30.08.2006 | 10:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zahrada bez chemických postřiků

(Kalendář nechemické ochrany rostlin nejen na zahradě)

V mnoha případech můžeme při ochraně plodin vyloučit chemické přípravky. Chráníme tím naše zdraví, životní prostředí a vypěstujeme kvalitnější ovoce, zeleninu aj.

Květen - POLYVERSEM a (seženeme-li ještě i) SUPRESIVITEM můžeme rostliny mořit (zvyšujeme tím i odolnost vůči plísním, například u mečíků a jiřin). Roztokem těchto mořidel zaléváme jednou až dvakrát choulostivější zeleniny např. okurky, rajčata aj. Proti škodícím druhům mravenců v pařeništích, sklenících a okolí lze využít novinku firmy AGRO*BIO Rokycany BIOFORMATOX, přípravek výhradně z potravinářských surovin, tedy zcela nejedovatý který se používá ve formě zálivky či postřiku. Působí okamžitě, velice razantně a pouze na mravence, pro ostatní užitečný hmyz je neškodný. V teplejších oblastech koncem měsíce vyvěšujeme FEROMONOVÉ LAPAČE na obaleče jablečného a později i švestkového, kteří způsobují červivost. Existují i feromony lákající obaleče hrachového a další škůdce polí a lesů. Používáme je k signalizaci jejich výletu a tím stanovení nejvhodnějšího termínu postřiku a v menších izolovanějších zahradách i k boji s těmito škůdci. Ve sklenících zavěsíme žluté lepové desky proti molicím, mšicím, krytonoscům aj.
Červen - mšice (např. na hrachu), molice a některé další škůdce lze likvidovat BIOLEM a dalšími vyjmenovanými prostředky. Bílé letorosty a bílé, tmavnoucí skvrny na plodech angreštu a rybízu způsobují nebezpečné padlí americké. Pokud včas postříkáte přípravkem BIOTON či BIOAN - nezávadnými přípravky z potravinářských surovin, nebude tato choroba pro Vás problémem. Nové použití má i bakteriální přípravek BIOBIT, který lze využít k postřiku proti obaleči jablečnému. Žluté desky používáme ke snížení červivosti u třešní.
Červenec a srpen - na rajčatech, okurkách, okrasných rostlinách ve skleníku, ale i na růžích, vinné révě, tykvovité zelenině a mrkvi se objevují bílé až světle šedé „moučnaté“ skvrny, které se později slévají. Je to padlí a i proti této chorobě s úspěchem aplikujeme BIOTON a BIOAN. Rovněž nebezpečnou plíseň na rajčatech a bramborách lze tlumit těmito prostředky, je však nutno použít je preventivně v době náletu spór. Praktici doporučují první postřiky provést Kuprikolem a v době, kdy začínají zrát plody používat Bioton a Bioan, do kterých lze přidat i trochu hypermanganu, aby roztok byl růžový.
Přípravky proti škůdcům se nesmí aplikovat za prudkého slunce a vysoké teploty.
Září - koncem sezóny se rozšiřuje padlí na růžích, cuketách, tykvích aj. ničíme jej výše jmenovanými prostředky.
Říjen, listopad, prosinec - ve sklenících a fóliovnících dle potřeby stále využíváme popsaných prostředků, jak proti škůdcům, tak proti chorobám. Feromonové lapače lze využít i v domácnosti (zavíječi), kteří způsobují červivění luštěnin, ale i jiných potravin - oříšků, čokolád, mouky aj.
U pokojových květin lze použít Biool, Foliol. Proti puklicím, třásněnkám, molicím, smutnicím můžeme bojovat i lepovými deskami. Nezapomínáme ani na pomocné prostředky – lepové pásy proti mravencům, píďalce podzimní a dalším.
V průběhu celé sezóny nám na zahradě, skleníku i doma mohou pomáhat živé, uměle chované organismy (parazité, predátoři atd.) to je tzv. biologická ochrana rostlin.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down