19.12.2006 | 10:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Histotorie italských speciálních traktorů

Když v památném roce 1910 zaklepal devatenáctiletý Giovanni Carraro na bránu prvního zemědělského a průmyslového veletrhu v Padově, aby přihlásil do soutěže svůj první exponát, zdaleka netušil, jaký zájem tento, na svou dobu zvláštní traktor, upoutá. Uvažme, že to bylo téměř před sto lety, kdy byla konstrukce traktorů ještě v plenkách. Tehdejší dosud známý traktor, který vlastně jen nahrazoval koně v tahu, byl i tak na poli vzácností.

Mladý Giovanni, původem kovář z italského Campodarsego, z rodiny Carrarových, jejíž historické zmínky kovářského řemesla sahají až do 16. století, přemýšlel o tom, jak co nejvíce traktoru využít s různým pracovním nářadím. Proto přišel s jedinečnou konstrukcí traktoru, který dokázal současně orat, sít, vláčet a válet. Tedy – byla to víceúčelovost tohoto revolučního výrobku, za který talentovaný Giovanni Carraro, mimochodem – nejmladší vystavovatel, obdržel zvláštní ocenění – diplom a medaili na veletrhu v Padově. Od té doby se datuje tato strategie a prvenství značky jeho traktorů až podnes, kdy tyto pokrokové výrobky již nesou název po synovi slavného tvůrce těchto multifunkčních traktorů – ANTONIO CARRARO.
V rozvoji firmy sehrál významnou roli začátek šedesátých let, kdy vzniklo společně s firmou Antonio Carraro Studijní a výzkumné centrum, které brzy přineslo první konkrétní výsledky.
Byl postaven první tzv. reverzibilní traktor, to znamená – první traktor, u kterého bylo možné pracoviště řidiče během několika sekund obrátit tak, aby mohl pracovat stejně dobře při jízdě směrem dopředu i dozadu. Také byl vyvinut pro zemědělství tolik důležitý pohon všech čtyř kol, a to stejně velkých pojezdových kol, a záhy následovaly dvojí otáčky vývodového hřídele, zmenšení poloměru otáčení, synchronizovaná převodovka, až konečně i zavedení hydrostatické převodovky pro bezprostřední změnu směru jízdy pomocí jednoduchého ovládání pedálem.
Stroje ANTONIO CARRARO jsou určeny zejména pro práci ve speciálních kulturách, na úzkých parcelách, pod větvemi stromů, v ovocných sadech, na svazích a na loukách.
Modely traktorů Tigre, Tigre Country i Ergit jsou stroje, bez kterých se dnes intenzivní specializované zemědělství neobejde. Trend, veškeré výkony koncentrovat na jediný stroj, vede k tomu, že se vychází ze základního modelu jedné výkonové palety speciálního určení a z toho vzniká velký počet modelů. Každý model sice má své jedinečné znaky, své speciální určení, avšak zůstává jeden víceúčelový stroj, s kterým lze vykonávat nejrůznější práce. Pro uživatele znamenají mnohé, v jednom traktoru koncentrované volby, investici, která se mu nanejvýš vyplatí.
Brzy získá na významu další důležité poznání – mnohé funkce strojů jsou velmi dobře využitelné v komunální oblasti, při péči o městské parky, zahrady a staré čtvrtě měst.
Diverzifikace razí cestu z pole do města, od primárního sektoru, zemědělství, k oblasti vykonávání služeb pro lepší kvalitu života. Filozofie Antonio Carraro se nemění, a tak vznikají modely SP HST, TTR HST Supertrac, hydrostatické stroje s mimořádnými možnostmi.
Antonio Carraro udržuje úzké vztahy s uživateli svých strojů, staví na jejich zkušenostech. Firma je známa v celém světě a je připravena na začátku jedenadvacátého století nadále hrát prvořadou roli v oblasti specializovaného zemědělství a v péči o veřejnou a soukromou zeleň.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down