4 dáme do pokračování článku v dalším čísle)

Kedluben
Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. gongylodes L.
´Ballot´
Modrá poloraná hybridní odrůda pro jarní nebo podzimní polní pěstování. Byla vyšlechtěna firmou Moravoseed spol. s r.o., Mikulov, Česká republika.
Rostliny jsou nízké až středně vysoké se středně velkými, polovzpřímenými tmavě modrozelenými listy, středně dlouhými a středně tlustými řapíky. Bulva je středně velká, příčně úzce elipsovitá s kvalitní jemnou dužninou.
Odrůda je odolná proti dřevnatění, vybíhání do květu a praskání bulev.
´Konmar´
Bílá poloraná hybridní odrůda pro jarní nebo podzimní polní pěstování. Byla vyšlechtěna firmou Bejo Zaden B.V., Nizozemsko. Zástupcem pro ČR je Bejo Bohemia, s. r.o., Opatovice nad Labem.
Rostliny jsou středně vysoké se středně velkými, vzpřímenými až polovzpřímenými středně až tmavě šedozelenými listy, středně dlouhými až dlouhými a středně tlustými až tlustými řapíky. Bulva je středně velká, příčně elipsovitá s kvalitní jemnou dužninou.
Odrůda je odolná proti dřevnatění, vybíhání do květu a praskání bulev.
Květák
Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. botrytis L.
´Bodilis´
Pozdní hybridní odrůda pro podzimní sklizně. Byla vyšlechtěna firmou Vilmorin, s.a., Francie. Zástupcem pro ČR je Samen s. r. o., Praha.
Rostliny jsou vysoké až velmi vysoké. Listy jsou velké, vzpřímené až polovzpřímené, tmavě zelené, středně ojíněné a středně bublinaté se slabě zvlněným okrajem. Růžice je dobře krytá, velká, příčně široce elipsovitá, středně až silně klenutá, pevná, bělavá, středně hrbolovitá a jemně zrnitá. Doporučovaná hustota výsadby je 28  33 tis. rostlin. ha-1.
Odrůda je odolná proti fialovění, mechovatění, prorůstání a žloutnutí růžic.
´Boris´
Polopozdní hybridní odrůda pro podzimní sklizně. Byla vyšlechtěna firmou Vilmorin, s.a., Francie. Zástupcem pro ČR je Samen s.r.o., Praha.
Rostliny jsou vysoké. Listy jsou velké, polovzpřímené, středně až tmavě zelené, středně ojíněné a slabě až středně bublinaté se slabě zvlněným okrajem. Růžice je dobře krytá, velká, příčně široce elipsovitá, silně klenutá, pevná, bělavá, středně hrbolovitá a jemně až středně zrnitá.
Doporučovaná hustota výsadby je 28  33 tis. rostlin. ha-1.
Odrůda je odolná proti fialovění, mechovatění, prorůstání a žloutnutí růžic.
´Jerez´
Polopozdní hybridní odrůda pro jarní, letní i podzimní sklizně. Byla vyšlechtěna firmou Bejo Zaden B.V., Nizozemsko. Zástupcem pro ČR je Bejo Bohemia, s. r.o., Opatovice nad Labem.
Rostliny jsou středně vysoké až vysoké. Listy jsou středně velké až velké, polovzpřímené, středně šedozelené, středně ojíněné a slabě bublinaté se slabě zvlněným okrajem. Růžice je částečně krytá až krytá, velká, příčně široce elipsovitá, silně klenutá, pevná, bělavá, středně hrbolovitá a jemně až středně zrnitá.
Doporučovaná hustota výsadby je 33  36 tis. rostlin. ha-1.
Odrůda je odolná proti fialovění, mechovatění, prorůstání a žloutnutí růžic.
´Locris´
Polopozdní hybridní odrůda pro podzimní sklizně. Byla vyšlechtěna firmou Vilmorin, s.a., Francie. Zástupcem pro ČR je Samen s.r.o., Praha.
Rostliny jsou vysoké. Listy jsou středně velké až velké, polovzpřímené, středně až tmavě šedozelené, středně ojíněné a středně až silně bublinaté se slabě až středně zvlněným okrajem. Růžice je dobře krytá, velká, příčně široce elipsovitá až okrouhlá, silně klenutá, pevná, bělavá, středně hrbolovitá a jemně až středně zrnitá.
