01.05.2007 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Okrasné jabloně

Ozdobné jabloně, někdy také v odborné literatuře nazývané orientální jabloně podle toho, že mnohé botanické druhy vznikly v Japonsku, Číně a Koreji (M. tschonoskii, M. sargentii, M. sieboldii, M. robusta, M. micromalus). Na vzniku dalších hybridů, semenáčů i klonů se podílely především šlechtitelé z Nizozemska, Německa, Polska, Kanady, USA, Anglie i dalších zemí.

Vzhledem ke kříženi původních druhů z dalšími mnohonásobnými hybridy vznikl velký počet kultivarů u nichž se velmi často nedá určit druhové jméno a proto se uvádí pouze kultivarů Tak jako je složité a zdlouhavé vyšlechtění těch nejlepších velkoplodých kultivarů jabloní, tak je i složitá cesta při hybridizaci a dalším výběru nejlepších jabloní vypěstovaných pro okrasné účely.
Okrasné jabloně jsou určitě jedny z nejlepších ozdobně kvetoucích stromů, které jsou vhodné pro rodinné zahrady, městské parky vysázené do trávníkových ploch jako solitéry nebo rozvolněných skupin před vyššími stromy nebo keři, kolem cest a pod. Alejové stromy jsou vhodným ozeleňujícím prvkem doplňující přirozený ráz naší krajiny. Při volbě okrasných jabloní pro pouliční stromořadí nebo aleje podél silnic musíme použít tvar vysokokmenu na bujných podnožích semenáčů planých jabloní a botanické druhy případně kultivary se vzpřímenou, sevřenou korunou s drobnými, neopadavými plody (M. coerulescens, M. x hartwigii, Malus ‘Wintergold‘, M. baccata ‘Columnaris‘, Malus ‘Prof. Sprenger‘, M. robusta ‘Erecta‘).
Jabloně vyšlechtěné jako okrasné stromy jsou krásné hlavně na jaře v květu a znovu na podzim svými barevnými plody. Naše domácí plané jabloně s krásným květenstvím, nemají však pěkně vybarvené plody, většina z nich je nedostatečně vybarvena, plodí jen převážně zelená jablka, která nemají žádnou okrasnou hodnotu. K sadovnicky nejhodnotnějším patří původní botanické druhy okrasných jabloní a jejich četné často velmi složité hybridní kultivary, které se vyznačují bohatou násadou květů i plodů. Druhy a kultivary se od sebe liší řadou morfologických znaků, vyznačující se různou intenzitou růstu a tis i velikostí a tvarem koruny od široce rozložitých, nepravidelných, kulovitých, vejčitých až po sloupovité nebo převislé. Jednotlivé druhy i kultivary odlišují se barvou, tvarem, velikostí a množstvím listů, květů, plodů, pravidelnou nebo střídavou plodností, délkou trvanlivosti a odolností vůči houbovým chorobám.
V našich okrasných školkách se pěstuje a do obchodu uvádí jen omezený počet druhů i kultivarů na rozdíl od zahraničních firem (Nizozemsko), kde se nabízí několik desítek okrasných jabloní. Často se objevují v katalogách u specializovaných zahradnických podniků v Evropě nové kultivary, ale jen některé z nich dosahují stejnými nebo dokonce lepšími pěstitelskými vlastnostmi sadovnickou hodnotu osvědčených a desítky let pěstovaných druhů nebo kultivarů okrasných jabloní. Práce šlechtitelů je po celou řadu let zaměřena na vypěstováni okrasných jabloní, které by kvetly a plodily každoročně a nikoliv pouze každý druhý rok, jak je tomu u některých okrasných jabloní. Vedle tohoto šlechtitelského programu se současně zaměřili na vyšlechtěni okrasných jabloní, které by byly rezistentní proti houbovým chorobám. Největší sadovnickou hodnotu mají kultivary, které kvetou a plodí pravidelně
