29.11.2006 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Exotické rostliny ve floristice 9

Spectabilis – tedy vznešený, nádherný je společným přívlastkem pro dnes představované rostliny. Přímo v druhovém označení zázvoru (Zingiber spectabile) je vyjádřen nevšední vzhled této užitkové rostliny. Také zástupci rodu Mimetes by mohli být vhodným obohacením sortimentu dekorativních a trvanlivých exotických rostlin na našem trhu, ať už čerstvých řezaných nebo sušených. Květenství rodu Mimetes je výrazně barevné a působí nevšedně. Na první pohled bychom tuto rostlinu nezařadili mezi příbuzné rodu Protea, která je nedílnou součástí nabídky, ale můžeme předpokládat, že bude vyhledávaná stejně jako ona. Euphorbia – tedy pryšec, je rodem zastoupeným asi dvěma sty padesáti druhy. Jejich květenství jsou sice drobná, ale velmi dekorativní, zvláště u Euphorbia spinosa.

Cyrtomium falcatum (L. f.) C. Presl
čeleď Dryopteridaceae – kapraďovité
Obchodní název: Holly Fern

Původ: Jižní Afrika, Indie, Japonsko a Polynésie
Popis: Cyrtomium je stálezelená tropická kapradina; pěstuje se především jako hrnková rostlina s nízkým kmínkem. Listová čepel je jednoduše zpeřená, jednotlivé lístky jsou lesklé, tuhé, sytě zelené, špičaté, dlouhé 50 – 88 mm. Řapík je u báze hustě pokrytý plevinami. Pro floristické účely se především do kytic používají listy dlouhé až 500 mm. Tato doplňková zeleň je velmi trvanlivá.

Zingiber Boehm. – zázvor
čeleď Cannaceae – dosnovité
Původ: je rozšířen především v jihovýchodní Asii.
Popis: zázvor je vytrvalou oddenkatou rostlinou. Zingiber officinale a Zingiber zerumbet jsou významnými kořeninovými rostlinami, využívají se i v léčitelství. Zázvorová silice je důležitá v kosmetice a parfumerii. Mezi další známé druhy z celkového počtu asi jednoho sta patří kromě Zingiber mioga i Zingiber spectabile, který je v Malajsii oblíbeným kořením.
Zingiber spectabile Griff.
Obchodní název: Beehive ginger
Původ: Malajsie
Popis: vytrvalá tropická rostlina, dorůstá výšky až 1,8 m. Listy s dlouze objímavým řapíkem jsou relativně malé 50 – 80 mm, široce kopinaté, špičaté, s výrazným hlavním nervem, měkké. Květy jsou kryty okrouhlými barevnými listeny a jsou uspořádány v kompaktní vrcholičnatá květenství. Květenství jsou dlouhá 100 – 120 mm. Celková výška kvetoucích stonků je 0,3 – 0,8 m. Jednotlivé květy jsou trojčetné, velké asi 20 mm, mohou mít výraznou kresbu – hnědě béžovou nebo krémově žlutou. Zingiber spectabile je ideální rostlinou pro všechny styly aranžování. Především ve formálně-lineárních kyticích je velmi krásná, patří do první skupiny s největšími nároky na prostor. Okraje listenů jsou citlivé na mechanické poškození a nízké teploty, ale při opatrné manipulaci je trvanlivost této rostliny delší než třicet dnů.

Mimetes hirtus (L.) Salisb. Ex Knight
čeleď Proteaceae – proteovité
Obchodní název: Marsh Pagoda

Původ: endemit Jižní Afriky
Popis: bohatě větvený keř, vysoký 1 – 2,5 m. Větve jsou vzpřímené, hustě olistěné. Kůra hladká, načervenalá. Jednotlivé listy jsou široce kopinaté, s červenou špičkou a jemnými chlupy po obvodu. Květenství složená z devíti až patnácti žlutočervených květů. Výrazné jsou světle žluté, trubkovité brakteje s červenou špičkou, z nichž vyčnívají 50 mm dlouhé červené čnělky. Prašníky jsou bílé, velmi jemné, ochmýřené. Mimetes kvete nejčastěji v období května až listopadu.

Euphorbia spinosa
čeleď Euphorbiaceae – pryšcovité
Obchodní název: Euphorbia Spinosa
Původ: Středomoří
Popis: nízký do 0,40 m, bohatě větvený keřík tvořící polokulovité, tvrdé polštáře. Listy jsou drobné do 12 mm, kopinaté, tupě špičaté, celokrajné, zelenošedé. Květenství typické pro čeleď pryšcovitých se nazývá cyathium. U Euphorbia spinosa je tvořeno jedním žlutozeleným květem samičím a pěti červenými samčími květy které jsou překryty oranžovými listenci. Keříky s obchodním jménem totožným s botanickým jsou však již po odkvětu a jsou zajímavé především stříbřitou barvou a jemnou strukturou. Trvanlivost druhu je mimořádná a můžeme jej používat i po usušení.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down