02.05.2006 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak se připravují švýcarští tržní zelináři na blízkou budoucnost

I na švýcarské zelináře doléhá tlak otevírajícího se světového trhu, vynucovaný požadavky Světové obchodní organizace (WTO), vstupem mezinárodních obchodních řetězců na trh potravin i do Švýcarska, kde donedávna dominovali tomuto trhu řetězce Migros a COOP, spojené s pěstiteli zeleniny společným zájmem na koncepci integrované produkce zeleniny (nověji i organické produkce). Významné změny nastávají i v omezování ochrany domácího trhu, regulaci státní pomoci a zavádění daně ze spotřeby energií.

Příkladem hlubokých strukturálních změn v orientaci švýcarského zelinářství je firma Bösiger AG v kantonu Bern. Po několikáté masivní expanzi se nyní orientuje na optimalizaci vnitropodnikových procesů s cílem snížení vlastních nákladů a upevnění pozice na trhu.
Firma začínala ze skromných počátků, prošla proměnou typického rolnického hospodářství zrušením chovu skotu na prosperující zelinářský velkopodnik, disponující 5 ha chráněných ploch a 50 ha polní zeleniny. Převážně se orientuje na produkci skleníkových rajčat, na 1 ha pěstuje skleníkové okurky, v polním zelinářství je však zahrnuto přes 30 druhů zeleniny: důvodem je zajištění optimálního střídání plodin (v okolí není možnost se vyměňovat pozemky s dalšími pěstiteli), ale i lepší pozice na trhu, kde širší sortiment působí prokazatelně synergicky. Většina zeleniny se odbytuje prostřednictvím velkoobchodu, pouze malá část se prodává se vlastní maloprodejně. Čtyři pětiny produkce takto odebírají dva hlavní švýcarské obchodní řetězce – Migros a COOP, které praktikují masivní, ve Švýcarsku velmi účinnou reklamu orientovanou na odbyt domácích švýcarských produktů z kontrolovaného pěstování. Veškerá produkce proto podléhá kontrole, stanovené zásadami pro integrovanou produkci zeleniny. Splnění požadavků je podmínkou udělení ochranné známky původu „Suisse Garanntie“. Cena se, jak je ve Švýcarsku obvyklé, stanovuje vždy v polovině týdne s platností na následující týden s možností dalšího upřesnění dohodou.
Široký sortiment umožňuje pěstiteli získání nesporně lepší vyjednávací pozice. I odbytové středisko obchodního řetězce vítá možnost nákupu širokého sortimentu zeleniny z jednoho místa. Nicméně široký sortiment zvyšuje značně potřebu investic na pěstební technologie, komplikuje organizaci výrobních procesů. Na druhé straně vedle umožnění optimalizace osevního postupu se snižuje výrobní riziko, plynoucí z možné ztrátovosti některých druhů nebo kultur zeleniny v jednotlivých ročnících či obdobích roku. Okolnosti však i v tomto případě nutné pěstitele, aby na základě účetního sledování výrobních nákladů jednotlivých kultur vyřadil z dalšího pěstování ty, u nichž dochází trvaleji ke ztrátám.
Skladování a tržní úprava zeleniny probíhá v účelově členěné provozní budově o ploše 7 000 m2. Vedle chladírny jsou zde umístěny i třídící a balící linky, oddělení expedice atd., vše organizované podle platných hygienických požadavků, umožňujících získání certifikátu ISO i přechodu na přijaté zásady EUREP-GAP. Objekt provozní budovy přímo navazuje na skleníky, přepravní cesty jsou minimalizovány.
V současné době podnik zaměstnává v sezóně kolem 80 pracovníků. Vedle fosilních paliv využívá i energie dílkového teplovodu a odpadního tepla z blízké celulózky. Za jeden z pilířů ekonomického úspěchu považuje majitel po léta budované vztahy důvěry k obchodním partnerům. To však platí nejen k početným, avšak na obratu firmy se jen nevýznamně podílejí zákazníkům vlastního obchodu, ale především o velkoodběratelích, řetězcích Migros a COOP. Neméně významné jsou i vnitropodnikové vztahy, orientované na přátelské klíma mezi zaměstnanci a podnikatelem.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down