26.02.2007 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Současný sortiment vegetativně množených záhonových a balkónových květin - Osteospermum ecklonis

Mezi velmi dekorativní vegetativně množené rostliny patří Osteospemum ecklonis –vzpřímený polokeř původem z jižní Afriky. Rostliny mají opakvejčité, pět až deset centimetrů dlouhé, řídce zubaté listy a velké květní úbory na dlouhých stoncích. Jazykové květy jsou jednoduché nebo ve tvaru lžičky, v barvách bílé, světle růžové, šeříkové, žluté, oranžové, karmínové, fialové i dvoubarevné, na rubu většinou našedlé. Trubkovité květy jsou modrofialové nebo žluté.

V sortimentu je mnoho odrůd, které se liší především v barvě, tvaru a počtu jazykových květů, v růstu a bohatosti kvetení. U starších, vzrůstných odrůd je kvetení nedostatečné – na rostlinách se objevují květy postupně a v menším množství, zatímco u novějších, kompaktních odrůd je kvetení bohatší. Na jedné rostlině vykvétá najednou deset až patnáct květů. V horkých letních dnech (červenec až srpen) však téměř u všech odrůd kvetení ustává a obnovuje se znovu až při nižších teplotách v září až říjnu. Překonání pauzy v kvetení je předmětem intenzivního šlechtění.
Většina moderních odrůd je licenčně chráněná a uspořádaná v sériích, z nichž nejznámější jsou: Cape Daisy, Summerdaisy’s, Impassion, Dalina, Tradewinds, Springstar, Sunny, Jamboana, Symphony, Summertime, Flower Power, Sunnyside, Sun-sation, Margarita, Astra, Ostica, Fantasy, Starlight, Flashlight, Starwhirls aj. Některé nově vyšlechtěné odrůdy již k podpoře kvetení nepotřebují chladnou periodu a bohatě kvetou i v období s horkými letními dny.

Nároky na pěstování
Vrcholové řízky o velikosti pět až osm centimetrů zakořeňují při teplotě 18 až 20 °C pod mlhou nebo mikroténovou fólií během tří týdnů. Poté se mladé rostliny vysazují jednotlivě do květináčů o průměru 11 až 12 cm nebo po třech až pěti kusech do závěsných nádob o průměru 20 až 27 cm (odrůdy s převislými výhony). K sázení se doporučuje středně vyhnojený, rašelinný nebo kůrorašelinný substrát s podílem minerální zeminy, s pH v rozmezí 5,8 až 6,2.
Rostliny se dále pěstují bez zastínění, při počáteční teplotě 18 až 20 °C dva týdny. Po zakořenění v květináčích se snižuje teplota na 16/14 °C. Při této teplotě se rostliny pěstují čtyři týdny a pak se zařazuje chladná perioda (čtyři až osm týdnů při 4 až 8 °C) k podpoře kvetení. V tomto období se rostliny jen omezeně zalévají a nepřihnojují. Po uplynutí chladné periody se teplota postupně zvyšuje na 12 až 16 °C.
Během kultury se rostliny v květináčích jednou až dvakrát zaštipují a následně ošetřují retardanty. První zaštípnutí, zpravidla za pátým listem, následuje asi za týden po nahrnování a za dalších sedm až deset dnů se aplikují retardanty. Účinné jsou přípravky Alar (0,3 %, dvakrát) nebo Stabilan (0,1 %, dva až třikrát). Poslední zaštípnutí výhonů se má uskutečnit osm týdnů před požadovaným termínem prodeje.
K přihnojování se používají v týdenních intervalech 0,2 až 0,3% roztoky vícesložkových hnojiv s vyrovnaným obsahem základních živin a s vyšším obsahem železa.
Osteopermum je poměrně odolné vůči chorobám i škůdcům. Při vysoké vzdušné vlhkosti se v porostu může vyskytnout plíseň šedá a někdy i nepravé padlí, z živočišných škůdců se čas od času objevují mšice, molice, třásněnky nebo podkopěnky. Vážným nebezpečím jsou viry.
Přes léto se rostlinám daří na slunném stanovišti, kde nejlépe kvetou (za podmračného nebo deštivého počasí se květy zavírají) a při rovnoměrné zálivce a dostatečném přihnojování dobře prospívají až do příchodu podzimních mrazů. Úspěšné přezimování dekorativních exemplářů ve velkých květináčích nebo v závěsných nádobách je možné pouze na světlém stanovišti, při omezené zálivce a teplotě v rozmezí 2 až 10 °C.

Příklady pěstebních postupů
Z výsadby v polovině října až začátkem listopadu se dopěstují chlazené, dobře narostlé kvetoucí rostliny v květináčích o průměru dvanáct centimetrů v průběhu dubna, tj. zhruba za 5,5 až 6 měsíců, z výsadby v prosinci až lednu na začátek května, tedy za čtyři až pět měsíců. Rostliny v květináčích o průměru jedenáct centimetrů vysázené začátkem února jsou hotové v polovině května, tj. za 3,5 měsíce.

Použití
Osteospermum ecklonis lze přechodně použít jako velmi dekorativní hrnkovou květinu do světlého interiéru. Po odeznění jarních mrazů se květiny vysazují do truhlíků, mís, velkých kontejnerů, závěsných nádob nebo na záhony a spolu s ostatními letničkami vytvářejí pěkné barevné kompozice. Při kombinovaných výsadbách do truhlíků nebo květinových mís se k nízkým odrůdám tohoto druhu vybírají méně vzrůstné druhy a odrůdy letniček, které neomezují jeho růst. Vhodné jsou např. Acalypha hispaniolae, Anagallis monellii, Asteriscus maritimus, Brachyscome multifida, Cuphea ignea, Cuphea llavea, Cuphea hybrid ‘Lila’, Diascia hybridy, Dichondra argentea, Helichrysum apiculatum, Helichrysum microphyllum, Impatiens hybridy Nová Guinea, Lamium maculatum, Lysimachia nummularia, Monopsis lutea, Nemesia fruticans, Origanum vulgare, Pelargonium x hortorum, Petunia x atkinsiana, Sanvitalia speciosa, Scaevola saligna, Sutera cordata, Torenia hybridy, Verbena hybridy aj.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down