18.10.2006 | 10:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zelený svět – veletrh profesionálů

Začátek měsíce září v zahradnickém oboru již tradičně patří odbornému kontraktačnímu veletrhu Zelený svět. Organizátoři akce letos nabídli vystavovatelům nové prostředí a návštěvníkům bohatý doprovodný program v podobě odborných přednášek a floristické show.

Sedmému ročníku veletrhu podobně jako v uplynulých letech patřily dva dny a celková plocha 1255 čtverečních metrů. Brány pavilonu C brněnského výstaviště se pro návštěvníky otevřely 1. září.
"O české zboží je na trhu zájem a zahradníci se jej musí naučit nejen vypěstovat, ale i prodat", řekl mimo jiné ve svém úvodním projevu prezident pořádající Asociace zahradnického výstavnictví Vlastimil Pasič. U příležitosti slavnostního zahájení akce popřál organizátorům i vystavovatelům mnoho úspěchů také místopředseda představenstva Regionální agrární komory Jihomoravského kraje Ing. František Bureš. V zastoupení rektora Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně prof. Ing. Jaroslava Hlušky, CSc., který nad akcí převzal záštitu, výstavu oficiálně zahájil prorektor univerzity prof. Dr. Ing. Libor Grega.
Poprvé na výstavišti
Po šesti letech své existence vyměnil veletrh Zelený svět domácké prostředí společnosti Agro Brno Tuřany, a. s. za moderní prostory výstaviště BVV v Brně. Co vlastně bylo důvodem této změny? I když původní areál kapacitně stačil, hala, ve které výstava probíhala nebyla zcela ideální, zejména kvůli nedostatku světla a absenci sociálního zařízení a dalšího zázemí pro vystavovatele i návštěvníky. Proto se organizátoři rozhodli akci přesunout do prostor profesionálního výstavního pavilonu a jednat se společností Veletrhy Brno, a. s. Po třech letech jednání dospěla k úspěšnému konci a přestože byl díky tomu organizačně náročnější, Zelený svět dostal novou tvář. Ohlasy vystavovatelů byly ve skrze pozitivní. Letos se jich veletrhu prezentovalo celkem 45 a kromě českých firem mohli návštěvníci shlédnout i produkty ze Slovenska, Německa, Polska a Itálie. Struktura vystavovatelů se oproti minulým ročníkům změnila jen mírně. I nadále převažovali školkaři a dodavatelé mladých rostlin, z nichž někteří se ještě zabývají realizacemi zahrad a údržbou veřejné zeleně. Druhou skupinu tvořili výrobci a dodavatelé skleníků a pěstitelských zařízení, závlahových systémů, hnojiv, substrátů a dalších potřeb. Chyběla zde odbytová družstva a zastoupeny nebyly ani střední odborné školy.
Zajímavé výsledky nabízí porovnání seznamu vystavovatelů. Zhruba dvě třetiny firem svou účast na loňském i minulých ročnících zopakovaly, zbývající část se obměnila. Příliv nových jmen do rejstříku vystavovatelů má podle organizátorů veletrhu na svědomí jednoznačně větší a cílenější propagace. Pozvánku k účasti dostala například i řada zastupitelských a dalších úřadů, které by mohly být potenciálními odběrateli zboží a služeb zejména realizačních firem.
Přednášky i show
Doprovodný program dostal v rámci veletrhu k dispozici dva přednáškové prostory a přestože probíhal nepřetržitě prakticky po celou dobu veletrhu, byl zorganizován tak, aby zájemci mohli navštívit všechny jeho části aniž by se ocitli v časové tísni. K dispozici byly informace o novinkách v nabídce jednotlivých firem a vyslechnout tématicky laděné odborné přednášky. O balkónových květinách referovala Božena Demelová ze Sempry Flory, s. r. o. a novinky v sortimentu SG pro sezónu 2007 představil Ing. Jan Drtil ze Syngenty Czech, s. r.o. I Ing. Vladimír Ilenčík ze společnosti Bruno Nebelung, GmbH seznámil posluchače s novinkami v nabídce na jarní sezónu 2007. Velkou zvláštností je například Lippia Dulcis – bíle kvetoucí bylina s chabou lodyhou z čeledi Verbenaceae, jejíž léčivé účinky znali už Aztékové. Listy obsahují látku hernandulcin, která je asi tisíckrát sladší než cukr a může být využívána jako jeho náhražka. Listy lze konzumovat i samostatně či k dochucení ovocných salátů a jiných sladkých pokrmů.
