23.07.2006 | 10:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Animated colours - květinové inspirace pro podzim 2006

Žijeme v uspěchané době plné kontrastů, a to se odráží nejen v lidských myšlenkách a činech, ale i ve stylu tvorby a výtvarné stránce obecně. Květinová aranžmá nejsou žádnou výjimkou. V podzimní inspiraci Animated Colours najdeme zejména výrazné, přímočaré a kontrastní květiny, které zároveň dokážou být roztomilé, vtipné, barevné a umělecky laděné.
Skvěle odpovídají dnešní době, ve které jsou lidé zvyklí jednat rychle a efektivně, potřebují neustálé podněty, aby nepropadli nudě, chtějí, aby vše luxusní bylo i dostupné, zároveň však hledají myšlenkovou a citovou hloubku jako pojítko k navázání vztahu. Inspiraci Animated Colours lze nejlépe charakterizovat slovy rychlá, těkavá a nepředvídatelná. Nápaditá květinová aranžmá přitahují pozornost a vzývají k pečlivému prozkoumání.

Jasné barvy rozveselí mysl

„Kdo tvrdí, že podzim má být vždy ve znamení přírodních zemitých odstínů? Co tohle pravidlo pro letošek porušit? Trochu se odvažte a bavte se,“ říká nizozemský florista Joan Stam.

Barvy, humor, hravost a tvůrčí náboj, jsou pro Animated Colours základními pilíři. Květinová paleta jasných barev místy připomíná bláznivý komiks. Kombinace ostře kontrastních květin mohou být zjemněny použitím květin podobných odstínů. Květiny se používají netradičním způsobem – vznikají tak humorné kytice, které vyvolávají veselé emoce a poutají na první pohled.
Chvílemi může Animated Colours vypadat jako inspirace určená dětem, ale radovat se z ní mohou především dospělí. Lze v ní využít jakékoliv doplňky, od robotů po panenky. Velmi důležité jsou prvky japonského komiksu, známého pod názvem Mangas, a motivy z kreslených filmů, které se doplňují listy a květinami zvláštních tvarů. Zábavné prvky květinová aranžmá osvěží. S inspirací Animated Colours můžete nechat fantazii zcela volný průchod.

základní květiny
Používají se květiny, které mají kromě nápadných barev i výrazné tvary. Kniphofia s květenstvím připomínajícím hrozny, anturium (Anthurium), přátelsky rozevřené gerbery (Gerbera), zvonovité lilie (Lilium), nabíraný nevadlec (Celosia) a veselé žluté kuličky Craspedia.

materiály
Na celkovém vyznění se podílí i materiály a vzory. Používají se zejména prvky technického vzhledu, např. plasty, kov či lakový film. Barevné kytice potřebují barevný úvaz. Nádoby a doplňky jsou na povrchu vesměs vyzdobeny puntíky, symboly komiksu, či abstraktními květinovými tvary, které mají navozovat činorodou atmosféru. Výběr váz je široký, zastoupeny jsou strohé i amorfní tvary.

Při pohledu na květinovou výzdobu inspirovanou tématem ‘oživlých barev’ se rozjasní nejedna zachmuřená tvář!

celosia
univerzální, energická a překvapivá

Celosia (česky též nevadlec) je univerzálně použitelná květina. Lze ji dát řezanou do vázy, v květináči do pokoje nebo na balkón, nebo zasadit na záhon. V Anglii se jí říká ohnivý plevel, protože prý roste na místech, kde řádil požár. Celosia je tropická rostlina původem z východní Afriky, Jižní Ameriky a jihovýchodní Asie. Od roku 1989 se pěstuje i v Nizozemsku. Při řádné péči, vydrží ve váze dvanáct až šestnáct dní. Nevadlec je ideální květinou do smíšených kytic a po umístění do vázy již nepokračuje v růstu.
Foto close-ups: animated_25.jpg

craspedia
pozdrav od protinožců

Letnička Craspedia roste celoročně. Je původem z jižní polokoule. Poprvé byla objevena na Novém Zélandě a v Tasmánii v Austrálii. Její název vznikl z řeckého ‘kraspedon’, tedy okraj, což odkazuje na její kapradinové listy. Tato květina nevyžaduje žádné zvláštní zacházení a její výstřední tvar je vítaným zpestřením této neobvyklé tématické kolekce. Dorůstá různé délky, takže ji lze začlenit do různých typů kytic.
Foto close-ups: animated_19.jpg, animated_23.jpg

gerbera
topí se v barvách

Subtropická gerbera má své kořeny v jižní Africe. Botanik, který ji objevil, ji nazval po svém dánském kolegovi jménem Gerber. Dnes se s touto květinou setkáváme v obrovské škále barevných odstínů, s malým i velkým květem, a proto je ideální pro podzimní inspiraci Animated Colours. Gerbery vypadají dokonale, když je umístíme jednotlivě do několika různých váz, ale také v kombinaci s jinými květinami. Dánové rozdávají nekuřákům v Den proti kouření oranžové gerbery.
Foto close-ups: animated_21.jpg, animated_27.jpg

kniphofia
nápadná a výjimečná

Tato květina na sebe upozorňuje svým nápadným hroznem květu. Patří do čeledi liliovitých. V Africe a na Madagaskaru jich roste divoce asi sedmdesát pět druhů. Kniphofia byla nazvána podle německého profesora Johanna Hieronymuse Kniphofa, lékaře z 18. století a vášnivého botanika. Dodává se v rudé, žluté, růžové a oranžové barvě, nejznámější jsou rostliny s květem oranžovým.
Foto close-ups: animated_24.jpg

lilium
antická květina
Lilie je součástí lidské civilizace nejméně čtyři tisíce let. Lidé odjakživa vnímali její krásu. Již dva tisíce let před Kristem ji Řekové a Římané zobrazovali na kuchyňských nádobách. Starověk tuto rostlinu uctíval coby symbol nevinnosti a čistoty a používala se i k lékařským účelům. Dělí se do čtyř základních skupin a mnoha druhů, které dohromady představují ohromnou škálu tvarů a barev. Díky tomu je lze použít na mnoho způsobů, samotné do vázy i jako součást úchvatných květinových dekorací.
Foto close-ups: animated_22.jpg, animated_26.jpg

anthurium
na vzestupu popularity

Doby, kdy se Anthurium dávalo po jednom kuse do kytic, jsou dávno pryč. Dnes má tato květina rozhodně co nabídnout, zejména pro potřeby stylového designu. Jejím tradičním barevným odstínem je červená, avšak roste i poptávka po lososové, bílé, růžové, zelené a hnědé. Díky pokročilým pěstitelským technologiím je nyní anturium na trhu po celý rok. Název vznikl složením latinských slov ‘anthos’ - květina a ‘oura’ – ocas. Doslova přeloženo květina s ocasem. Velkou předností je dlouhá životnost ve váze.
Foto close-ups: animated_20.jpg

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down