25.07.2006 | 10:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mělník učí, jak na to

V rámci Vazačského kurzu 2006 se v mělnické zahradnické škole uskutečnil na počátku dubna blok s názvem Jarní a velikonoční dekorace. Tyto kurzy jsou organizovány každoročně a několikrát do roka. Přijali jsme od pořadatelů pozvání a přinášíme vám mimo dojmů i rozhovor s vedoucí kurzu Kamilou Vlasákovou.

Vyšší odborná škola zahradnická a Střední zahradnická škola Mělník není v této činnosti žádný nováček. Opakovaně organizovala podobné kurzy i v minulých letech, naposledy v roce 2004. Iniciátorkou a současně i vedoucí projektu je Ing. Kamila Vlasáková, která si na pomoc přizvala floristu Zdeňka Kupilíka. Zájem ze strany veřejnosti byl velký a zvolená výuková učebna s kapacitou 27 lidí bohužel pro všechny nestačila. „Žadatele jsme museli odmítat, protože naším cílem je dostatek prostoru pro práci a osobní péče při výuce“, řekl Zdeněk Kupilík a dodal: „K všeobecné pohodě přispěli také dobrovolnice z řad studentů této školy, které pomáhali kde bylo třeba.“ V rámci jarního bloku kurzu bylo možno naučit se výrobu sesazované mísy z hrnkových květin, závěsnou dekoraci, vypichované aranžmá a kytici do konstrukce. Zájemci o kurz přijeli z různých míst celé republiky. Většinou se jednalo o ženy, které mají blízký vztah k rostlinám a mají chuť se stále vzdělávat v praktických oborech. Několik z nich si také v budoucnu plánuje otevřít obchod a proto tento kurz není rozhodně jejich poslední. K dokonalé atmosféře pak přispělo i slunečné jarní počasí. Využili jsme přestávky mezi jednotlivými pracemi a položili Ing. Kamile Vlasákové pár otázek:

Co vás přimělo pořádat odborné kurzy?
Současné pracovní floristické semináře navazují na kurzy pořádané v minulosti 1. holandskou floristickou školou pod vedením Petry Přibylové a Gerarda van der Geesta a rovněž tak na rekvalifikační kurz, který proběhl ve spolupráci VOŠZ a A SZaŠ Mělník a Wellantcollege International Aalsmeer v roce 2004. Obnovení kurzů podpořil ředitel mělnické školy Ing. Jan Macura.

Jaká je vaše odbornost a co je potřeba k pořádání kurzu?
Jsem absolventkou SZaŠ v Děčíně – Libverdě a poté Zahradnické fakulty VŠZ v Lednici na Moravě. Absolvovala jsem rekvalifikační kurz vazač, aranžér- prodavač a jsem držitelkou certifikátu evropského floristy – Certificate of European Floristry – Wellantcollege International.
K pořádání kurzu je zapotřebí chuť pracovat s lidmi, dobrý kolektiv, což se zde podařilo a samozřejmě dobrá nálada. Neobešli bychom se ani bez podpory školy.

Jaký je důvod pořádání kurzů a pro koho jsou určeny?
Kurzy jsou v podstatě otevřeny široké veřejnosti – laické i odborné. Jednotlivé práce s podrobnými pracovními postupy se vždy demonstrují a popisují, je dán prostor pro případné dotazy. Kurzy zapadají do snahy školy rozšiřovat možnosti celoživotního odborného vzdělávání.

Proč jste si přizvala na pomoc právě Zdeňka Kupilíka?
Jeho vkus a styl aranžování je mi velmi blízký a dokáži se s ním ztotožnit. Je to absolvent naší školy, zná velmi dobře chod podobných kurzů a má pozitivní přístup k lidem. Pro jeho pracovitost, spolehlivost a kreativitu se mi s ním dobře spolupracuje.

Jaká jsou témata dalších kurzů a v jakých termínech?
Tak další v pořadí je svatební seminář v červnu, podzimní a dušičkové inspirace začátkem října a adventní a vánoční dekorace začátkem listopadu. Bohužel pro další zájemce musím říci, že v současné době jsou již všechny termíny plně obsazeny.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down