02.07.2006 | 10:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Japonská zahrada na Moravě

Budete-li mít někdy cestu přes Uherské Hradiště, navštivte zcela unikátní, pravou japonskou zahradu. Nebudete litovat, stejně jako jsem nelitoval já. Tříhodinové zdržení, které návštěva zahrady znamenala, vynahradil dojem, jež jsem si odnesl. Vám nyní nabízím alespoň krátké seznámení prostřednictvím fotografií.

Zahradu skutečně navrhli a pomohli realizovat japonští mistři zahradního umění. O tajích a podrobnostech jejího vzniku jsem si nechal vyprávět přímo na místě.
Zahrada vznikla dostavbou původního zahradního centra, které se kromě jiného věnuje i pěstování a prodeji bonsají. Vlastní realizaci předcházelo shromaždování informací a inspirací z různých zahrad asijského typu v Evropě. Paradoxně, čím více informací měli investoři k dispozici, tím bylo těžší rozhodnout o konečném řešení. Nakonec pomohla náhoda. V rámci společných akcí mezi Uherským Brodem a městem Tsukiyono se seznámili s japonskými zahradními architekty, kteří přijali pozvání k prohlídce bonsajcentra. Myšlenka vybudovat zde skutečnou japonskou zahradu je zaujala natolik, že nabídli spolupráci a pomoc při projektování a vlastní realizaci.
Po zaslání půdorysu pozemku, fotografií prostoru a představ o realizaci přišlo z Japonska k výběru přes dvacet typů zahrad. Obě strany si vyměnily i další informace potřebné k návrhu zahrady a v krátké době byla na stole první studie. Jednalo se o pohledovou počítačovou studii obsahující přesně zakreslené rostliny, typické japonské prvky (studánka, lampy a cesty z plochých kamenů, tzv. šlapáků) a základní legendu.
V této fázi projektu se však objevily vážnější problémy a nejasnosti vyplývající z neznalosti dané problematiky. Například velmi složitý byl díky odlišným klimatickým podmínkám v obou zemích výběr rostlin. Profesionální přístup našich zahradních architektů a snaha vyřešit i ty nejmenší detaily se japonským architektům líbili do té míry, že přistoupili k velmi neobvyklému řešení situace a ve městě Tsukiyono postavili přesnou maketu projektované zahrady. Vše podrobně rozpracovali, popsali, zaměřili a vyfotografovali a v podobě obrázkové zprávy zaslali do České republiky. Na základě této dokumentace byla v průběhu půl roku zahrada se všemi detaily zrealizována. Při stavbě se nezapomnělo ani na vodu. Japonská studánka s cirkulující vodou je nejen oživením zahrady, ale slouží i drobným živočichům, kteří se zde rychle zabydleli. Páteří celé zahrady jsou cestičky ze šlapáků. Vlastní zahrada je od prodejní části a okolí oddělena originálním bambusovým plotem vyrobeným také podle japonského návrhu.
Budete-li mít čas, zastavte se. Zahrada vám přinese nejen celou řadu inspirací, ale v případě možnosti i čas k meditaci o preciznosti, pokoře a trpělivosti.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down