18.12.2006 | 10:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Recyklace a úprava vody při pěstování ve sklenících

Jedním z faktorů, který podstatně ovlivňuje ekonomiku výroby ve sklenících je voda, jednak její kvalita, dále množství a hlavně cena. Využívá se k regulaci vlhkosti mlžením, dále například k chlazení postřikem střechy, ale zejména k přípravě živných roztoků a k závlaze.

Největší množství vody připadá na závlahu a současně ceny závlahové vody zvyšují i rozpuštěná hnojiva. Z toho důvodu se navrhují systémy pro sběr, úpravu a recyklaci závlahové vody. Ideálním stavem by byla uzavřená technologie, to ale dosud nelze beze zbytku splnit, protože během jednotlivých recyklačních cyklů dochází k nerovnoměrnému zakoncentrování různých iontů a tak je stejně nutné provést čas od času úplnou výměnu vody.

Zdroje vody ve skleníku:

1 - Voda vstupující do systému

Hlavní zdroj
Nejčastěji studna, povrchová voda, případně vodovodní řád. Představuje největší finanční položku, často je ji třeba před vstupem do systému chemicky upravovat.

Dešťová voda
Bývá nejkvalitnější a nejvhodnější. Nevyžaduje nákladnou úpravu. Může být znečištěna mechanickými nečistotami, případně drobnými semeny plevelů.Velmi vhodná je na skrápění střechy, protože neobsahuje prakticky žádné rozpuštěné sole a nevytváří na skle usazeniny, které je pak třeba odstraňovat. K její úpravě obvykle postačí filtrace. Nevýhodou je, že její množství nemůžeme ovlivnit a plně závisí na průběhu počasí během roku. Děšťovou vodu zachycujeme do nádrží, pokud možno zakrytých, aby nedocházelo k druhotnému znečištění a k přílišnému růstu řas. K tomu účelu se nejčastěji používá plovoucí zakrytí tmavou folií.

2 - Recyklovatelná voda

Závlahová voda z pěstebních matrací nebo substrátu
Největší množství recyklovatelné vody. Obsahuje rozpuštěné živiny, mechanické nečistoty, ale i mikroorganismy vyplavené ze substrátu. K jejímu sběru se buduje samostatný sběrný systém. Je nejnáročnější na čištění.

Drenážní voda z postřiku střechy.
Je znečištěna převážně mechanickými nečistotami, případně semeny některých plevelů. Odvádí se do drenážního systému dešťové vody

Voda z kondenzačních žlabů uvnitř skleníku
Nejedná o velké množství vody v porovnání s množstvím drenážní vody ze substrátu, nebuduje se samostatný sběrný systém, ale voda se odvádí do drenážního systému z matrací.

Úprava recyklované vody

Filtrace
Nejčastěji používaný způsob je filtrace na pískových filtrech. Filtrační stanice by měla být vybavena automatickým proplachem, řízeným časovou automatikou, případně i podle tlakové ztráty na filtrech. Současné filtrační stanice většinou tvoří baterie filtrů s vlastní automatikou. Jejich činnost včetně proplachu je plně automatická a zajišťuje dodávku vody i během proplachovacího cyklu. Není tedy třeba napojení filtrační stanice na centrální řídící systém skleníku.
Dalším možným způsobem je filtrace na diskových filtrech ARKAL Spin-Klin, opět s automatickým proplachem. Vyhovující kvalita a stupeň filtrace je ve většině případů 120 mikronů.

Desinfekce
Desinfekci je možné provádět chemicky nebo např. pomocí UV záření. V případě UV desinfekce odpadá nezbytná nutnost kontroly případných zbytků desinfekčních činidel jak je třeba u chemické desinfekce. Pro UV desinfekci lze použít například zařízení NETALUX vyrobené ve spolupráci firem NETAFIM a PRIVA. Jedná se o průtočný systém, řízený centrálním řídícím systémem skleníku. Drenážní voda odvedená z matrací a kondenzačních žlabů se shromažďuje v jednom zásobníku, a jakmile dojde k jeho naplnění spustí se automaticky její desinfekce. Desinfikovaná voda se pak jímá v druhém zásobníku. Pomocí směšovacího ventilu se pak míchá, nejčastěji na základě kontrolovaného EC s čistou studniční nebo dešťovou vodou a přivádí se do mixážního stroje NETAFLEX, kde se upraví pH, EC, dodají živiny a odchází do závlahového systému.
Během této recyklace je třeba provádět pravidelné rozbory recyklované vody před desinfekcí a podle jejich výsledků ve vztahu k pěstovaným plodinám je třeba 1x za cca 2 měsíce provést úplnou výměnu vody. Nejlépe odčerpáním z nádrže a aplikací na vhodné otevřené pěstební plochy.

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. Já vodu na zalévání nijak neupravuji. Zalévám totiž dešťovou vodou, která je nejlepší 🙂 . Na zahradě máme velkou nádrž na dešťovou vodu, kterou se nám ještě ani jednou nepodařilo vyčerpat. Stále je v ní hodně vody. Kontrolujeme to pomocí hladinoměru, který manžel objednal z https://eshop.afriso.cz/destova-voda/c-213 , takže máme přesný přehled o tom, kolik máme vody 🙂 .

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down