a vedle toho jsou rezistentní proti houbovým chorobám, u nichž nedochází k předčasnému opadu napadených listů i plodů. Některé kultivary pěstované v jedné oblastí a plodící každý druhý rok, prokázaly v jiné oblasti, že plodí každoročně, takže půdní a klimatické podmínky jsou závažným činitelem, které ovlivňují jejich sadovnické uplatnění. Vyžaduje to získat podrobnější zkušenosti o jednotlivých kultivarech a znát jejich nároky v dané oblasti na půdní a klimatické podmínky i pro jaké specifické účely se nejlépe dají použít v sadovnické tvorbě. Pro okrasné účely nemusí být vždy používány pouze kultivary kvetoucí červenými nebo dokonce plnými květy, ale i kultivary s líbivým tvarem koruny, barvou tvarem i velikosti listů a plody, které dlouho do zimy visí na stromě, neztrácí původní barvu a předčasně nezhnědnou, nesesychají a mohou sloužit za potravu ptactvu. Mezi okrasné jabloně počítáme ještě ty, které mají plody až do velikosti 4 cm v průměru. Pokud jsou plody větší snadno podléhají chorobám a škůdcům, které plody deformují a tím trpí vzhledové vlastnosti plodů. Často i plody menší než 4 cm jsou dosti velké, aby byly vystaveny houbovým chorobám a poškozovány hmyzem. Nejsou tedy vhodné ani takové kultivary, kt.ré by měly vynikající vzhledové vlastnosti, ale přitom by vyžadovaly během vegetace několik postřiků, aby se zabránilo jejich poškození.

Množení
Okrasné jabloně pěstované na kmínku ve tvaru zákrsku nebo čtvrtkmenu do výšky 120 – 150 cm se většinou očkují u země na jabloňové semenáče nebo častěji na typové vegetativně množené podnože. Podle toho, jakou chceme mít výšku kmene a velikost koruny stromu, volíme vzrůstnost podnože. Ve školkařství jsou z jabloňových typových podnoží nejvíce používány podle sestupné řady vzrůstnosti následující: MM 111, A2, MM 106, M 26 výjimečně pro nejmenší tvary M 9. Převislé kultivary okrasných jabloní se roubují na kmínky semenáčů planých i některých kulturních jabloní ve výšce 180 až 200 cm, v některých případech i výše. Velikost koruny okrasných jabloní se řídí podle růstu kultivaru i volbou použité podnože.
Okrasné jabloně vysazujeme na světlá slunná místa do propustné, dostatečně hluboké, živné a přiměřeně vlhké půdy, i když přísušky po kratší dobu snáší dobře hlavně jabloně štěpované na hluboko kořenících semenáčích. Stromky vysazujeme na podzim, při výsadbě na jaře zároveň provedeme hluboké zakráceni všech výhonů v koruně na tři až pět pupenů. Řez koruny děláme vždy v předjaří a ještě po dobu dalších dvou roků. V pozdějších letech se zaměříme podle potřeby pouze na průklest příliš hustých korun nebo vyřezání poškozených větví.

Koruna stromu
Okrasné jabloně působí velmi hezkým dojmem a charakteristický ozdobný prvek dodávají i svými odlišnými tvary korun od kulovité, ploše kulovité, trychtýřovité, vzpřímené, sloupovité, vejčité či převislé. Kulovité až ploše kulovité koruny mají M. rockii, M. floribunda, M.x sublobata, M. micromalus, M. sargentii, ‘Szafer‘, ‘Kobendza‘, ‘Red Sentinel‘, ‘Neville Copeman‘ a další. Nepravidelnými korunami se vyznačují kultivary ‘Almey‘, ‘Gorgeous‘, ‘Hoser‘, ‘Red Tip‘ a mnohé další. Trychtýřovité koruny mají např. kultivary ‘Adirondak‘, ‘Golden Hornet‘, ‘Simcoe‘ a hybrid M.x hartwigii. Ze vzpřímeně rostoucích jabloní jsou to např. kultivary ‘Royalty‘, ‘Adams‘, ‘Beauty‘, ‘Marschall Oyama‘, ‘Strathmore‘. Sloupovitý tvar koruny má M. baccata columnaris a M.robusta erecta. K vejčitým tvarům koruny řadíme tyto kultivary a druhy: ‘Nipissing‘, ‘Wierdak‘, ‘Van Eseltine‘, ‘Wintergold‘, ‘Rudolph, M. robusta var. persicifolia, M. coerulescens, M. tschonoskii a ještě některé další. Převislé koruny mají kultivary ‘Fontána‘, ‘Rozeta‘, ‘Elise Rathke‘, ‘Rea Jade‘, ‘Excellenz Thiel, ‘Oekonomierat Echtermeyer‘ a několik dalších. K zakrslým jabloním patří M. brevipes z nichž nejnižší je M. sargentii a M. sargentii rosea.

