29.03.2007 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Evropa v Obříství letos již potřetí

Přelom měsíců ledna a února je obdobím, kdy se hektarová plocha pěstebních skleníků společnosti Arboeko, s. r. o. přemění na plochu výstavní. V letošním roce se tak stalo již potřetí a návštěvnost prezentační akce nazvané Evropa v Obříství rok od roku stoupá. Na své si tu kromě obchodních partnerů firmy přijdou i další zájemci o sortiment školkařských výpěstků.

Počátky pořádání pravidelných akcí pro zástupce zahradních center v areálu společnosti Arboeko, s. r. o. v Obříství nedaleko Neratovic sahají už do roku 1995. Tehdy pracovníci firmy přišli na nápad zorganizovat setkání provozovatelů zahradních center, a to nejen za účelem prezentace a prodeje vlastních výpěstků, ale také s cílem vytvořit akci s tradicí přínosnou i po odborné stránce. Oslovili proto zajímavé osobnosti a sestavili přednáškový program zaměřený na odborné informace a poznatky z obchodu a marketingu.
Od přednášek k výstavě
Témata k prezentaci a diskusi se však postupem času vyčerpala a pracovníci Arboeka proto provedli v programu a zaměření celé akce zásadní změny. Díky inspiraci z jiných evropských podniků se z ní stala výstava, z velké části kontraktační. Nicméně ani před těmi, kdo mají zájem poznat sortiment dřevin dostupný na našem trhu v Obříství nezavřeli dveře. Cílem akce je totiž představit zájemcům a obchodním partnerům před nadcházející sezónou co nejširší sortiment školkařských výpěstků – nejen produktů společnosti Arboeko, ale také partnerských školek v tuzemsku i zahraničí. Výstava se letos v tomto duchu konala už potřetí a zastoupeno na ní bylo přibližně dva tisíce katalogových položek, zahrnujících sortiment listnatých a jehličnatých dřevin a popínavých i subtropických rostlin z celkem pětasedmdesáti okrasných školek. Každý rok se mezi nimi najde i několik novinek, pečlivě vybíraných s ohledem na klimatické a další podmínky, jež pěstitelům poskytuje Česká kotlina a její blízké okolí. Za zmínku stojí například Thuja plicata 'Wypcord', T. plicata '4ever Goldy', Weigela middendorffiana, Weigela 'Naomi Campbell', Berberis thunbergii 'Powwow' nebo Buddleja weyeriana 'Sungold'. Novinkou výstavy byly protentokrát ještě tématické kontejnerové mixy – cenově zvýhodněné CC vozíky se zajímavou směsí odrůd, o které byl mezi zákazníky poměrně velký zájem.
Obchod i příjemné setkání
Není pochyb o tom, že v Arboeku rok od roku přistupují k celé akci seriózněji. Pro letošek začali s přípravami už vloni na podzim a píle se bohatě vyplatila. Přijelo podívat více návštěvníků než na minulé ročníky, hojnější byla i účast ze zahraničí – Slovenska, Rakouska, Saska a Bavorska, mimo jiné i výsledek firemní prezentace na veletrhu IPM v Essenu. Budeme–li hovořit v číslech, výstavu Evropa v Obříství navštívilo na sedm set zájemců z celkem dvěstěpadesáti firem. Pro jejich přehlednou orientaci byly rostliny seřazeny snad podle toho nejpřehlednějšího klíče – abecedně. Jedině tak bylo možno snadno vyhledávat v katalogu a výstava získala na pestrosti.
A jaká čeká výstavu Evropa v Obříství budoucnost? "Pokud bude v oboru něco nového, pro příští roky se organizování doprovodných přednáškových bloků při výstavě rozhodně nebráníme, " říká jednatel společnosti Ing. Pavel Kafka. Podle něj nejde jen o obchodní počin, ale také o možnost příjemného setkání zástupců zahradnických center, z nichž někteří tráví v Obříství všechny tři výstavní dny. "Propříště počítáme se zvětšením výstavní plochy, spoluprací s dalšími školkami a získali jsme také několik inspirací od návštěvníků, které hodláme pro příští rok určitě realizovat, " říká závěrem našeho rozhovoru Ing. Kafka. Jakých konkrétních změn se návštěvníci výstavy dočkají, však prozradit nechtěl – překvapení přeci není nikdy dost.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down