14.02.2007 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Natural worship

Příchod nového roku, jaro a probouzející se příroda vybízejí k zamyšlení.
Stále častěji nás trápí stres, spěch, nedostatek citu, povrchnost a ztracené ideály. Denně se potkáváme desítky lidí, a přesto jsme mnohdy osamělí. Díváme se do zadumaných tváří kolemjdoucích, míjíme se bez úsměvu a pozdravení, všichni někam spěcháme. Kam? Za čím? Přemýšlíme o tom, jaké věci kolem nás mají smysl, které hodnoty jsou důležité, toužíme po klidu a porozumění. Při hledání odpovědí hraje podstatnou roli víra, která nemusí mít nic společného s náboženstvím.

Všechny tyto myšlenky shrnuje jarní květinová inspirace s názvem Natural Worship, jež se dá volně přeložit jako Úcta k přírodě. Vracíme se tam, kde všechno začalo a v květinových aranžmá se setkáváme s různými rituálními prvky a symbolikou. Nejdůležitější barvou je bílá doplněná svěžími jarními barvami. Všechny květiny z inspirace Natural Worship mají symbolický význam. Patří mezi ně zejména tulipány (Tulipa), frézie (Freesia), lilie (Lilium), růže (Rosa) a narcisy (Narcissus). Kombinovat je můžete třeba se šeříky (Syringa), pryskyřníky (Ranunculus), eucharisy (Eucharis), zlaticí, (Forsythia), kalinou (Viburnum) nebo vrbovým proutím (Salix).

Kytice jsou velmi přírodní, důstojné, a vyjadřují důležité poselství: zamyslete se nad tím, zda není třeba zvolnit životní tempo, najít si víc času na své blízké a vrátit se k základním hodnotám, jako jsou zdraví, rodina, láska, schopnost pomáhat druhým a ochota naslouchat.

Inspirujte se kyticemi ve stylu této inspirace a zkuste si vytvořit vlastní květinový „oltář“. Při práci s voňavými jarními květinami se skvěle odreagujete a o zákonitostech života se vám bude lépe přemýšlet. Pracujte zejména s bílými květinami (lilie, eucharisy, narcisy, tulipány nebo růže), doplněnými dalšími jemnými odstíny růžové, fialové či žluté (růže, pryskyřníky, šeříky a narcisy). Důležitou roli hraje i černá, jež vytváří dramatické kontrasty. V té můžete vybrat třeba vázu.

jaro plné květin a symbolů

V módě je tento trend interpretován pomocí rozličných symbolů, často s náboženským podtextem. V interiérech se setkáváme s bledými a tmavými barvami v kombinaci se svěžími akcenty. Důležitý je přírodní a minimalistický vzhled. Jednou z možností, jak vyjádřit touhu po duchovní hloubce a vnitřním usebrání jsou osobní „oltáře“ zdobené různými vázami nebo multikulturními doplňky. Materiály volíme hrubé a barevné - například přírodní dřevo, kámen a beton, jakož i barevné sklo, mušle a korálky. Vzory odkazují na náboženské symboly. U květinových vazeb záleží na celkovém vyznění. Uplatnění zde opět naleznou doplňky se symbolickým nebo náboženským významem.

Klidnou a důstojnou atmosféru můžeme zdůraznit umístěním aranžmá pod skleněný poklop. Kyticím dají vyniknout i neobvyklé tvary váz a netradiční doplňky jako amulety, sošky, kameny a talismany.

Pro fotografie ve složce MODERN jsou typické pojmy jako respekt, přesvědčení, symbolika, vyrovnanost, moudrost. Z obrázků ve složce ATMOSPHERIC sálá touha po kontaktu, lásce, přírodě. Obsahuje řadu osobních symbolů a má velmi silný vnitřní náboj. Skupina CLASSIC prezentuje víru v přírodní síly, sebereflexi, obřady a rituály.

modern

Poutavý příklad osobního oltáře, kde se „obětují“ narcisy. Působivá fotografie v pozadí a hořící svíčky podtrhují atmosféru poklidu a úcty

Váza s kameny zajímavých tvarů obklopenými větvičkami šeříků (Syringa ‘Madame Florent Stepman’). Skutečnost, že takto nádherný květ může kvést na holém dřevě odráží moc přírody

Lilie je v tomto aranžmá redukovaná na svojí podstatu – rozevírající se květ vyjadřuje nejen klid, ale i touhu po porozumění

atmospheric

Květinová stěna, rozvíjející se jako život sám, nabízí pestrou přehlídku osobních symbolů. V aranžmá jsou použité tulipány (Tulipa), narcisy (Narcissus), šeříky (Syringa), levandule (Lavandula), růže (Rosa), frézie (Freesia) a kdoulovce (Chaenomeles)

