01.05.2007 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na návštěvě v Aalsmeeru

O květinové burze v Aalsmeeru, místě kde se setkává největší nabídka všech druhů květin a okrasných rostlin s poptávkou, jistě již mnozí z vás slyšeli a nebo ji i navštívili. O některých detailech a zajímavostech, které jsem během návštěvy tohoto fenoménu zachytil, bych chtěl pojednat v této krátké reportáži.

Samotná historie květinové burzy v Aalsmeeru se datuje do začátku minulého století. Vznikla ze dvou samostatných aukcí, které se v 60. letech spojily v dodnes vysoce prosperující Aalsmeerskou květinovou burzu (Bloemenveiling Aalsmeer). Princip, založený na společném obchodování širokého okruhu pěstitelů s obchodníky od brzkých ranních hodin, se od dob vzniku prakticky nezměnil. V čem se ale udála podstatná změna je rozsah obchodování, které dnes probíhá po celém světě. Každým dnem nabízí na burze přes 5000 pěstitelů své produkty. Tento stav společně s faktem, že za posledních 50 let poptávka po květinách neustále stoupala, vytváří z aalsmeerské burzy největší trh s květinami na světě. Podle údajů z roku 2005 se denně na burze prodá 22 miliónů položek s denním obratem kolem 6,6 miliónů eur. Mezi nejčastěji prodávané řezané květiny patří růže, tulipány a chryzantémy, z pokojových rostlin si prvenství drží kalanchoe, hrnkové hyacinty a fíkusy. Dokonalý systém aukčních hodin umožňuje uskutečnit až 1500 transakcí za jednu hodinu. Zajímavost, která stojí za zmínku, je fakt, že aukční budovy s celkovou výměrou podlahové plochy (necelý milión m2) jsou dle Guinessovy knihy rekordů nejrozsáhlejším komerčním objektem na světě. Tento světově významný komplex, na který jsou Nizozemci patřičně hrdí, je stejně jako muzeum či jakoukoliv jinou „atrakci“ možné navštívit v rámci exkurze. Organizované skupiny turistů i odborníků denně přijíždějí do Aalsmeeru na prohlídku. Pro tyto účely zde existuje specializované oddělení, které se věnuje návštěvníkům z celého světa. Za několik eur je možné vidět prostory aukční síně i zákulisí aukčního komplexu s výkladem v několika světových jazycích. Průvodce na začátku rozdá všem návštěvníkům sluchátka, aby jeho slova neunikla ani těm, kteří se během prohlídky zastavili a zdrželi u něčeho zajímavého.
Exkurze začíná krátkým přehledem historie a současného stavu. Poté se pojednává o systému obchodování s vysokým důrazem na kvalitu dodávaného zboží. O ni se stará testovací centrum, které také provádí náhodné kontroly zboží. U řezaných květin se rovněž sleduje životnost květů, která výrazně ovlivňuje výsledné hodnocení materiálu dodávaného od jednotlivých pěstitelů. Prohlídka dále pokračuje nahlédnutím do jedné z pěti velkých aukčních síní, ve kterých probíhá rušné obchodování – toto je možné vidět pouze při návštěvě v ranních hodinách. Další částí, kterou je možné během exkurze shlédnout, jsou obrovské skladovací prostory pro veškerý rostlinný materiál, s nímž se na burze právě obchoduje. Z horního ochozu, odkud je vidět na celou halu, to vypadá jako obrovský chaos, ve kterém mezi jednotlivými sektory skladovacího komplexu projíždí nezvykle velkou rychlostí desítky přepravních vozíků. Ve skutečnosti se jedná o dokonale propracovaný systém logistiky, který zajišťuje, aby bylo vše ve správný čas na správném místě. Řidiči dopravních vozíků dodržují dopravní značení na podlaze skladovací haly a na základě přesných informací z vysílačky přesně ví, co kam patří. Právě rychlost transportu a čerstvost materiálu jsou hodnoty, na kterých si Nizozemci v Aalsmeeru velmi zakládají.
Návštěva největší květinové burzy byl pro mne nezapomenutelný zážitek a doporučuji všem zájemcům se tam také podívat. Více informací je k dispozici na http://www.aalsmeer.com.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down