Doporučovaná hustota výsadby je 28  33 tis. rostlin. ha-1.
Odrůda je odolná proti fialovění, mechovatění, prorůstání a žloutnutí růžic.
´Planita´
Polopozdní až pozdní hybridní odrůda pro jarní, letní a především pro podzimní sklizně. Byla vyšlechtěna firmou SVS Holland B.V., (Royal Sluis B.V.) Nizozemsko. Zástupcem pro ČR je Ing. Milan Říha, CSc., Praha.
Rostliny jsou středně vysoké až vysoké. Listy jsou středně velké až velké, vzpřímené až polovzpřímené, středně šedozelené, středně ojíněné a středně až silně bublinaté se středně až silně zvlněným okrajem. Růžice je dobře krytá, velká, příčně široce elipsovitá, silně klenutá, pevná, bělavá, středně až hrubě hrbolovitá a středně zrnitá.
Doporučovaná hustota výsadby je 33  40 tis. rostlin. ha-1.
Odrůda je odolná proti fialovění, mechovatění, prorůstání a žloutnutí růžic.
Zelí hlávkové bílé
Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. alba DC.
´Arsenal´
Pozdní hybridní odrůda pro podzimní sklizně určená zejména ke kruhárenskému zpracování, přímé spotřebě a krátkodobému skladování. Byla vyšlechtěna firmou Bejo Zaden B.V., Nizozemsko. Zástupcem pro ČR je Bejo Bohemia, s.r.o., Opatovice nad Labem.
Rostliny jsou velké se středně dlouhým až dlouhým vnějším košťálem. Listy jsou středně velké až velké, vzpřímené u báze až vodorovné, tmavě šedozelené, slabě bublinaté se středně velkými až velkými bublinami a středně až silně ojíněné. Hlávka je středně velká až velká, okrouhlá až příčně elipsovitá, hustá, uzavřená, středně šedozelená, uvnitř bělavá se středně hrubou až hrubou vnitřní strukturou a krátkým až středně dlouhým vnitřním košťálem.
Odrůda je odolná proti vyvracení košťálu a praskání hlávek.
Doporučuje se pěstování ve sponu 60  60 cm (27,7 tis. rostlin.ha-1).
´Counter´
Pozdní hybridní odrůda pro podzimní sklizně k přímé spotřebě a dlouhodobému skladování. Byla vyšlechtěna firmou Bejo Zaden B.V., Nizozemsko. Zástupcem pro ČR je Bejo Bohemia, s.r.o., Opatovice nad Labem.
Rostliny jsou středně velké až velké se středně dlouhým až dlouhým vnějším košťálem. Listy jsou středně velké až velké, vzpřímené až polovzpřímené u báze vodorovné, středně až tmavě zelené s šedým nádechem, slabě bublinaté se středně velkými bublinami a středně ojíněné. Hlávka je středně velká, okrouhlá, hustá, uzavřená, středně zelená s šedým nádechem, uvnitř bělavá se středně hrubou vnitřní strukturou a středně dlouhým vnitřním košťálem.
Odrůda je odolná proti vyvracení košťálu a praskání hlávek.
Doporučuje se pěstování ve sponu 50  50 cm (40 tis. rostlin.ha-1).
´Hurricane´
Středně pozdní až pozdní hybridní odrůda pro pozdně letní až podzimní sklizně k přímé spotřebě a krátkodobému skladování. Byla vyšlechtěna firmou Bejo Zaden B.V., Nizozemsko. Zástupcem pro ČR je Bejo Bohemia, s. r.o., Opatovice nad Labem. Rostliny jsou středně velké až velké se středně dlouhým až dlouhým vnějším košťálem. Listy jsou středně velké až velké, vzpřímené až polovzpřímené u báze vodorovné, středně až tmavě zelené s šedým nádechem, slabě bublinaté s malými bublinami a středně ojíněné. Hlávka je středně velká, okrouhlá až široce obvejčitá, hustá, uzavřená, středně zelená, uvnitř bělavá s jemnou až středně hrubou vnitřní strukturou a středně dlouhým vnitřním košťálem.