Mísa plná jarních květů – jednoduché, ale velmi efektní aranžmá. Robustní dřevo kontrastuje s něžností bílých frézií a žlutých tulipánů

classic

Zátiší s fotografiemi má udržovat živé vzpomínky. Kytice šeříků (Syringa) je plně v souladu s účelem tohoto malého zákoutí – podpořit klid duše a vytvořit prostředí pro rozjímání

Nádherný květinový dar s liliemi (Lilium), snědkem (Ornithogalum) a vrbovými větvičkami přitahuje pohledy svou bohatou symbolikou

Choulostivé květy chrání před nebezpečím skleněný poklop. Použité jsou zde konvalinky (Convallaria), Platycodon, řebčíky (Fritillaria), mnohokvěté růže (Rosa), tulipány (Tulipa) a čemeřice (Helleborus). Zvířecí kosti symbolizují věčnost

Kytice z čerstvých květin provzdušňuje a prosvětluje kompozici plnou symboliky, lásky a přesvědčení. Obsahuje eucharisy (Eucharis), frézie (Freesia), eustomy (Eustoma) a šeříky (Syringa)

růže
plná symboliky

První vyobrazení růží je na fresce v antickém paláci na ostrově Knósos a pochází z doby před 3500 lety. Tato romantická květina vždy inspirovala umělce, objevovala se v architektuře starověké Sýrie a Babylonu. Ve světové literatuře je oslavována jako královna květin. Byla a je symbolem krásy, lásky, ženskosti, pomíjivosti, klidu a štěstí. Symbolikou, jež je pro jarní inspiraci tak typická, jsou růže doslova nabité. Příznačné jsou jemnější odstíny jako růžová, smetanová nebo bílá.

frézie
silná jihoafričanka

Frézie pochází z Jižní Afriky a je známá svou vůní. Díky konstantní oblibě barevných a působivých květů byla vždy žádoucí součástí kytic. Vůně je velmi příjemná a využívá se v kosmetickém průmyslu. Někomu se mohou frézie zdát křehké a jemné, od přírody jsou však velmi odolné a škůdci je trápí pouze zřídka. Poetické jarní aranžmá s nimi vydrží ve váze nejméně týden (v průměru až 12 dní) – musejí se pravidelně seřezávat stonky a měnit voda ve váze.

šeřík
naléhavost a láska

Kdo si domů přináší šeříky, jako by si přinášel nádherně voňavý kousek jara. Vzhledem k tomu, že se pěstují v upravených podmínkách, dodávají se na trh i v zimě. Květy šeříku symbolizují zejména naléhavost a něžnost první lásky. Ten, kdo jej daruje, říká: milujme se. Fialové květy šeříku říkají: mé srdce náleží tobě, bílé značí čistou probouzející se přírodu. Šeříky vypadají nádherně ve smíšených i jednodruhových kyticích. Své kouzlo však dokáže naplno rozehrát i jediná snítka ve výrazné váze.

lilie
květina mnoha významů

Lilie jsou květiny s dlouhou historií – jejich vypodobení můžeme nalézt již na uměleckých dílech z doby 2000 let př. n. l. Pocházejí z Japonska a přisuzuje se jim mnoho různých významů od čistoty a nevinnosti až po plodnost, pomíjivost, nezištnou lásku, jednotu, naději a víru. Dnes patří k nejoblíbenějším řezaným květinám a často se používají do exkluzivních aranžmá a svatebních kytic. Nejpůsobivější jsou asi v bílé barvě, kdy jejich obrovské hebké květy s omamnou vůní přímo září nevinností a čistotou.

tulipán
symbol Holandska

Tulipány pocházejí z Turecka, odkud je botanik Clusius přivezl do botanické zahrady v nizozemském Leidenu. Postupem času se z nich stal světoznámý symbol Holandska. V dějinách zažil tulipán vzestup i pád. Je symbolem modlitby, oddanosti a meditace. Bývá také považován za vyznání lásky, zejména rudý. K dostání je v těch nejfantastičtějších barvách a odstínech, od bledých a bojácných po výrazné a divoké. Mějte na paměti, že ve váze ještě trochu povyrostou.

narcis
sluha mezi květinami

Žlutý narcis je vítanou předzvěstí příchodu jara, bílý vyvolává obraz nevinnosti. Existují však i oranžové a lososově růžové odrůdy. Název pochází z řecké báje o mladíku jménem Narcis, který se zhlédl ve svém obrazu na vodní hladině a trávil veškerý čas tím, že si jej obdivně prohlížel. Za trest ho bohyně pomsty Nemesis proměnila v květinu. Skloněná hlavička květu nám jej neustále připomíná a symbolizuje marnivost a odtažitost. Může připomínat i sluhu stojícího před svým pánem, a proto se někdy nazývá služebníkem mezi květinami. Pochází z Pyrenejí a Alp.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down