05.10.2006 | 10:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Současný sortiment vegetativně množených záhonových a balkónových květin - Monopsis lutea

Z vlhkých oblastí jižní Afriky pochází Monopsis lutea (syn. Monopsis unidentata, Dobrowskya tenella). Tuto květinu řadíme do čeledi Campanulaceae. Má dlouhé plazivé, křehké výhony, které rychle koření z nodů. Listy jsou svěže zelené, úzce kopinaté, střídavé, přisedlé, na okrajích zubaté, úžlabní květy zářivě žluté, dvoupyské, asi dva centimetry velké. V sortimentu je pouze původní druh.

Nároky na pěstování
Z matečných rostlin se sklízejí vrcholové řízky o velikosti tři až pět cm, které zakořeňují při teplotě kolem 20 °C pod mlhou nebo krytem z mikroténové folie během tří týdnů. Před pícháním do sadbovačů se sklizené řízky ošetřují práškovým stimulátorem. Po zakořenění se mladé rostliny vysazují jednotlivě do květináčů o průměru 9 až 10 cm nebo po třech až pěti kusech do závěsných nádob o průměru 25 až 27 cm. Používá se vzdušný, dobře propustný, středně vyhnojený substrát, složený např. z rašeliny a jílu v objemovém poměru 2:1. Hodnota pH musí být v rozmezí 5,0 – 6,0, jinak vzniká na listech a výhonech chloróza.
Ve skleníku se Monopsis pěstuje na plném světle při počáteční teplotě 18/20 °C, později se teplota snižuje na 16/14 °C. Po ujmutí v květináčích je vhodné začít s pravidelným přihnojováním. Používají se 0,2 % roztoky plných hnojiv s vyrovnaným obsahem základních živin v týdenních intervalech.
K podpoře kvetení se zařazuje u závěsných rostlin z podzimních výsadeb chladná perioda. Rostliny se pěstují v prosinci až lednu při snížené teplotě 5 až 6 °C, omezené zálivce a bez přihnojování. Poté se teplota opět zvyšuje na 16/14 °C a obnovuje se zálivka i hnojení. Kvetení těchto rostlin lze výrazně uspíšit prodloužením délky dne v zimním období na šestnáct hodin fotoperiodicky účinným světlem. Bez přisvětlování kvetou výpěstky zpravidla až v druhé polovině června.
V průběhu pěstování stačí jedno až dvojí zaštípnutí výhonů, aby rostliny dostatečně rozvětvily. Ošetření retardanty není nutné, pokud se dodržují výše uvedené teploty
Při nedostatečném větrání skleníků je Monopsis často napadána plísní šedou. Z živočišných škůdců se občas v prostu objevují mšice.
Venku se rostlinám lépe daří na plném slunci, než v polostínu. Při pravidelném hnojení a rovnoměrné zálivce bohatě kvete až do podzimu.
Příklady pěstebních postupů
Dekorativní rostliny ve velkých závěsných nádobách z listopadové výsadby jsou v prodeji nejdříve za sedm měsíců, tj. od konce května. Dobře narostlé květiny v květináčích o průměru deset centimetrů z výsadby začátkem února jsou hotové za tři a půl měsíce.
Použití
Monopsis lutea upoutá nejvíce jako solitéra v závěsných nádobách, dobře se uplatňuje i v truhlících, květinových mísách a na záhonech se středně a méně vzrůstnými druhy a odrůdami letniček, které neomezují její růst. Pěkné jsou např. kombinace s následujícími květinami: Anagallis monellii, Asteriscus maritimus, Argyranthemum frutescens, Brachyscome multifida, Convolvulus sabatius, Cuphea ignea, Cuphea llavea, Diascia hybridy, Euryops chrysanthemoides, Felicia amelloides, Heliotropium arborescens, Heterocentron elegans, Impatiens Nová Guinea hybridy, Lantana camara, Lobelia valida, Lysimachia congestiflora, Nemesia fruticans, Russelia equisetiformis, Scaevola saligna, Sutera cordata, Verbena hybridy aj.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down