22.02.2007 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Písecká inspirace

Prostředí Prácheňského muzea v Písku, především přilehlé venkovní prostranství s kamennou kašnou daly slavnostní ráz květinové přehlídce Advent a Vánoce, kterou na poslední listopadovou neděli za podpory českobudějovického květinářství Kamélie přichystali Jitka Klestilová Remarová a Petr Kopáč.

Mistryně ČR ve floristice 2001 Jitka Klestilová Remarová se tak po dvouleté odmlce opět představila odbornému publiku. Naposledy jsme její nápady mohli sledovat před dvěma lety na Sametové vánoční show v Sušici, kde tehdy tvořila s Hanou Šebestovou a Petrem Kopáčem. Ostatně byl to opět Petr Kopáč, který společně s Jitkou nyní v Písku inspiroval kolegy nejen k adventním a vánočním pracím, ale především jak se v obchodech vypořádat s časem povánočním v lednu a únoru před příchodem velikonočních svátků.
Zatímco od posledního společného vystoupení získal Petr letos další mistrovský titul, Jitka už druhým rokem pečuje o malou Klárku. Mateřská dovolená není ale pro ni odmlkou od kreativní práce, což předvedla právě v Písku.
„U mne neuvidíte žádné stuhy a příliš lesklé drátky,“ řekla hned v úvodu tříhodinové přehlídky. Už první prací naznačila, že venkovní adventní věnec na dveře nemusí mít nižádné stuhy a příliš jehličí. Korpus pokryla šiškami, mezery mezi nimi vyplnila koudelí. Namísto stuhy spustila dolů závěs z navlečených okrasných jablíček a špalíčků větviček a ohlodaných šišek pospojovaných obyčejným provázkem a podložených větví neopadavé španělské jedle.
Přírodní charakter prací je pro Klestilovou Remarovou typický. Hvězda u vchodu do muzea byla jedním z příkladů. Větve ořechu pospojované pouze drátem a provázkem do tvaru hvězdy a takto vytvořená konstrukce pak už jen dozdobena pouhým vložením několika jablíček, větviček jedle a šišek z borovice vejmutovky.
Především kabelky a různé taštičky doprovázejí celou dosavadní tvorbu mladé floristky. Tři nabídla s velkými ovacemi i píseckému publiku. Základ z kartonu polepila lišejníkem, další kabelku uschlým kapradím a poslední lupínky šišek. Mimořádně pracnou záležitost podle zvoleného jednodruhového materiálu – tvaru i barvy – pak už jen lehce dozdobila buď sněženkami, červenými jablíčky a nebo květy orchideje.
Že lze ve floristice využít cokoliv, naznačila použitím oranžového „hadru na podlahu“, z kterého vytvořila podklad pro hvězdu. Tu pak jen přizdobila číškami ze žaludů, pery z bažanta a měděnými ozdobami. Vše ovázala drátkem. Konstrukce se může zavěsit anebo poslouží jako podložka pro velkou kulatou svíčku.

Petr Kopáč nabídl především inspiraci do obchodů – například jak si zdarma vyrobit originální hvězdu. Stačí jen poskládat dlouhé jehlice borovice do jejího tvaru a konce svázat drátkem. K adventnímu věnci poradil ze stejného materiálu naaranžovat i malé košíčky. Někdo koupí je, jiný zase věnec. Vše je v jednom tónu a tudíž lépe prodejné.
Přestože se v pracích obou floristů objevovaly i ozdoby a další vánoční přízdoby, oba se snažili divákům poradit, jak si vyzdobit obchod po Vánocích. „Nebojte se do výlohy umístit sáňky a další symboly zimy. Ty pak doplnit různými například dekoracemi ledového charakteru,“ radil Petr Kopáč. „Zimní atmosféru docílíte například použitím bílo-zelené, bílo-modré nebo i bílo-hnědé kombinace.“
Z některých aranžmá stačí jen odstranit typicky vánoční přízdoby – například koule – a nahradit je třeba květy. „Mějte pro každé roční období typickou věc. Nepoužívejte sortiment celoročně,“ přidal další radu Kopáč.
Mezi zbožím v obchodě bývají různé talíře. Právě ty mohou podle obou floristů využít právě v povánočním období a naaranžovat na ně různé větve, hrnkové květiny, kůru, seschlé jehličí, umělý sníh a s příchodem jara pak už jen doplňovat například rychlené cibuloviny a další jarní rostliny.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down