Velkému zájmu návštěvníků se těšilo vystoupení Ing. Dušana Nesrsty ze zkušební stanice ÚKZUZ v Želešicích, který představil podzimní odrůdy jabloní udržovaných firmou Sempra Praha, a. s. Co se týče současného stavu registrace odrůd jádrovin, jejich seznam čítá 113 položek. Většinu z nich tvoří odrůdy podzimní, které lze charakterizovat termínem sklizně na konci srpna a začátkem září. Konzumně zralé bývají v listopadu až prosinci. Pro drobné pěstitele se dobře hodí například raná odrůda 'Desert' s kuželovitými plody a aromatickou dužninou. V našich podmínkách se sklízí koncem srpna a konzumní zralosti dosahuje v září. Velkopěstitelé ocení spíše odrůdu 'Diadém' registrovanou v roce 1992. Odrůda je středně citlivá k houbovým chorobám a méně citlivá k padlí. Sklízí se v polovině září a dozrává v říjnu, v chladírně je skladovatelná do ledna. Vyžaduje probírku plodů, dá se snadno tvarovat.
Vůči strupovitosti je rezistentní a k padlí náchylná jen v teplých oblastech je například odrůda 'Dolores', jejíž další výhodou je i relativně dlouhá doba skladovatelnosti. V chladírně ji uchováte i déle než do ledna. Je vhodná pro velkovýrobce i drobné pěstitele. Jednou z nejnovějších odrůd je 'Vysočina' registrovaná na jaře 2006. Vyznačuje se odolností odolná vůči strupovitosti a netrpí padlím. Plodí jednotlivě na krátkém dřevě. Sklízí se začátkem září, dozrává v říjnu a je skladovatelná do listopadu. Byla vyšlechtěna ve VŠÚO Holovousy, s. r. o. Mezi velice chutné odrůdy patří 'Lotos', který byl vyšlechtěn v Ústavu experimentální botaniky AV ČR Praha a zapsán do Státní odrůdové knihy v roce 1997. Odrůda je rezistentní vůči strupovitosti a velmi citlivá k padlí, proto je určena spíše do vyšších poloh, kde jím tolik netrpí.
Obě veletržní odpoledne návštěvníkům zpestřila přehlídka floristického umění. Floristé Marie Hynková (2. místo v kategorii seniorů na mistrovství ČR ve floristice v roce 2005) a Jaromír Kokeš (juniorský mistr ČR z roku 2004) před očima přihlížejících vytvořili množství aranžmá a vazeb. Vzhledem k ročnímu období dominovaly podzimní kytice s využitím různých druhů plodů, trav a dalšího materiálu, který lze v tuto dobu snadno získat v přírodě. Další tematickou skupinu tvořily stálice floristického umění – svatební kytice a dekorace a v současnosti velmi oblíbená přízdoba hrnkových květin.
Stabilní návštěvnost
K úplnosti informací o veletrhu Zelený svět snad už chybí jen údaj poslední, možná ten nejdůležitější. Letošní ročník navštívilo na 1320 zájemců z řad odborné i laické veřejnosti. Ohlédneme–li se do minulých let, nezbývá než konstatovat jediné – mírný nárůst oproti loňskému roku dokládá, že Zelený svět má v zahradnickém kalendáři své místo. A je pravděpodobné, že nové prostředí přiláká ještě další vystavovatele i návštěvníky.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down