28.06.2006 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Šedesát let školek v Litomyšli

Při zmínce o Litomyšli se většině lidí vybaví malebné starobylé město s nesčetnými historickými památkami a bohatou kulturní a společenskou tradicí. Část obyvatel naší země s kladným vztahem k rostlinám však v souvislosti s tímto městem napadne ještě jedna věc – nachází se zde ovocná a okrasná školka, která si v letošním roce připomíná šedesát let svého vzniku.

Zakladatelem školky byl Josef Peňáz, který se v roce 1933 jako mladý zahradnický tovaryš vrátil z několikaleté zkušené z Francie a marně hledal zaměstnání. V tehdejším Československu totiž začínala hospodářská krize. Nakonec vše vyřešil po svém a na pronajatém pozemku v Poličce začal zahradničit.
Po druhé světové válce v roce 1946 přestěhoval svůj závod z Poličky do Litomyšle a začal pěstovat sortiment ovocných výpěstků, růží, jehličnanů, listnatých dřevin, trvalek, cibulovin atd. Zdárně se rozvíjející, zhruba dvacetihektarová školka byla v roce 1949 znárodněna a stala se majetkem Komunálních služeb města Litomyšle. Josef Peňáz v podniku zůstal ve funkci vedoucího a dál rozvíjel započaté dílo – budoval sortimentální školku. Rozvoj v litomyšlských školkách probíhal na všech úrovních. Počet zaškolkovaných ploch se zvýšil na více než sto hektarů, několikanásobně stoupl počet zaměstnanců a kvalita výpěstků se stala srovnatelnou se zeměmi sousedícími směrem na západ. To byl hlavní důvod, proč v roce 1964, v období absolutní izolace zahradníků, začaly školky Litomyšl obchodovat se západními zeměmi. Josef Peňáz tak získal možnost cestovat do zahraničí, kde sjednával obchody a také dovážel do naší republiky novinky, které potom množil a dále uváděl do oběhu. V té době byla školka Litomyšl pro ostatní zahradníky oknem do světa. Velmi plodná byla zejména cesta do Anglie, kde na návštěvě sortimentální školky Hillier navázal kontakty a dlouhá léta se oboustranně výhodně obchodovalo. V Litomyšli se postupně budovala nová zařízení. Již tenkrát byla zaměstnanost pracovníků ve školce celoroční, celou zimu se roubovalo a řízkovalo. K tomuto účelu byl pracovní tým velmi dobře odborně zaškolen.
V roce 1983, ve věku 75 let, odešel Josef Peňáz do starobního důchodu a od 1. ledna 1984 získal funkci vedoucího školky Ing. Michal Andrusiv. Jeho zástupcem byl Ing. Václav Truhlář. Do firmy se dostala nová krev a odhodlání pokračovat v dobře zaběhnuté tradici. Nové vedení se i nadále věnovalo zachování širokého sortimentu. Pravidelně se pořádaly místní zahradnické výstavy, lákavé pro množství návštěvníků a pomáhající udržet ekonomickou situaci na požadované míře. Koncem osmdesátých let bylo vybudováno téměř 0,5 ha nových skleníkových ploch, které posunuly nové technologie pěstování vpřed.
Po roce 1989 byla školka privatizována, od 1. března 2001 dostává název Školky Litomyšl, spol. s r. o. a jejími vlastníky se stávají Ing. Michal Andrusiv, Ing. Václav Truhlář a Oldřich Chadima. V roce 1992 bylo od města Litomyšl zakoupeno strojní zařízení a rostliny převzaté na zásobách v roce 1991.
Porevoluční období stagnace českého školkařství bylo v Litomyšli zdárně překonáno. I když k nám v tu dobu doslova začaly proudit školkařské výpěstky z Nizozemska s velmi nízkými cenami, ale také nízkou kvalitou, neměly Školky Litomyšl díky širokému sortimentu a dobrému jménu o zákazníky nouzi. Postupně se modernizovalo. Byla dokončena samoobslužná prodejna pro maloodběratele, zakoupeny dobývací stroje, rozšířena kontejnerovna, vybudována moderní závlaha atd. Nezapomnělo se ani na pracovníky, pro které byla zřízena moderní jídelna a vylepšeno sociálního zařízení. Změnu zaznamenalo také logistické centrum – stalo se odpovídajícím velikosti firmy a zrychlilo odbyt. Tradičně se pokračuje v konání zahradnických výstav, na kterých mají návštěvníci z celé České republiky možnost vidět i zakoupit si mnoho krásných výpěstků.
Počátkem března 2006 vedení firmy od města Litomyšl koupilo zbývající budovy a v současnosti jsou připravovány další plány na modernizaci stávajícího provozu. Je potěšitelné vědět, že i v naší zemi jsou lidé, kteří dokážou navázat na tradici a svojí prací dosahovat vynikajících výsledků, za což zaslouží obdiv a uznání.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down