Vitální odrůda, odolná proti vyvracení košťálu a praskání hlávek.
Doporučuje se pěstování ve sponu 50  50 cm (40 tis. rostlin.ha-1).
´Mandy´
Středně pozdní až pozdní hybridní odrůda pro podzimní sklizně k přímé spotřebě, kruhárenskému zpracování a krátkodobému skladování. Byla vyšlechtěna firmou Bejo Zaden B.V., Nizozemsko. Zástupcem pro ČR je firma Bejo Bohemia, s.r.o., Opatovice nad Labem.
Rostliny jsou velké se středně dlouhým vnějším košťálem. Listy jsou velké, polovzpřímené, tmavě šedozelené, slabě až středně bublinaté s velkými bublinami a středně až silně ojíněné. Hlávka je středně velká až velká, okrouhlá, středně hustá až hustá, uzavřená, středně až tmavě zelená, uvnitř bělavá se středně hrubou až hrubou vnitřní strukturou a středně dlouhým vnitřním košťálem.
Vitální odrůda, odolná proti vyvracení košťálu a praskání hlávek.
Doporučuje se pěstování ve sponu 60  60 cm (27,7 tis. rostlin. ha-1).
´Milestone´
Středně pozdní hybridní odrůda pro podzimní sklizně k přímé spotřebě a zejména kruhárenskému zpracování. Byla vyšlechtěna firmou Bejo Zaden B.V., Nizozemsko. Zástupcem pro ČR je firma Bejo Bohemia, s.r.o., Opatovice nad Labem.
Rostliny jsou velké se středně dlouhým vnějším košťálem. Listy jsou velké, polovzpřímené, středně až tmavě zelené, slabě až středně bublinaté se středně velkými až velkými bublinami a středně ojíněné. Hlávka je středně velká až velká, příčně elipsovitá až okrouhlá, středně hustá až hustá, uzavřená, středně až tmavě zelená, uvnitř bělavá se středně hrubou až hrubou vnitřní strukturou a krátkým až středně dlouhým vnitřním košťálem.
Odrůda je středně odolná až odolná proti vyvracení košťálu a odolná proti praskání hlávek.
Doporučuje se pěstování ve sponu 60  60 cm (27,7 tis. rostlin.ha-1).
´Ritmo´
Středně pozdní až pozdní hybridní odrůda bílého hlávkového zelí pro podzimní sklizně k přímé spotřebě a zejména kruhárenskému zpracování. Byla vyšlechtěna Ing. Jitkou Hrubešovou, Vinary, Česká republika.
Rostliny jsou velké se středně dlouhým vnějším košťálem. Listy jsou velké, polovzpřímené, středně až tmavě šedozelené, středně až silně bublinaté se středně velkými až velkými bublinami a silně ojíněné. Hlávka je velká, okrouhlá, středně hustá až hustá, uzavřená, středně zelená, uvnitř bělavá s hrubou vnitřní strukturou a středně dlouhým vnitřním košťálem.
Odrůda je středně odolná až odolná proti vyvracení košťálu a odolná proti praskání hlávek.
Doporučuje se pěstování ve sponu 60  60 cm (27,7 tis. rostlin.ha-1).
´Torpedo´
Středně pozdní hybridní odrůda malohlávkového bílého zelí pro letní až podzimní sklizně k přímé spotřebě a krátkodobému skladování. Byla vyšlechtěna firmou Moravoseed spol. s r.o., Mikulov, Česká republika.
Rostliny jsou středně velké s krátkým vnějším košťálem. Listy jsou středně velké, polovzpřímené, světle až středně šedozelené, středně bublinaté s malými až středně velkými bublinami a středně až silně ojíněné. Hlávka je malá až střední, okrouhlá až příčně elipsovitá, hustá, uzavřená, středně zelená, uvnitř bělavá se středně hrubou vnitřní strukturou a středně dlouhým vnitřním košťálem.
Odrůda je odolná proti vyvracení košťálu a odolná proti praskání hlávek.
Doporučuje se pěstování ve sponu 40  40 cm (62,5 tis. rostlin.ha-1).

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down