17.12.2006 | 10:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sítěmi k redukci insekticidů

Otevřením továrny v Izraeli uvedla společnost Polysack Plastic Industries Ltd. na trh nový typ ochranné sítě proti škůdcům. Pomocí nejmodernějších technologií jsou k jejich výrobě využívány optické i fyzikální vlastnosti materiálů. Podle Liora Carmeliho, ředitele izraelského závodu, reaguje nová technologie na požadavky zákazníků.Ti totiž odmítají obchodovat s produkty zahradnické výroby, které byly vystaveny silné zátěži chemické ochrany (pesticidy a jejich rezidua).

Sítě proti hmyzu Polysack jsou ekonomicky výhodnější alternativou k používání pesticidů. Minimalizují možné důsledky reziduí chemikálií v životním prostředí i na lidském zdraví. Sítě dodávané na trh pod obchodní značkou OptiNet jediné dokáží zabránit napadení rostlin třásněnkami. Díky speciálním vlastnostem vláken, z nichž jsou utkány, dochází ke značnému snížení počtu hmyzích škůdců schopných tuto bariéru překonat a atakovat zakryté kultury.
Systém ochrany se skládá ze dvou částí. Síť obsahuje nejedovatou složku měnící optické vlastnosti vláken. Hmyz je tak oslepen ještě předtím, než na povrch sítě vůbec dosedne. Způsob utkání vláken pak nedovolí proniknout dovnitř širokému spektru škůdců.
Polysack dále umožňuje, v rámci projektu ChromatiNet, optimalizovat výnosy u různých plodin díky možnosti použití různě barevných sítí. Propustností určitého záření je zajištěno zvyšování výnosů a řízení růstu (velikost listů a přírůstků či čas kvetení).
Prvním výrobkem zmíněné firmy byly sítě s názvem Aluminet umožňující díky metalickému povrchu řízení denních a nočních teplot. U skleníkových kultur tak lze regulovat mikroklima a napomáhá šetřit zdroje energie.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down