07.12.2006 | 10:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Stříbrná Plzeň, bronzový Svojšín

Letošní ročník evropské soutěže v péči o životní prostředí sídel – Entente Florale Europe – vyvrcholil v pátek 15. září slavnostním udílením cen v německém městě Bad Säckingen. Bylo oceněno dvanáct měst a dvanáct vesnic z téhož počtu zúčastněných zemí.

Doslovný překlad francouzského názvu soutěže znamená „porozumění prostřednictvím květin“. I když náplň soutěže postupně přerostla v široké spektrum ekologických a architektonických kriterií, vůdčí myšlenkou i nadále zůstává motto porozumění mezi zeměmi a odpovědnost k místu, které je naším domovem.
Českou republiku letos reprezentovali Západočeši – město Plzeň a obec Svojšín. Jak že jsme tedy obstáli? Plzeň získala stříbrnou medaili. Zaujala porotce svým procesem proměny průmyslového města v město s narůstající kvalitou života a přitažlivostí pro turisty. Velmi ocenili kvalitní rozvojovou koncepci města – územní plán a na něj navazující generel zeleně, kvalitní péči o stromy (zejména na pozemcích spravovaných Správou statku) a vědomí důležitosti zeleně ve vztahu k dopravě. Za perlu města označili sadový okruh v centru, a to jeho řešení, kvalitu provedení i úroveň a profesionalitu péče. Rezervy spatřuje porota v prostředí sídlišť, zkvalitnění péče o zeleň zejména v obvodových částech města, zlepšení péče o mobiliář a nakládání s domovním odpadem.
Svojšín, obec s pohnutou historií a dosud ne zcela stabilizovaným obyvatelstvem, má ještě spoustu témat k řešení a objektů k opravám. Velkou komplikací jsou nedořešené majetkové vztahy a nezájem některých majitelů o své nemovitosti. Oproti zmíněným nevýhodám má obec dynamického prozřetelného starostu a tým pracovitých, srdečných lidí s dobrou vůlí udělat pro svou obec, co je v jejich silách. Osobní nasazení obyvatel bylo pro český organizační tým tak strhující, že nejaktivnějším z nich vyjádřili své uznání při slavnostní svojšínské recepci formou písemného poděkování. Podepsali je také předseda mezinárodní poroty Terry Whitmill a zástupci MŽP a MMR. Svojšín má složitou pozici, ale nezdolný elán, jasnou koncepci a profesionální přístup prezentovaný mj. kvalitními projekty. Příkladně pečuje o krajinu, ekologické vzdělávání a památky. Je na dobré cestě. Bronzová medaile je projevem důvěry v šíření dobrého jména soutěže a naděje v opětnou účast za pět let, s výhledem na mnohem zářivější kov.
Soutěž Entente Florale probíhá v Evropě od roku 1975, letos tedy po jedenatřicáté. Členství České republiky patří k nejmladším. Započalo rokem 2002, kdy nás reprezentovalo město Frýdek – Místek a obec Telecí, následovali Jihočeši – Prachatice a Svatý Jan nad Malší, dále Jihomoravané – Brno a Únanov a v roce 2005 Východočeši – Litomyšl a Písečná. Každoročně vysíláme do soutěže jeden kraj – město a vesnici, v návaznosti na naši národní soutěž Vesnice roku. Hodnocení probíhá formou umísťování sídel do hladin zlaté, stříbrné a bronzové. Pokud sídlo svou úpravou, čistotou a vztahem k životnímu prostředí neodpovídá evropskému standardu, obdrží certifikát. Česká republika se účastnila soutěže letos po páté. V této chvíli máme na kontě 10 medailí!!!, z toho dvě bronzové, sedm stříbrných a Písečná přinesla minulý rok dokonce zlato.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down