11.06.2006 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Exotické rostliny ve floristice 7

Mnohé rostliny jsou pro člověka historicky významné nejenom jako užitkové, ale i kultovní. Naplňují požadavky estetické a přinášejí užitek v jakékoli podobě. Mezi takové patří lotos indický (Nelumbo lucifera (L.) Gaertn.), pro hinduisty a buddhisty posvátná rostlina, symbol znovuzrození. Byl znám a uctíván již v Egyptě a starobylé Indii. Další rostlinou, která je pro floristy nesmírně důležitá svojí trvanlivostí, zajímavou barvou a mnohotvárností, je blahovičník kulatoplodý (Eucalyptus globulus (L.) Gaertn.), používaný zejména ve farmaceutickém a kosmetickém odvětví.

Eucalyptus globulus Labill.
blahovičník kulatoplodý
čeleď Myrtaceae (myrtovité)
Obchodní název: Eucalyptus, Baby Blue, Tasmanian Bluegum, Fever Tree

Původ: Austrálie a Tasmánie
Popis: rychle rostoucí stromy jsou vysoké i přes než 60 m. Jejich typickým znakem je heterofylie (různolistost), mladé výhony mají listy oválné, srdčitě přisedlé; starší rostliny pak střídavé, kopinaté, řapíkaté. Větve i listy jsou stříbřité a výrazně aromatické. Květy běložluté barvy, asi 2,5 cm velké vyrůstají v úžlabí listů. Po opadu srostlých korunních lístků jsou nápadné zbylými četnými tyčinkami. Plodem je dřevnatá, čtyřpouzdrá tobolka kónického tvaru pukající třemi až pěti štěrbinami. Dřevo blahovičníku je velmi tvrdé, má široké uplatnění ve stavitelství. Tento druh lze pěstovat ve skleníku především jako rostlinu k řezu. Ve floristické tvorbě se nejčastěji používají čerstvé nebo preparované výhony jako doplňková zeleň, či jednotlivé usušené plody.
Z celkového počtu 700 druhů se ve floristice obdobným způsobem používají i některé další balhovičníky, například Eucalyptus polyanthemos (Silver Dollar Gum), Eucalyptus cinerea, Eucalyptus grandis a Eucalyptus gunnii (Gunni).

Hibiscus esculentus L. (syn. Abelmoschus esculentus (L.) Moench)
proskurník jedlý
č. Malvaceae (slézovité)
Obchodní název: Okra

Původ: pravděpodobně tropická Asie
Popis: jednoletá rostlina se vzpřímenými, 1 – 4 m vysokými lodyhami, málo větvenými. Střídavé listy jsou dlouze řapíkaté, troj až sedmi laločnaté. Pětičetné květy mají žlutou barvu, jejich střed je červený, délka koruny je až šest centimetrů, typický střední sloupek je tvořen mnoha žlutými tyčinkami. Plodem je žebernatá, vzpřímená tobolka, dlouhá až 15 cm a široká tři centimetry. Pěstuje se v tropech a subtropech celého světa. Nezralé plody se konzumují jako zelenina, obsahují významné množství vitaminů (A, thiamin, riboflavin), vápníku, železa, hořčíku. Díky obsahu slizových látek našel uplatnění i ve fytoterapii.
Jako floristický materiál se používají zralé usušené plody, buď v původní zelenohnědé barvě, nebo barvené a bělené.

Luffa aegyptica Mill. (syn. Lufa cylindrica Roem.)
lufa válcová
čeleď Cucurbitaceae (tykvovité)
Obchodní název: Lufa

Původ: jihovýchodní Asie
Popis: jednoletá rostlina, kterou lze pěstovat jako polní kulturu v nejteplejších oblastech České republiky. Ve své domovině se využívá i jako rostlina léčivá. Nezralé plody můžeme konzumovat jako zeleninu. Po usušení a odstranění dužniny zůstává skelet svazků cévních, ten se po dalších úpravách používá k výrobě mycích hub a těsnění.
Lodyha je popínavá s pěti až sedmičetnými, světle zelenými listy. Květy jsou světle žluté, jednopohlavné. Plodem je úzká válcovitá bobule, dlouhá 15 – 100 cm, hladká, podobná větší okurce, ke stopce se zužující. Semena lufy jsou černá, matná. Množí se z přímých výsevů nebo předpěstované sadby.
Ve floristice se používají skelety svazků cévních v původní krémové barvě, nebo barvené, popřípadě s umělým stonkem.
Dalším velmi dekorativním druhem tohoto rodu je Luffa operculata (L.) Cogn., jejíž obchodní jméno je Loafa. Ve velkoobchodech se nabízí jednotlivé žebernaté plody s částmi stonků. Plody jsou víceméně kulaté v průměru 4 – 6 cm s krémovým povrchem (Loafa naturel) nebo různě barvené či bělené.

Nelumbo nucifera (L.) Gaertn.
lotos indický
čeleď Nelumbonaceae (lotosovité)
Obchodní název: Lotos, Lotus, Lotos Mini

Původ: Irán, Zakavkazí, rozšířený do Egypta, jižní a jihovýchodní Asie a Austrálie
Popis: vytrvalá oddenkatá bylina, vyskytující se ve stojatých vodách. Nápadné jsou její dlouze řapíkaté, štítnaté listy v průměru 30 až 90 cm, které vystupují spolu s květy vysoko nad hladinu. Květy jsou vonné až 20 cm velké, růžové, bílé, vyšší než řapíkaté listy. Plodem jsou oříšky uložené v lůžku tvaru obráceného kužele o velikost pět až patnáct centimetrů. Květ, květní lůžko a plody jsou využívány jako léčivé v tradiční čínské medicíně, jádra plodů a oddenky jsou důležitou potravou.
Ve floristice jsou známá květní lůžka řezaná, se stonky až 40 cm dlouhými, nebo jednotlivá usušená. Ta jsou tmavě hnědé barvy s okrouhlými otvory po plodech. Někdy se nabízí floristický materiál barvený s umělými stonky nebo jednotlivá lůžka velká pouze 3 – 5 cm s plody.

Sterculia foetida L.
čeleď Sterculiaceae
Obchodní název: Bodam

Původ: Barma, Srí Lanka
Popis: strom až 30 m vysoký. Listy jsou 30 cm dlouhé, složené z pěti až devíti kopinatých lístků. Květy jsou pětičetné, červenooranžové. Plodem jsou lesklé tobolky 10 – 15 cm velké, nejprve zářivě červené, později ve zralosti tmavě hnědé barvy, srostlé po třech až pěti kusech s mnoha semeny. Zralé tobolky jsou dřevité, široce otevřené, uvnitř leskle hnědé.

Sterculia urens Roxb.
čeleď Sterculiaceae
obchodní název: Landlotos

Původ: severozápadní Indie, Srí Lanka
Popis: dřevina, dorůstající výšky 10 m. Pěstuje se jako užitková rostlina pro potravinářství a farmacii. Listy jsou dlouze řapíkaté, celokrajné, 30 cm dlouhé, deset centimetrů široké. Na konci výhonů jsou nahlučené samičí a samčí květy. Ty jsou pětičetné, zvonkovité. Plodem jsou tobolky srostlé po pěti, 7 až 10 cm velké, s kožovitým povrchem. Při dozrávání tobolky mění barvu ze zelené na hnědou až tmavě hnědou. Po dozrání 3 – 6 dlouhých hnědých až černých jedlých semen se tobolky otevírají jednou štěrbinou. Ve floristice se využívají otevřené, uvnitř i na povrchu hnědě zbarvené tobolky.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down