01.02.2006 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Novinky zelí

Společnost Moravoseed se v posledních letech intenzivně věnuje šlechtění nových odrůd zelí. Výsledkem jsou novinky, které vám nyní představujeme. Jejich hodnocením se nezabývali jen pracovníci naší firmy, ale i zástupci z řad pěstitelů Marie Kalousková z Rosnic, pan Drnec a mnoho dalších. Z řad našich pracovníků se jim intenzivně věnoval zejména Radek Aust, který patří mezi naše nové přední odborníky. Za kvalitně odvedenou práci bych mu rád touto cestou poděkoval.

Nšl DSMR
Hybridní odrůda pozdního až velmi pozdního bílého hlávkového zelí určeného zejména ke skladování. Vyznačuje se velmi hustou hlávkou, která je střední velikosti, je dobře uzavřená, široce obvejčitého tvaru a dosahuje průměrné hmotnosti okolo 2,9-3,1 kg. Hlávka roste na silném a nízkém vnějším košťálu, který je na řezu krátký až střední. Barva hlávky na řezu je slabě žlutobílá. Doporučený pěstební spon je 40 000 rostlin na ha. Odrůda je charakteristická výraznější voskovou vrstvou což napomáhá udržení lepšího zdravotního stavu. Rostliny jsou odolnější nejen vůči infekcím, ale i škůdcům. Vegetační doba je 145-150dní. Odrůda dosahuje velmi dobrých výnosů.

Nšl STSW7/2 x DC6
Hybridní odrůda poloraného zelí určeného zejména pro přímý konzum i krátkodobé skladování. Vyznačuje se nízkým vnitřním košťálem, silným ojíněním. Hlávka je kruhovitého tvaru s průměrem okolo 18-20 cm a hmotností v průměru 3,2kg, středně uzavřená. Na řezu je bělavé barvy s velmi hustou vnitřní strukturou. Vegetační doba se pohybuje okolo 120 dní a doporučený pěstební spon je asi 40 000 rostlin na ha.

Nšl STWW x DC6
Hybridní odrůda středně raného zelí pro přímý konzum i krátkodobé skladování. Hlávka je kruhovitého až mírně ploše kulovitého tvaru na silném a nízkém vnějším košťálu se silným ojíněním. Odrůda je odolná proti vyvracení. Hlávka má na řezu velmi hustou vnitřní strukturu, středně dlouhý vnitřní košťál a bělavou až mírně nažloutlou barvu. Hmotnost hlávky dosahuje v průměru okolo 2,7 kg.

Nšl STTO x DP25
Středně raná odrůda bílého zelí určená ke krouhání a krátkodobému skladování. Odrůda je charakteristická velmi nízkým vnitřním košťálem, křehkostí a jemnou nasládlou chutí. Hlávka dorůstá střední velikosti, je kruhovitého tvaru dobře uzavřená se středně hustou vnitřní strukturou a bělavým zabarvením.

Nšl STTO x MR
Středně raná odrůda kruhárenského zelí. Je charakteristická středně velkou až velkou hlávkou kruhovitého tvaru a jemnou nasládlou chutí. Hlávka má na řezu dobře zahuštěnou vnitřní strukturu se středním vnitřním košťálem a bělavou až jemně nažloutlou barvou. Hlávky jsou dobře uzavřené se středním až slabším ojíněním.

Nšl IT2 x IT3
Hybridní odrůda bílého kruhárenského zelí s příčně úzce eliptickou hlávkou. Hlávka má na řezu středně hustou vnitřní strukturu, se středním vnitřním košťálem. Průměrná hmotnost hlávky je 4,1 kg. Odrůda je charakteristická svou příjemně nasládlou chutí, křehkostí a dobrým zdravotním stavem. Díky velkým plochým hlávkám a rozložení vnějších listů dobře kryje povrch půdy a brání tak prorůstání plevelů. Hlávky jsou uzavřené se středním ojíněním.

Nšl MR x MG7
Hybridní odrůda bílého kruhárenského zelí s velmi krátkým vnitřním košťálem a sladkou chutí. Hlávky jsou středně velké, středně uzavřené, kruhovitého tvaru, tmavě zelené barvy. Průměrná hmotnost hlávky je 3,8kg. Na řezu se odrůda vyznačuje hustější vnitřní strukturou, téměř bílou barvou a zejména pak velmi krátkým vnitřním košťálem.

Nšl DS JG
Velmi pozdní hybridní odrůda bílého zelí s velmi dobrým zdravotním stavem určená zejména ke skladování. Hlávky jsou tmavě modrozelené, silně ojíněné, dobře uzavřené, na řezu s nízkým vnitřním košťálem a velmi hustou vnitřní strukturou. Hlávka roste na silném, středně vysokém vnějším košťálu, je široce eliptického tvaru a velmi dobře uzavřená. Odrůda je odolná proti vyvracení hlávek.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down