23.07.2006 | 10:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Janovská Euroflora 2006 v záplavě květin

Letos se již po deváté na výstavišti Fiera di Genova uskutečnila výstava s názvem Euroflora 2006 v termínu od 21. dubna do 1. května se stěžejním tématem Voda a biodiverzita. Každým pátým rokem tak Italský Janov otevírá svou náruč statisícům návštěvníků složených nejen z laické veřejnosti, ale i profesionálů. Expozice z květin a rostlin představující různé státy působily monumentálním dojmem. Návštěvníci tak byli utvrzeni, že italský cit pro krásu a nápaditost se neomezuje pouze na módu a parfémy.

Tradice pořádání výstavy byla založena v roce 1966 k uspokojení potřeb prezentace regionů a států, novinek a kuriozit ze světa množení a šlechtění rostlin. Pořádající firma Fiera di Genova SpA hrdě prohlašuje, že se jedná o nejrozsáhlejší květinářskou výstavou v Evropě zaměřenou na širokou veřejnost. Prestižnost akce potvrdila účast přes 562.000 návštěvníků a vystavovatelé z 18 zemí světa. Vedle všech italských regionů a evropských států (Belgie, Francie, Německo, Maďarsko, Nizozemí a Španělsko) svou expozici přivezlo také Japonsko, Filipíny, Austrálie, Čína, Ekvádor, Monacké království, Rusko, Spojené státy americké, Vietnam, Nový Zéland a Taj-van. Celkově se jednalo o 800 floristických a školkařských firem. Širokou rozlohu výstaviště zaplnily mimo rostlinných novinek i Divadlo květin a Zahrada snů spolu s Flortecem a Florcasou. Posledně jmenovaný výstavní okruh byl zaměřen na škálu produktů k dokreslení životního stylu těch co si přejí bydlet více v souladu s přírodou a jejími principy a produkty určené spíše hobby zahradníkům

Voda coby ústřední téma

Organizaci a vzhled výstaviště zajišťovalo Studio R2 Marinas, které se snažilo nejen postihnout různorodé zájmy návštěvníků, ale především zaujmout prezentací biosféry naší planety s jejími hodnotami a hrozbami ničící naše prostředí. Dominantním prvkem byla voda coby motor života naší zeměkoule a upozornění na limity v jejích zdrojích.

Rarity a přístav

Nově bylo výstaviště rozšířeno o plochu zobrazující starý americký přístav. Tato expozice měla za úkol připomenout význam obchodní námořní dopravy v rozšiřování rostlin do celého světa. Dojem pravosti byl podtržen mnoha maketami lodí a blízkostí opravdového přístavu. Výstava kořeninových rostlin, ovoce a zeleniny ukazovala jak v průběhu staletí docházelo k šíření nových druhů do Evropy z různých konců světa, např. Indie, Afriky, nebo Ameriky.
Zajímavostí, která lákala mnoho návštěvnických očí byla nejmenší růže na světe, která se s minikvětináčkem vejde do hrnečku na italské espreso. Růží byla i další novinka s názvem Rosa mystica. Byla vyšlechtěna pro účely Vatikánu pro oslavu panny Marie. Je podmanivě vonná s malým počtem trnů a vytrvalost ve váze se počítá kolem 12 dní. Expozici s podobiznou panny Marie tvořily velké poloprůhledné kostky v růžově-oranžové barvě růží seřazené do kruhu a prokládané kulovitými vazbami z květů. Celá expozice pak symbolizoval růženec.

Kapradiny, citrusy a fontány

Palasport je název největší kruhové haly na janovském výstavišti. Výškou se rovná tří patrové budově a její vnitřní prostor je zcela otevřený. Toho designéři využili k velkolepé instalaci azalkového ohňostroje. V několika obrovitých chapadlech bylo naaranžováno přes 4.000 azalek v různém stupni rozkvětu. Jejich postupné kvetení zajistilo den ode dne efekt exploze. Druhou dominantou haly měli na starosti dvě sestavy fontán a trysek umístněných proti sobě po obvodu Palasportu. První „les“ ke stropu stříkajících vodních gejzírů tvořilo pozadí pro expozici deštného pralesa z více jak 40 let starých kapradin Cyathea australis, rozložitých Macrozamia moorei a dalších botanických vzácností janovské městské botanické zahrady. Druhá schodovitá fontána tvořila pódium pro veliké rodící citrusy, v dolní části se pak dalo jen ztěží protlačit davem návštěvníků k prezentaci okrasného Citrus medica ´sarcodactylus´ známého jako budhova ruka, jenž vznikl z ustálené chiméry. Šlechtitelem a největším vystavovatelem těchto citrusů byl Oscar Tuntori.

Soutěže

V rámci každé výstavy se vyhodnocuje nejlepší technické a estetické provedení, novost a zajímavost či přispění k ochraně životního prostředí a nejinak tomu bylo i na Eurofloře 2006. Cenu za nejlépe vyváženou expozici získala nizozemská Flower Council of Holland, za nejlepší technické provedení Royal Society for Agriculture and Botany of Ghent z Belgie. Oběma expozicím pak byla udělena i cena za nejlepší umělecký dojem. V kategorii expozic do 500 metrů čtverečních získalo hlavní cenu za kolekci orchidejí australská Global Orchid Exchange, čestnou cenu ruská All Russia Exhibition Centre za eko reflexi k potřebám udržení přírodních zdrojů. Strhujícím zážitkem pro milovníky floristických děl se stal pavilon s názvem Divadlo květin. Tomuto tématu se budeme podrobněji věnovat v příštím čísle Floristiky.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down