Květy
Doba kvetení okrasných jabloní trvá od poloviny dubna přes celý květen a některé zasahují dobou květu až do června, jako např. M. angustifolia, M. bracteata, M. dawsoniana, M. ionensis, M.x moerlanasii ‘Profesion‘ nebo třeba kultivary ‘Marschall Oyama‘ a ‘Prince Georges‘. Období kvetení jabloní je značně závislé na počasí v oblasti pěstováni, na stanovišti a nadmořské výšce. Květy jsou jednoduché s pěti korunními lístky, poloplné s osmi až deseti korunními lístky, nebo plné s šesti více jak deseti korunními lístky až do počtu několika desítek. Korunní lístky mohou být široce vejčité nebo dlouze oválné. Barva květů je velmi rozmanitá od čistě bílé přes bělavě růžovou, růžovou, růžově červenou, světle červenou, temně červenou, fialově červenou, fialově růžovou, světle fialovou, purpurově červenou, purpurovou až po temné purpurovou s poupaty obdobných barev, které se v průběhu kvetení mění a blednou.
Bílé květy mají kultivary např. ‘John Downii‘, ‘Golden Hornet‘, ‘Fontána‘, ‘Red Sentinel‘, ‘Beauty‘ a druhy jako M. coeruleacens, M. rockii, M. sargentii, M. tschonoskii, M. robusta, M. baccata a její kultivary. Květy bělavě růžové až růžové mají ‘Prof. Sprenger‘, ‘Red Top‘, ‘Van Eseltine‘, ‘Lady Northcliffe‘, M. micromalus,
M. floribunta, ‘Eleyi‘, ‘Evereste‘, ‘Gorgeous‘, ‘Hillieri‘ a mnoho dalších. Tmavě červené až temně purpurové květy mají Almey, Makamik, Liset, Fryderik Chopin, Kobendza, Lemoinei, Neville Copeman, Royalty, Rudolph, Simcoe, Szafer, Patricia, Henry F. du Pont, Hopa, Rezeta, Oekonomierat Echtermeyer, Niedzwetzkyana, Baskatong, Ret Splendor, Radiant, M.x purpurea ‘Aldenhamensis‘ a ještě mnoho dalších. Poloplné květy mají kultivary Van Eseltine, Dorethea, Henry F. du Pont, Katherine, Prince Georges, Crimson Brilliant, Excellenz Thiel. Plné květy mají následující druhy a jejich kultivary: M. halliana ‘Parkmanii‘, M. coronaria ‘Nieuwlandiana‘, M. pumila ‘Translucens‘, M. coronaria ‘Charlottae‘, M. ioensis ‘Plena‘ a ‘Nova‘, M. spectabilis ‘Plena‘ a ‘Riversii‘.
V minulosti byla velmi rozšířena jabloň purpurová /Malus x purpurea Rehd./ jejíž květy po několika dnech vybledly. Stejná vlastnost se v menší nebo větši míře objevuje u všech hybridů vzniklých z M. x purpurea jako např. u M.x purpurea ‘Aldenhamensis', ‘Fryderik Chopin‘. Proto se dnes pěstuje několik novějších kultivarů, které jsou daleko lepší, protože mají tmavší květy a neztrácí během kvetení svou barvu a nemění ji ani při dokvétání jako např. M. x moerlandsiii ‘Liset‘, ‘Profusion‘, Henry F. du Pont nebo Makamik. Oddělit od sebe kultivary s květy temně červenými od purpurově červených nebo temně purpurových je velmi obtížné, neboť je to závislé na půdních a klimatických podmínkách.
