22.03.2006 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Květinová show v Brně

S cílem informovat české a slovenské floristy o módních inspiracích na jaro a léto 2006, a také horkých novinkách ve svatební vazbě, uspořádala Holandská květinová kancelář v neděli 29. ledna velkou květinovou přehlídku v brněnském Boby Centru na téma Inspirace Still Life a Outside In a Svatba na jaře a v létě.

Kromě předních tuzemských floristů Petra Matušky z Brna a Ivana Bednárika z Bratislavy oslovila Holandská květinová kancelář i vynikajícího nizozemského floristu Maxe van de Sluise. Nutno podotknout, že výběr byl zdařilý a zejména Max, několikanásobný šampión Nizozemska ve floristice a držitel třetího místa na světovém mistrovství v roce 2002, si během krátké chvilky zcela podmanil publikum v sále. Kvalitou předvedených prací však ani naši floristé nikterak nezaostávali. Během show vytvořili a prezentovali předvádějící téměř šedesát aranžmá. Jejich hlavní příprava probíhala v Boby centru dva dny předtím a pomocníci Ing. Eva Jakešová, Ondřej Vystrčil, Juraj Šurda a Marcela Bohatá měli od rána do noci plné ruce práce. Výsledek však rozhodně stál za to.

Zátiší a příroda doma
Přehlídka byla již tradičně rozdělená na dvě části. Na úvod byly představeny jarní a letní inspirace. Pro jarní Still Life (zátiší) jsou typické barvami a tvarem květů nejlépe hvězdníky, zornice, hyacinty, narcisy, pryskyřníky, tulipány a orchidej Vanda. Dále se zmíněné květiny kombinují s doplňkovými květinami, mezi které patří například zantedeschie (lidově kaly), kosatce, lilie, čemeřice nebo toulitky (anturium). Still Life nejlépe vyjadřují kvetoucí pokojové rostliny – tulipány, klívie, hvězdníky, Dendrobium, ibišky, gloriózy či narcisy. Z rostlin okrasných listem se hodí břečťan, filodendron nebo peperómie.
Letní inspirace Outside In (z venku dovnitř neboli příroda doma) se nese v duchu velkých a bohatých kytic, do nichž se pro efekt komponují různé přírodní materiály, například mohutné listy pokojových rostlin. Použité nádoby mají geometrické tvary, mohou to být velké skleněné, plastové nebo hrubé přírodní vázy. Oblíbené jsou neutrální barvy v kombinaci s oranžovou, modrou a žlutou. Jako doplněk se využívají odstíny zelené – od temné po hráškovou. Mezi základní květiny typické pro inspiraci Outside In patří česneky, alstroemérie (boubelky), mečíky, slunečnice, chryzantémy a zantedeschie. Z doplňkových se používají lilie, máky, chrpy, ale i tchýniny jazyky, Zamioculcas, filodendrony či toulitky. Pokojové rostliny reprezentující tuto inspiraci jsou Aloe, Zamioculcas, fíkusy, zantedeschie a Draceana fragrans.
Jednotlivé inspirace nezapomněli předvádějící floristé použít také v aranžmá pro blížící se jarní svátky, a to Valentýna a Velikonoce.

Svatby a modely
Druhá část přehlídky byla určená svatební vazbě, výzdobě svatebních stolů a také modelům. Představeny byly svatební kytice z klasických, ale i různých netradičních materiálů a také doplňky, jako korsáže, kytičky do vlasů, květinové šperky atd.
Během přehlídky všichni tři floristé pracovali také s orchidejí Cymbidium, která přináší nesčetné variace a možnosti netradičních vazeb a použití. Vrcholem celého dne bylo předvedení modelů, kdy předvádějící předvedli vrchol svého umění.
Krása, která v průběhu přehlídky vyrostla floristům pod rukama nezůstane nevyužita. V první řadě se jí mohou inspirovat čeští a slovenští floristé a aranžéři. Někteří se přehlídky zúčastnili osobně, jiným tento neobyčejný zážitek zprostředkuje mediální partner show, časopis Floristika. Navíc se stalo milou tradicí, že všechna vytvořená aranžmá najdou vždy své vděčné příjemce. Letos je Holandská květinová kancelář věnovala seniorům v domově na Kociánce v Brně. Tam květiny a rostliny splnila své nejdůležitější poslání a přinesla radost obdarovaným.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down