03.04.2006 | 10:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Postřehy z Essenu

„To nejlepší, co tu kdy bylo. Vysoce spokojení vystavovatelé i návštěvníci. Větší ochota k investování. Rekord v počtu návštěvníků.“ – těmito superlativy lze stručně charakterizovat 24. ročník veletrhu IPM v Essenu, který se uskutečnil ve dnech 2. až 5. února. „Bylo to nejlepší IPM všech dob“ znělo hodnocení Egona Galinnise, výkonného ředitele Messe Essen. Jaké byly naše postřehy?

Hned v úvodu musím souhlasit s více jak 90 % návštěvníků, kteří řekli: “Výlet do Essenu stál za to.“ Atmosféra v jednotlivých halách byla velmi příjemná a uvolněná. Jediné, co působilo nejen na mne nepříjemným dojmem byla skutečnost, že ve všech prostorách výstaviště měli kuřáci dovoleno kouřit. No ale u nás se protikuřácký zákon vykládá taky různě, takže vraťme se raději k tomu zajímavějšímu. Dobrá nálada a spokojenost panovala jak mezi návštěvníky, tak i 1 400 vystavovateli dohromady 41 národností: „Vedli jsme úspěšná obchodní jednání, nároky se prokazatelně zvyšují a nyní máme podstatně optimističtější pohled na ekonomickou situaci v roce 2006,“ zněly první komentáře. Internacionalita odborné veřejnosti opět vzrostla a 72 % ze 62 tisíc návštěvníků přijelo do Essenu s cílem obdržet speciální informace o inovacích, získat přehled o aktuálním dění a nabídce v oblasti rostlin, technologiích, zahradnictví a obchodní podpory.

Velký zájem o doprovodný a podpůrný program
Kromě zahradnických témat nechyběly ani letos kvalitní floristická vystoupení. FDF Tendency Team (FDF – na směry zaměřená skupina) předvedl příklady květinových aranžmá, které vyzařovaly pocity života a obecnou atmosféru směrů pro první polovinu roku (Still Life, Outside In, Valentýn, Velikonoce atd.). Vrcholným momentem byla japonská floristická show nazvaná Flowers and Art (Květiny a umění). Uznávaní florističtí mistři citlivě a výrazně předvedli, jak mohou být ve floristice kombinovány tradiční techniky ikebany se současnými moderními trendy.
Steffi Dixová z Berlína se na IPM 2006 nominovala na evropskou soutěž Eurofleurs 2006, která se uskuteční v říjnu v Nizozemsku.
Letos se v Essenu uskuteční ještě jedna významná floristická akce, a to mezinárodní veletrh IFLO v termínu 9. a 10. září. Příští rok oslaví IPM 25té narozeniny a přes 90 % všech návštěvníků a vystavovatelů se již rozhodlo do Essenu v lednu 2007 vrátit.

Show Probouzení jara, organizovaná obchodní komorou německých floristů, byla zaměřena na podporu celého kreativního spektra sahajícího od tradicí k živoucí moderně. Nabídla množství praktických nápadů a myšlenek jak prezentovat jarní floristiku odlišnými a překvapivě novými způsoby.

Svatební floristika 2006
Neboli Je svatby čas – takový název nesla show přední německé floristky Wally Klettové, kterou osobně moderovala a ve které uvedla floristky z Ruska. Ty coby čerstvé absolventky kursu svatební floristiky vedeného právě Wally Klettovou se představily v úloze modelek a samy předvedly své svatební díla.

Květiny a umění
Fascinující prezentaci moderního japonského květinového designu předvedli představitelé asijské floristické scény Takako Nishiiová, Toru Kawai a Hiroaki Nakamura z Japonska. Návštěvníci veletrhu měli možnost sledovat jejich vystoupení v sobotu a v neděli odpoledne přímo v FDF Florist Event Centre v hale 1 A. Tito tři mistři prezentovali japonskou scénu v tom nejinovativnějším, ambiciózním a estetickém světle. Každý z nich má svůj květinový obchod a v Japonsku jsou považování za špičkové odborníky. Na živo předvedli květinové obrazy a další aranžmá vycházející z tisícileté tradice umění ikebany. Událost moderovala Ursula Wegenerová spolu s Miki Kawaiovou.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down