Četné hybridní kultivary mají v období rašení a v počátcích mladých listů načervenalé nebo červené listy, z nichž u některých zůstávají zbarveny po celou dobu vegetace, jiné částečně nebo úplně původní zabarvení ztratí. Jedná se např. o kultivary Rozeta, Royalty, Rudolph, Almey, Kobendza, Lemoinei, Szafer, Wierdak, Red Silver, Nicoline a další. Listy se u četných okrasných jabloní zbarvují na podzim do nápadných žlutých až oranžových barev, které ještě více umocňují kontrastní kombinace barvy listů a plodů.

Plody
Plody mají vedle květů nejvýznamnější okrasnou hodnotu. U okrasných jabloní rozeznáváme plody velmi drobné o velikosti 10 až 15 mm, malé 15 až 20 mm, střední 20 až 25 mm, nadprostřední 25 až 30¨mm, velké 35 až 40 mm a velmi velké nad 40 mm (‘Elise Rathke‘). Plody (malvice) rozlišujeme na tvary: ploché – Profusion, Van Eseltine, Charlottae, hruškovité – M.x hartwigii, M. angustifolia, M. sikkimensis, tupě kuželovité – M. baccata, ‘Coluanaris‘ a M. baccata ‘Dolgo‘, M. pumila ‘Makamik‘, podlouhle vejčité – M. purpurea ‘Eleyi‘, Red Jade, M.x dawsoniana, široce kulovité –M.x adstringens ‘ Almey‘, M. purpurea ‘Aldenhamensis‘, ‘John Downie‘, ‘ Marschall Oyama‘, kulovité – M. prunifolia ‘Ormiston Roy‘, M. x zumi ‘Prof. Sprenger‘, M.x atrosanguinea, M. tschonoskii, M. pumila ‘Elise Rathke‘.
U okrasných plodů rozeznáváme tyto barvy: zelená s červeným líčkem – ‘Elise Rathke‘, žlutozelená s červeným líčkem – M. tschonoskii, M. hupehensis, žlutá –‘Wintergold‘, ‘Gorgeous‘, žlutočervená – M. baccata ‘Columnaris‘, M.x scheideckeri ‘Excellenz Thiel‘, M. x hartwigii ‘Katherine‘, světle červené – Liset, Profusion, Makamik, červená – Dolgo, M. floribunda, Hopa, Marschall Oyama, Red Jade, temně červená – M. pumila Niedzwetzkyana, M. sargentii, oranžově žlutá – Simcoe, Lady Northcliffe, Dorothea, Hillieri, červenožlutě nahnědlá – M. x purpurea Aldenhamensis, M.x gloriosa Oekonomierat Echtermeyer, oranžová s červeným líčkem – Almey, Prof. Sprenger, John Downie, purpurově červená – M. x purpurea Eleyi, Kobendza, Wierdak, temně purpurová – Crimson Brilliant, Lemoinei, Hoser, Sissipuk.
Mezi nejlepší okrasné jabloně s ozdobnými plody, které plodí každoročně patří např. Arrow, M. baccata a několik jejich kultivarů, M. dawsoniana, Dorothea, M. floribunda, Makamik, M.x purpurea Aldenhamensis a Lemoinei, M. sieboldii, Ormiston Roy, Red Jade, Lady Northcliffe, Gorgeous, Red Sentinel, M. coerulescens.
Nejlepší kultivary, které drží plody na stromě až do zimních měsíců je Bob White, Garnet, Gibbs Golden Gage, Rondo, M. zumi calocarpa, M.x scheideckeri ‘Hillieri‘, Rozeta, M. baccata ‘Street Parade‘, ‘Red Sentinel, Wintergold, M. sargentii, M. coerulescens, M.x hartwigii, Prof. Sprenger a ještě další.
Zdravé a nepoškozené listy, které dlouho do podzimu drží na stromě vykazují tyto jabloně: Fryderik Chopin, Gorgeous, Lady Northcliffe, Prof. Sprenger, Red Sentinel, Royalty, Rudolph, M.x hartwigii, M.x micromalus, M. robusta var persicifolia, M.x sublobata, M. coerulescens, M. sargentii, M. sieboldii var arborescens, M. tschonoskii, M. zumi var calocarpa, Adirondak, M. rockii, Henry Kohankie.
Morfologickou charakteristiku u několika hodnocených druhů a kultivarů okrasných jabloní uvedeme v příštím čísle.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down