04.12.2006 | 10:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kvalitní sadbou k úspěchu

Jestli jim koluje v žilách zelená krev, nepotvrdili, zato lásku ke květinám ano. Manžele Kaňákovy provází zahradnický obor už od mládí. Oba absolvovali studium na zahradnické fakultě v Lednici na Moravě, kde začal i jejich společný život. Podnikání zahájili po roce 1989 a u květin zůstali dodnes.

Ing. Jan Kaňák pochází ze zahradnické rodiny. Jeho otec vedl státní podnik Květena Opava. Po studiu Střední zahradnické školy v Mělníce následovalo pětileté studium na zahradnické fakultě Vysoké školy zemědělské v Brně. Zde se mu naskytla šance projít půlročními zahraničními praxemi v belgickém Gentu a nizozemském Aalsmeeru. Další praxi absolvoval v německém Waiblingenu. Po získání titulu a absolvování povinné vojenské služby nastoupil do Sempry Olomouc, kde se specializoval na množení karafiátů a dalších květin k řezu, a také na hrnkovky (Anthurium a Saintpaulia).
Ing. Zdenka Kaňáková se během svého studia na zahradnické fakultě VŠZ V Brně měla také možnost zúčastnit zahraniční praxe, a to konkrétně v samém centru nizozemských cibulářů Lisse – známém mj. květinovými korzy a jarními alegorickými vozy.
Díky těmto možnostem poznat podmínky v jiných zemích se podařilo manželům Kaňákovým navázat i osobní kontakty, z nichž některé fungují dodnes.

Podnikání v oboru

Firma Jan Kaňák vznikla úsilím obou manželů v roce 1991. „Naší vizí je zajišťování kvalitní sadby květin z Nizozemska pro zahradníky. Využili jsme znalosti nizozemského zahradnického prostředí a vybudovali síť nových kontaktů, abychom zajistili široký sortiment kvalitních rostlin od ověřených a spolehlivých firem,“ vysvětluje Jan Kaňák a jeho manželka Zdeňka doplňuje: „Znali jsme požadavky zdejšího prostředí a předpokladem se stal vývoj v západních zemích v devadesátých letech.“
Ceny dovezených sazenic byly začátkem devadesátých let mnohem dražší, leckdy až třikrát, proto hlavním aspektem byla kvalita a spolehlivost dodávek. „Na tom jsme vlastně postavili jméno naší firmy,“ dodává Jan Kaňák.
Spojením svého podnikání s firmou P. Kooij & Zonen B. V. z Aalsmeeru, která se zabývá hlavně karafiáty, se potvrdil náš předpoklad, že místní trh má zájem o dovoz kvalitních sazenic. „Objížděli jsme pěstitele z celého tehdejšího Československa a poznávali jejich potřeby. Ze zpětných reakcí se následně začal sortiment karafiátů rozšiřovat. Dnes jsou naším velmi důležitým prodejním artiklem hrnkové karafiáty SUNFLOR®. „Začali jsme s nimi v roce 1998, jejich oblíbenost rok od roku stoupá,“ říká Zdeňka Kaňáková a dodává: „Každý rok se na trh uvádějí nové odrůdy, které se chovají i jako trvalky, pokud se jim zajistí základní podmínky pro přezimování. Variabilita barev, tvarů květů a možností využití je široká. Snášejí dobře úpal, větrná místa, jediné, co netolerují, je trvalé přemokření.“

Rozšíření sortimentu
Díky oboustranně dobrým zkušenostem se spolupráce rozrostla o výpěstky firmy Schreurs, která se zaměřuje na gerbery a růže. K dalšímu růstu portfolia firmy Jan Kaňák pomohlo i časté vystavování na tuzemských výstavách. „Měli jsme tak šanci poznat nové zákazníky, ale především zájemce ze zahraničí o zastupování na území České republiky a Slovenska,“ vysvětluje Ing. Kaňák. Další firmou, která požádala manžele Kaňákovy o oficiální zastupování v ČR a SR, byla FlorElite. Získali tak exkluzivní podmínky pro dovoz široké škály sazenic květin.
„Abychom nepřesvědčovali naše zákazníky jen slovem, prezentovali jsme výpěstky nabízených rostlin od českých zahradníků a mohli jsme tak ukázat přímý vliv našeho prostředí na dopěstování do prodejní velikosti,“ vysvětlila strategii Zdenka Kaňáková a dodala: „Důvod tkvěl hlavně v boji se strachem našich pěstitelů z něčeho cizího, že rostliny u nás neporostou apod.
Časem se nabídka firmy Jan Kaňák rozrostla o chryzantémy k řezu pro venkovní a skleníkové pěstování a hrnkové odrůdy typu Multiflora. Skupina Multiflora pochází od belgické firmy Gediflora s obchodní značkou Belgian MumsTM. Dále jsou v nabídce balkónové a záhonové rostliny (muškáty, Surfinia, Begonia, macešky, bramboříky, venkovní kapradiny apod).

Hrnkovky a vybavení skleníků
Do porfolia firmy Jan Kaňák patří ještě hrnkové květiny. Opět díky doporučení se spojili s firmou Anthura B.V. Ta se specializuje na sazenice Anthurium a orchidejí. V jejich nabídce lze nalézt neuvěřitelnou škálu barev a tvarů květů. Další spolupracující firmou je Las Palmas, která importuje tropické a subtropické rostliny (např. Yucca, Draceana, palmy aj.) přímo ze zemí původu. Dodávány jsou ve formě částečně zapěstovaných rostlin, nebo plně vzrostlých.
Poslední novinkou je spolupráce s firmou Beco GmbH z Německa. Ta nabízí např. stínovací a teplené clony, zatemňovací zařízení, zavlažovací zařízení, klimatizační počítače, opravy a rekonstrukce skleníků, vše ve vyhlášené německé kvalitě.

Servis u květin?
Pokud se zákazník rozhodne pro nákup květin od firmy Jan Kaňák, může se spolehnout na pravidelný servis po celou dobu kultury. Ten sestává z osobních návštěv, konzultací a rad. „Společně s nizozemskými partnery navštěvujeme minimálně 1 – 2 za rok nejvýznamnější zákazníky,“ říká Jan Kaňák.
Jedním z nejpalčivějších problémů nizozemských šlechtitelů je dodržování duševního vlastnictví „Dokážeme se vžít do role pěstitelů v ČR a SR, za jakých ztížených a nerovných podmínek musí občas pracovat, aby se udrželi na trhu. Nicméně se je snažíme upozorňovat na nutnost dodržování licenčních práv, která jsou naši zahradníci, zejména po vstupu do EU povinni respektovat. Mám na mysli hlavně přemnožování sadby a podobně,“ doplnila svého manžela Zdenka Kaňáková. A jaký je podle manželů Kaňákových nejoblíbenější současný artikl? Hlavně balkónové rostliny, chryzantémy k řezu, Multiflory a SUNFLOR® karafiáty.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down